Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tři nejlepší filmy roku?


ikona
Cival
tržby
 

Létu definitivně odzvonilo. Amíci si mohli sice dopřát luxus prodlouženého víkendu, účtárnám v jednotlivých multiplexech to ale k velkému juchání nepomohlo. Filmy nejsou možná špatné, jenže vyložená hitovka mezi nimi chybí. Alespoň že čas nezávislých a artistních skvostů, které se v nevelkém počtu kopií pokouší střádat dolar k dolaru, se rozjel toliko grandiózně. Už minulý týden se díky expanzi do více než tisícovky kin předvedl hit ze Sundance, Little Miss Sunshine. Zbožňovaná konverzačka se Stevem Carellem a jednou žlutou dodávkou si to profičela okolo březnového Děkujeme, že kouříte a už s desetimilionovým náskokem vládne „nemainstreamovým“ titulům letošního roku. Je v silách téhle ultralevné komedie navýšit nynějších 33 milionů dolarů alespoň na padesát? S ohledem na nadšení na IMDb i mezi americkými recenzenty pravděpodobně ano. Nás může těšit, že se horký adept na oscarovou nominaci za scénář nakonec objeví i v české distribuci. A dokonce „už“ za dva měsíce.

Druhým bonbónkem, který si musel vybojovat popularitu pěkně odspodu, je Burgerův Iluzionista. Do našich kin sice přijde o týden později než Little Miss Sunshine a neprovází ho ani tak nekritický vřískot diváctva, dvojice Norton – Giamatti (doplněná o vnady Jessicy Biel) prý nicméně umělecky vůbec neselhala a ještě se stihla prosadit i komerčně. Nájezd na bezmála tisícovku kin vynesl za čtyři dny z proslouženého víkendu lahodných osm milionů a pěkné páté místo. A kdopak je ten třetí do party kvalitních bijáků? No přeci nezastavitelná Lassie, nad jejímiž oživenými chloupky zámořští kritici prožívají snad i orgasmy. Obrovská chvála pohříchu nesouzní s návštěvností, která je i na 170 kin víceméně beznadějná (340 tisíc). Dojetím proslzené novinářské projekce se tak nedočkají adekvátní odpovědi u mas: Kdo by se divil, natož sám lezl na hrdinskou kolii, když ve vedlejším sále zase jednou mlátí lidi Jason Statham.

Laciná a falešná „Scottovka“ Crank nepropadla, ani nezaujala. Třináct milionů souzní s předpoklady a dotlačí Stathamovu adrenalinovou bitvu o přežití zhruba k třicítce. A protože Cageův Proutěný muž, jenž by se po trailerech, fotkách a prvních ohlasech mohl klidně překřtít na muže protivného, získal jen umolousaných jedenáct milionů, víkend i napodruhé ovládl Mark Wahlberg s fotbalovou pohádkou Invincible a patnácti melouny. Minimální propady za první tři dny víkendu navíc potvrzují, že se Wahlberg znovu trefil divákům do nálady a že zůstane vysoko i příští týden. V něm se předvede teenagerovská sci-fi v MTV stylu The Covenant od Rennyho Harlina, Tony Jaa se pokusí podruhé prorazit za oceánem s Tom Yum Goong (aka Protector) a tlupa hvězd otevře akta o úmrtí George Reevese v dramatu Hollywoodland. Nečekejme tudíž kdovíjaké sumy, ale...

TOP 10 v plné verzi tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace