Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nolan skončí ve vězení


ikona
imf
adaptace seriáluchristopher nolanthe prisoner
 

Ale naštěstí jen během natáčení. Trapný titulek, já vím, ale nějak vás nalákat musíme. Ačkoliv má teď Christopher Nolan plnou hlavu druhého Batmana (a já doufám, že usilovně přemýšlí nad tím, jak z děje vyšoupnout Katie Holmes), už se mu na stole vrší nabídky na další projekty. Jedním z nich je i adaptace kultovního britského seriálu The Prisoner.

Seriál vzniknul v roce 1967 a měl pouze jednu sezónu (17 epizod). Jeho hlavním hrdinou je bezejmenný vězeň č. 6. Býval to britský tajný agent, ale jednoho dne se probudil ve vězení, kterému se familiérně přezdívá Vesnice. Je to geniálně zabezpečená pevnost, stojící na opuštěném ostrově. To samozřejmě číslu 6 nemůže zabránit v tom, aby se pokusil utéct. Nejúčinnější zbraní Vesnice, která má za úkol vězně duševně zlomit, totiž nejsou tlusté zdi nebo laserové pole na dveřích. Je to všudypřítomná anonymita. Nikdo se tu neoslovuje jménem, nikdo tu s nikým nemluví. Jako by se po chodbách pohybovali roboti. Po chvíli začnete zapomínát, kým vlastně jste... a to číslo 6 nechce. Proto se neustále snaží přijít na to, jak se dostat pryč.

V době vysílání šlo o unikátní koncepci, ve které si tvůrci dovolili značné experimenty. Jedna z epizod např. celou polovinu stopáže (52 minut na každý díl) nepoužívá žádnou hudbu ani dialogy, divák je omezen pouze na zvuky a musí si to nějak přerovnat v hlavě. Panují i spory o tom, v jakém pořadí by se měl člověk na jednotlivé epizody dívat, dokonce vyšla i speciální DVD verze, kde jsou epizody přeházeny do "logického pořadí".

Zní to lákavě, co? Zjevně si to myslí i Nolan, který věří tomu, že by dokázal zásadní myšlenky seriálu dostat do celovečerního filmu. Tenhle přetěžký úkol však bude mít na starosti scenáristický tým Davida a Janet Peoplesových. Proč bychom jim měli věřit? Scénáře k Blade Runnerovi, 12 opicím a Nesmiřitelným jsou docela přesvědčivou vizitkou. Zbývá jen dopřát si trochu trpělivosti (Dark Knight s rozpočtem 150 milionů se začne natáčet až na začátku příštího roku, což premiéru Prisonera odsouvá někam na rok 2009) a tipovat, koho Nolan obsadí do hlavní role. Guy Pearce už by si zasloužil oprášit, ne? (jeho slibně vypadající Proposition asi moc lidí stejne neuvidí... bohužel)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace