Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

HD-DVD prodělává


ikona
imf
hd-dvd
 

Už je to tak. Rozjezd nového formátu není tak slavný, jak se očekávalo a Toshiba, která na sebe vzala úlohu průkopníka na trhu s novými přehrávačemi, s obavami sleduje červená čísla, jejichž hodnota každým dnem naskakuje. Nákupní horečka jako v případě startu herních konzolí (XBox 360) se nekoná a tak by Toshiba mohla doplatit na relativně nízké ceny, které nasadila. Podle všeho totiž výrobní náklady HD-A1 překračují prodejní cenu o více než 30 procent. A to může být problém.

Dotování nových technologií je běžnou praktikou - cena se trochu podtaktuje a při určitém počtu prodaných kusů a snížení nákladů na výrobu (z high end součástek se časem stanou low-end součástky) začne výrobce vydělávat. Toshiba ale dost možná schopnosti trhu poněkud přecenila.

HD-A1 se prodává za 499, přičemž jeho skutečná cena je odhadována na nějakých 800 dolarů. Celá ta krabice v podstatě běží na procesoru Pentium 4, má v sobě 1GB paměti, 256MB a 32MB flashových pamětí. K tomu si připočítejte cenu za pár tišťáků a dekódovacích "brouků", jednu HD-DVD mechaniku a náklady na vývoj ovladače, design a balení, rozvoz a propagaci... výsledná suma skutečně atakuje 800 dolarů a je tedy mnohem blíž cenám, za které se budou na podzim prodávat Blu-Ray přehrávače.

Co z toho vyplývá? Vůbec nic... snad jen že Toshibě její odvážný krok nevyšel. Vypadá to, že HD-DVD přehrávačů by se prodalo stejné množství i za vyšší cenu. Geekové jsou zvyklí utrácet horentní sumy za nové technologie a všichni ostatní zjevně čekají, jak se situace vyvine po příchodu "vyspělejšího" Blu-Ray. Sony drze nastavila cenu prvních přehrávačů někam k 999 dolarům, ale hodlá ve stejný okamžik zaútočit i prostřednictvím Playstation 3, což může být rozhodující trumf. Podle odhadů by se ještě letos mělo do domácností dostat 1,6 milionů zařízení schopných přehrávat jeden či druhý formát. V roce 2010 by pak tento počet mohl stoupnout až na 65 milionů.

Analytické zprávy každopádně současný vývoj komentují jako válku na dlouhé roky. Nejpravděpodobnější vývoj situace spočívá v tom, že se oba formáty na trhu zabydlí a výrobci přehrávačů začnou ve velkém distribuovat přístroje, které zvládnou oba formáty. Na obou stranách barikády totiž stojí velká hollywoodská studia a podobně jako u konzolí bude rozhodovat především nabídka atraktivních titulů. A tady si bude zákazník připadat jako mezi dvěma mlýnskými koly.

Zatím je mu to ale úplně šumák. Právě v tom možná tkví neúspěšný krok Toshiby. Nástup nových technologií se totiž dal v posledních letech pozorovat výhradně v oblastí počítačů a konzolí, je však nutno si uvědomit, že je zde celý koloběh několikanásobně zrychlen. V oblasti počítačů budete jen těžko hledat součástku nebo technologii starší deseti let. U běžné elektroniky je to jinak a všichni asi víme, že někteří z našich spoluobčanů teprve nedávno objevili kouzlo, kterým vládne DVD nad obstarožní VHS. Proto bude nástup nových formátů pomalejší a výsledek prozatím nejistý.

Ne že bychom tohle všechno nevěděli už dřív, ale optimisti o takových "mráčcích na obzoru" zkrátka nemluví. Raději si užívají nový vynález od Arri, kameru jenž zvládne snímat realitu v 5K kvalitě (5000x2000 - superširokoúhlý režim). Tss... a vy koukáte na fotbal přes analogovou anténu. :)

Šestiminutová rozborka HD-A1 přehrávače :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace