Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Další Tolkien na obzoru...


ikona
imf
the hobbit
 

Že jsem se zbláznil? Ano, J.R.R. Tolkien sice tragicky skonal před více než třiceti lety, ale zanechal po sobě své potomky. A pokud něco takového uděláte, automaticky se vystavujete riziku, že budou kráčet ve vašich stopách. Christopher Tolkien, syn slavného spisovatele, se odhodlaně chopil látky, kterou jeho otec někdy v roce 1918 rozepsal a následně opustil. Knížka se jmenuje The Children of Hurin a obsahuje prý všechny prvky toho, co z Pána prstenů nebo Hobita udělalo legendární čtivo. Není známo, kolik toho J.R.R. Tolkien stihnul sepsat, ale jeho syn strávil dopisováním epického příběhu bezmála třicet let (zřejmě začal krátce po otcově smrti) a teď triumfálně oznámil finiš. Kniha by se na pultech měla objevit na jaře příštího roku.

Můžeme poukazovat na to, že je to všechno až příliš velká náhoda a samozřejmě pochybovat nad literárními kvalitami Tolkiena Jr., ale je jisté, že kniha už má svoje čtenáře zajištěné předem. Pobíhají v ní elfové, brblají trpaslíci a skotačí hobiti, to bude většině příznivců fantasy bohatě stačit. Nakladatelé si mnou ruce radostí a filmová studia zaklekají do startovních bloků. Marketingový potenciál knihy je obrovský a tak se o práva na zfilmování zřejmě strhne obrovská bitva. A dost možná ještě před samotným uvedením knihy na trh, stačí totiž abyste si do traileru dali hlášku "Od tvůrců Pána prstenů" a máte vyprodané kino. Peter Jackson si zřejmě bude muset udělat volno nejen na Hobita.

Ale raději si počkejme, jestli bude výsledek vůbec ke čtení, natož ke koukání (ne že by na tom hollywoodským producentům nějak zvlášť záleželo). A doufejme, že žádné další aktivní ratolesti Tolkien neměl. Mohli bychom se dočkat knížek jako Gandalf: Mladá léta. Legendy se mají oprašovat, nikoliv měnit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace