Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Detailní popis prvního traileru Indiana Jonese 5


ikona
KarelR
harrison fordindiana jonesjames mangoldsteven spielberg
V červnu 2023 půjde do kin pátý (a údajně poslední) film s Indiana Jonesem. Co všechno jsme o něm zjistili díky traileru z D23? 

Když jsem byl nedávno tázán, na jaký film z příštího roku se těším nejvíc, tak nějak automaticky ze mě vypadl Indiana Jones 5. Jasně, do kin se blíží i Nolanův Oppenheimer, Duna 2 a především Mission: Impossible 7. Indy je ale prostě srdcová záležitost, a navíc se přesunul pod dohled Jamese Mangolda, který je po Loganovi a Le Mans '66 na vrcholu sil. Jestli někdo dokáže natočit akční pecku s osmdesátiletým Harrison Fordem, je to právě Mangold. A pokud se stejně jako já nemůžete dočkat prvního traileru jeho novinky, měli byste vědět, že už ho má hrstka lidí za sebou.

Mluvím samozřejmě o obecenstvu z akce D23, kam Lucasfilm dovezl upoutávky na své nové projekty. Zatímco trailery na 3. sérii Mandaloriana nebo podceňovaný fantasy seriál Willow se rovnou objevily i na internetu, Indy zůstal pod pokličkou. Na Twitter zatím neunikl ani kinorip, několik webů se ale pokusilo popsat co nejvíc záběrů, které byly do exkluzivního proma samozřejmě nasekané v raketové rychlosti.

Dát dohromady trailer Indiana Jonese 5 je tedy lehce detektivní práce (nechybí ani pár protichůdných informací). V jádru se ale dají vyhrabat tyhle detaily:

Upoutávka začíná v Maroku, kde Indy a Helena (Phoebe Waller-Bridge) ujíždějí před autem a dvěma motorkami v rikše. Následně dojde na Indyho ve škole (při učení a v zaplněném kabinetu) a na noční scénu na střeše nacistického vlaku. V té se objeví digitálně omlazený Indy, jenž se k vlaku dostane na motorce – a pokud chcete věřit spekulacím, půjde o otvírák celého filmu, který se odehrává v roce 1945 a Mads Mikkelsen v něm hraje nacistického padoucha.

Na zbytek filmu se pak přesuneme do roku 1968, což potvrzuje velký průvod, jenž oslavuje přistání Apolla 11. Tím se Indy prožene na koni, přičemž mu jde po krku agent CIA s tváří Boyda Holbrooka (a spousta lidí se samopaly). Z traileru to dál vypadá, že se bude pokračovat v newyorském metru, kde Indy ze sedla rozdá pár ran s klasickým zvukovým efektem (určitě si ho dobře vybavujete).

Přes všechny tyhle pasáže běží voice-over, který říká: „Chybí mi poušť. Chybí mi moře. A chybí mi probouzet se každé ráno při přemítání nad tím, jaké nové dobrodružství nás čeká.“ Na konci poslední věty je přitom odhaleno, že tato slova pronáší Sallah (John Rhys-Davies), jemuž Indy odvětí: „Tyhle dny už jsou za námi.“ Sallahova odpověď? „Možná. Možná ne.“

Poslední dobrodružství doktora Jonese (alespoň podle Harrisona Forda) potom ještě ukáže střípky dalších scén: Indyho potápění s Antoniem Banderasem, honičku aut v poušti nebo startující letadlo, jež se na ranveji snaží dohonit někdo na motorce. Samozřejmostí je i výlet do tajemné hrobky, která by podle (hodně divokých) spekulací mohla patřit Alexandru Velikému, jenž byl mimochodem zmíněn hned v několika jonesovských filmech.

Ale zpátky k traileru, v němž Indy pronese také: „Nevěřím v kouzla. Párkrát jsem však viděl… věci. Věci, které nedokážu vysvětlit. A jsem přesvědčený, že nejde o to, v co člověk věří, ale o to, jak moc tomu věří.“ Po tomhle moudru pak následuje finální scéna celé upoutávky, v níž Indy a Helena sedí v baru a snaží se dát dohromady, co se děje. Indy zmíní, že je Helenin kmotr (není ale jasné, zda nejde jen o vtip), a vzápětí odhání bičem bandu záporáků, kteří po krátké dramatické pauze vytáhnou zbraně a začnou po něm střílet.

V posledním záběru Indy vyskakuje z baru oknem a… obecenstvo na D23 propuká v potlesk ve stoje a začíná sypat dojmy na Twitter. Mangold prý skvěle zachytil feeling slavné trilogie a hodlá (stejně jako kdysi Spielberg) co nejvíc sázet na fyzické efekty a opravdové lokace. Dokazují to ostatně i uniklé fotky z placu a obecně panuje dojem, že se Indiana Jones 5 snaží být staromilskou podívanou, která sérii vrátí na žánrový vrchol. Snad se Indy nakonec dočká co nejpeckovější rozlučky. Nic mě příští rok nemůže potěšit víc.

P. S. Fotovítězem D23 se stalo Fordovo shledání s Ke Huy Quanem (aka Kraťasem z Chrámu zkázy). Pokud vám vrtá hlavou, jak k němu došlo (Kraťas v pátém Indym nebude), tak vězte, že si Quan zahraje ve 2. sérii Lokiho, která se představovala na stejném pódiu jako pátý Indy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace