Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Všechno je to na draka


ikona
imf
adaptace knihy
 

Dračí filmy jsou na tom podobně jako ty pirátské. Čas od času se nějaký vynoří, utrží přinejlepším průměrnou ostudu a zase je ticho po pěšině. Zatímco mořští rabiáti se dočkali díky Jerrymu Bruckheimerovi, oheň chrlící poletuchy začínají ožívat díky knižním adaptacím. Před branami kin stojí Eragon, dračí vsuvku nabídnul i čtvrtý Harry Potter a někde v dáli za kopci už připravuje formu Šmak z Tolkienova Hobita. A to nebude zdaleka všechno.

Na pulty knihkupectví se totiž chystá titul Jamese Owena pojmenovaný Here, There Be Dragons, ve kterém se trojice klučinů v Londýně během první světové války zaplete do velkého dobrodružství. Společně získají tajemnou knihu Imaginarium Geographica, jakýsi atlas mýtických krajin. Znáte to... dojít na nádraží a projít na nástupiště jako Harry Potter... takových zkratek do jiných světů je podle této knihy hned několik a John, Jack a Charles je hodlají prozkoumat. O draky a jiné bytosti tak na jejich cestě nebude nouze. Skutečným tahákem však je, že tihle mladíci jsou ve skutečnosti budoucí spisovatelé - J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis a Charles Williams. Autor knihy, James Owen, to vymyslel po čertech chytře a tak se nakladatelství Simon & Schuster může už příští týden těšit na pořádné tržby. Všeobecně se očekává, že to bude jeden z největších bestsellerů roku.

A když se něco podobného předpokládá, musí u toho být i někdo z Hollywoodu. Jako první dorazili do pomyslné aukční síně producent filmů o Potterovi David Heyman a režisér a scenárista David Goyer. Koupili Owena i s kloboukem, který měl zrovna na hlavě. Pro někoho to může být potěšující zpráva, naznačující bohatý import draků na stříbrné plátno, jiní fandové si naopak vzpomenou na Goyerovy režijní úspěchy a začnou tasit černé kapesníky. Ačkoliv jeho nedávno dotočený The Invisible vypadá celkem slibně, vzpomínky na třetího Bladea mě nutí k obrovské ostražitosti. Zatím mám Davida ve škatulce nešiků a zůstane tam minimálně do té doby, než se vytasí s něčím lepším, než Dominicem Purcellem v sexy tričku s výstřihem do tvaru písmene T.

Jinými slovy bych byl nerad, kdyby zkazil tak zajímavou předlohu (samozřejmě mluvíme o dojmech, na recenze celé knížky si budeme muset ještě chvilku počkat). A to mi fantasy žánr až tak moc žíly netrhá. Co teprve zástupy LOTRofilů, které budou muset bezmocně sledovat, jak jim někdo nadvakrát kuchá jejich modlu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace