Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rock boduje s Rampage, senzací je ale horor Tiché místo


ikona
Cival
black pantherbox officebrad peytondwayne johnsonemily blunthorori can only imagineisle of dogsjason blumjohn krasinskikazišucirampagerampage ničiteléready player onesteven spielbergthe rocktiché místotržbytyler perryvadí nevadíwes anderson
Velkej Rock krotí velký potvory, ale za zády má velkou hororovou fazónu. 

Když by kolega TedGeorge psal pokračování svého legendárního článku o největších hvězdách Hollywoodu, jímž prakticky zabil další kariéru Chrise Pratta, dost pravděpodobně by na první místo aktuálního pořadí cpal Dwaynea Johnsona. Sympatického chlapíka, který nepřišel léčit rakovinu, ale bavit lidi, a tak se střemhlav vrhá do nejrůznějších žánrovek, nějaké té úspěšné série a teď i robustních trikových výzev. A daří se mu!

A svým způsobem to potvrdila i výplachovka Rampage Ničitelé, protože asi není moc herců, kteří by instantní digisešlost megaopice, megavlka a megakrokodýla, adaptující megavideohru, kterou si nikdo nepamatuje, zvládli vytáhnout do kasovního plusu. Zvlášť když vizuál zajistil rutinér Brad Peyton a na průměrných recenzích i diváckých ohlasech je to dost cítit.

 

Rockovi se ale tahle spolupráce s tvůrci nečekaně hitového San Andreas vyplatí, protože film s rozpočtem 120 milionů dolarů hlásí po prvním víkendu 150 mega celosvětově. Dokonce se vyškrábal i na piedestal v amerických pokladnách, když se vytáhl na 34 milionů dolarů. A Rock je u toho zatraceně dobře vidět. Jasně, není to žádná veleparáda, ale, ehm, s Chrisem Prattem by to takhle pozitivně asi určitě nedopadlo.

Hodně teď záleží na tom, jak rychle bude o film opadat zájem, protože právě u San Andreas šlo o překvapivý globální držák (tady navíc záhy nastoupí Avengers 3). Se startem ale můžou být u Warnerů spokojeni, protože tenhle spotřební popcorn si po první ukázce už nemohl klást o moc větší ambice. A mimochodem, Rockův universalácký Mrakodrap, plánovaný na červenec, bude i takovouhle laťku horko těžko přeskakovat.

 

Skutečným triumfátorem uplynulého víkendu je ovšem horor Tiché místoFanfáry na tuhle bombu od paběrkujícího studia Paramount můžeme od minula jen zesílit, protože film nejen že suše vysál 51 mega ze zbytku světa, ale hlavně si připsal dalších 32 melounů v kinech amerických – a posunul se tady už jen opravdu natěsno ke stovce.

Při mezivíkendových propadech o pouhých 35% je zjevné, že jde nejen o novou klasiku, ale i totální komerční držák, který si jen v Americe půjde pro dvě stě milionů dolarů. Což při sedmnáctimilionovém rozpočtu potěší všechny, zejména pak úřednice na berňáku. Krasinskiho skvostný režijní počin je tedy hororem roku ve všech ohledech (přestože na Rottenech klesl poměr pozitivních recenzí na 95% - holt se muselo zmobilizovat pár hejtrů) a my se můžeme těšit nejen na květnovou českou premiéru, ale nejspíš i na osm pokračování a tři spin-offy.

 

Zajímavé je přitom sledovat, že ani brutální žánrová konkurence nezvládla Tiché místo zastavit, respektive že nepříliš vábně vyhlížející horor Vadí nevadí dokázal i tváří v tvář téhle jarní pecce startovat v kinech za 19 milionů dolarů. Novinka od superúspěšného producenta Jasona Bluma (Rozpolcený, Uteč) to sice tentokrát těžce schytala a zdrcující jsou jak ohlasy, tak reakce diváků, bronz za skoro dvacet mega je ale nadstandardní. Takže fabrika dál šlape na výbornou.

Úspěšná první trojka pak jinak těžce srazila zbytek žebříčku. Nejvíc to bolí Spielberga, jehož Ready Player One neustálo přímou videoherně-trikovou konkurenci a spadlo o 54% na 11 míčů. Průběžných 114 milionů z Ameriky tak nějak odpovídá počtům před premiérou, půlmiliarda celosvětově je přeci jen pozitivnější, a to hlavně díky čínské pomoci.

 

Polovinu diváků tratila i komedie s divokým názvem Kazišuci. Ta si na sebe sice v pohodě vydělá už v kinech (náklady 21 mega vs. aktuálně 36 na kontě jen z Ameriky), ale fenomén se z ní navzdory pozitivním ohlasům evidentně nestane. Leda pak na videu.

A o půlku spadly i nízkonákladová hitovka I Can Only Imagine, thriller Tylera Perryho Acrimony a nezávislé politické retro Chappaquiddick, které uzavírají top desítku.

Otřást s sebou tak klasicky nenechal pouze comicsový Black Panther, který vyhlíží své parťáky z Avengers momentálně ze šestého místa, s 673 melouny z Ameriky (je 3. v historických tabulkách) a s 1,37 miliardou z celého světa (takže už na 10. místě historie). Wakanda dál jásá.

 

Expanze do dvou tisícovek kin pak hezky pomohla i animáku od Wese Andersona Psí ostrov, který poskočil na sedmé místo v pořadí a připočetl si dalších pět milionů. Animovaný hit to není, protože jeho průběžných 18 mega zvládají pixarovky utržit za jeden den (a Mimoni za pět hodin), ale jeden z nejlepších a nejvýraznějších filmových počinů roku samozřejmě ano.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se spolu porvou nejspíš dvě dost debilní komedie Super Troopers 2 I Feel Pretty, dohlížet bude druhořadý thriller Traffik.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace