Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shyamalan vs. Potter?


ikona
imf
harry pottershyamalan
 

Nejnovější film M. Nighta Shyamalana - Lady in the Water - stíhá už před svou premiérou děsit většinu kritiků, kteří jednoduše neví, co si o něm myslet. Všichni pamatujeme na marketingové bludiště v případě Vesnice a teď nás evidentně "Shy" znovu tahá za nos. Podle jeho vlastních slov by měl být snímek pohádkou na dobrou noc, ale po zhlédnutí trailerů mizí veškeré jistoty. Ve fantasy žánru by se však mohl Shyamalan na chvíli usadit, pokud mu to bude nabídnuto. Alespoň tak se vyjádřil na nedávné tiskovce, když se ho jeden z novinářů zeptal, zda by chtěl režírovat šestého nebo sedmého Harryho Pottera.

Je nevychované čekat s pointou až na konec prvního odstavce, ale teď je to venku a kdáká to jako opravdu velká kachna. Shyamalan z otázky vybruslil diplomaticky - měl by zájem natočit si něco podle cizí předlohy a knižní adaptace ho láká, tvůrci ho však musí oslovit sami. Připustil navíc, že Potter je možná až příliš rozjetý vlak, než aby v něm mohl naplno rozvinout křídla svojí fantazie. Nedobrovolně se ale zařadil do kategorie režisérů "co by kdyby".

Seznam tvůrců, o kterých se v souvislosti s Potterovskou sérií mluvilo není příliš dlouhý, ale najdeme v něm vskutku zajímavá jména. O Stevenu Spielbergovi zřejmě slyšel každý fanda Bradavic (božský Steven je ale ze hry, má dost svých projektů), ale co takový Jonathan Demme (Mlčení jehňátek), Brad Silberling (Řada nešťastných příhod), Terry Gilliam (12 opic) nebo Alan Parker (Evita)? Jak by asi první díl dopadnul pod jejich vedením. A kam by to Potter nakonec dotáhnul? Těžko říct... Producenti Pottera každopádně s jednotlivými filmy dost experimentují, zřejmě s vědomím toho, že fanoušci do kin stejně přijdou.

U dvojky k žádným velkým spekulacím nedocházelo, protože Columbus uspěl a tak využil smluvní klauzule o sequelu. Pro třetí díl však už bylo třeba najít čerstvou krev. Kenneth Branagh nad čestným postem chvíli uvažoval, Marc Foster ho odmítnul kvůli Hledání země Nezemě a Callie Khouri (Podivná tajemství - Civalův oblíbený film ;) byla nakonec vyšoupnuta Alfonso Cuaronem (uvažovalo se i o Guillermu del Torovi, ten ale raději utekl natočit Hellboye).

A tehdy si zřejmě producenti uvědomili, že i relativně neznámý a hlavně levný režisér může odvést kvalitní práci. Zatímco Chris Columbus dostal za druhého Pottera celých 10 milionů dolarů, Cuaron se musel spokojit cca s třetinou a Mike Newell, který režíroval čtyřku (Cuaron odmítl, protože chtěl řádně dohlédnout na trikovou stránku trojky), vyfasoval pouhý jeden milion dolarů. Podobné šetřílkovství tak možná dovedlo k režijní stoličce i Davida Yatese. Nebudu zapírat, že tahle volba mi leze krkem snad ještě víc, než v případě Newella, ale budu to brát tak, že platí presumpce neviny a tak může každý překvapit. S touhle lakomou politikou Warnerů ale můžeme na velká režisérská jména, která by se případně ujmula šestého a sedmého dílu potterovské série, rovnou zapomenout.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace