Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bolestný návrat z Varů


ikona
Cival
danny trejojan hřebejkjiří bartoškakarlovy varymaggie gyllenhaal
 

Milujeme karlovarský festival! Jak prosté. Po týdnu v zajetí filmu a nenahraditelné letní relaxace se pomalu vracíme ke svým monitorům a klávesnicím, tak abychom kolegu imfa, toho času, opuštěného bojovníka za filmové novosti, konečně podpořili palbou informací, na které jste si na MovieZone navykli. Ke Karlovým Varům se však míníme vracet ještě nějaký ten týden, ať už prostřednictvím recenzí na spoooustu zajmavých i méně zajímavých titulů (Děkujeme, že kouříte, Lost City, Road to Guantanamo, Kráska v nesnázích, Renaissance, Krajina přílivu, Tsotsi atd.) nebo brzkého a ne až tak vážného bilancování z mého počítače, v němž se v rámci našeho blogu pokusím vypíchnout několik málo podstatných rysů letošní přehlídky. Své do pranice samozřejmě řeknou i Kocour se Shushikou, než se tak stane, splňme alespoň informační povinnost, která se může vám nezasvěceným zdát nepodstatná... avšak opak je pravdou. Tvrdou pravdou.

Jiří Bartoška a Marek Eben totiž před několika minutami uřídili festival až do samotného konce, takže zatímco si vyvolení ve Velkém sálu hotelu Thermal užívají závěrečné projekce komedie Confetti, my se můžeme vysmát letošnímu vítězi 41. MFF KV. Stalo se jím totiž drama Sherrybaby, jeden ze dvou soutěžních filmů, které jsme si mohli „užít“ i my z MZ. Všimněte si přitom uvozovek a pokud možno si je i zvýrazněte oranžovým fixem. Sherrybaby je totiž ukázkovým příkladem filmu, kterým se nad pivem přezdívá slovem, které evokuje velice řídkou stolici. Slušně zahraný (mj. Maggie Gyllenhaal a Danny Trejo) film o matce-samoživitelce, která se zbavila drogové závislosti i vězeňských okovů, totiž dokonale symbolizuje bídu karlovarské soutěže. Tradiční plejáda silných témat, „vyvážených“ neinvenčním autorským přístupem, horou klišé a nesplněnými ambicemí na drásavou výpověď (jíž skutečná vnitřní drásavost skoro vždy chybí) dostala krále, jenž dokonale zosobňuje všechnu tu naškrobenou nudu v soutěžní sekci. S Kocourem se jí už nějaký ten rok úpěnlivě vyhýbáme, protože, jak rád říkám, „jak musí být film špatný a režisér nezajímavý, aby se neprodral do Cannes, Berlína, Benátek nebo Toronta, nýbrž do Karlových Varů?“ (i nepovedená Kráska v nesnázích nám napověděla). Sherrybaby potvrzuje známé skutečnosti na úrovni tří až čtyř hvězdiček z deseti možných, což musí festivalu ve světě zákonitě kazit renomé. Berme to jako velký černý puntík na jinak velice povedeném 41. ročníku (a vyčkejme kolegy imfa, který vám o Sherrybaby v diskuzi jistě rád poví víc - žádný jiný film totiž ve Varech neviděl a liboval si, jak precizně tahle plakátová blamáž podpořila jeho předsudky vůči festivalovým filmům).

Kompletní přehled cen najdete zde, kvůli dalším dojmům, poznatkům a zkušenostem z letošního festivalu zůstaňte na příjmu linky MZ. UPDATE: BLOG SEPSÁN.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace