Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel legendární český režisér Miloš Forman


ikona
KarelR
milos formanrip
„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,” vzkazuje jeho manželka Martina Formanová z amerického Connecticutu. 

Stalo se jedné noci, Přelet nad kukaččím hnízdem a Mlčení jehňátek. Tohle jsou jediné tři filmy v historii, které získaly tzv. oscarový grand slam, tedy ceny za nejlepší film, režii, scénář a herce a herečku v hlavní roli. Už tušíte kam mířím? Ano, jeden ze zmíněných tří filmů natočil Miloš Forman, který nás včera po krátké nemoci navždy opustil.

Asi nejslavnějšímu českému režisérovi bylo 86 let a jeho posledním filmem jsou Goyovy přízraky z roku 2006. Drama s Natalie Portman ale natočil ve chvíli, kdy byl dávno považován ze legendu, která zabodovala doma i v zahraničí. Formanova kariéra se rozjela v roce 1963 Černým Petrem, a už tehdy bylo vidět, že ho čekají velké věci. Nikoho tak moc nepřekvapilo, když po Láskách jedné plavovlásky a Hoří, má panenko emigroval do Ameriky a začal dobývat filmový svět.

Jeho americká prvotina Taking Off ještě takový úspěch neměla. V roce 1974 ale přišel Přelet nad kukaččím hnízdem, který udělal obří hvězdy z Formana i z Jacka Nicholsona, a po Vlasech a Ragtime dorazil triumfální Amadeus. Natočit po pětioscarové pecce hudební biografii, která si dojde rovnou pro 8 zlatých došek, je prostě neskutečná věc. Formana to ale nezpomalilo a jeho dalšími zářezy byli Valmont, Lid vs. Larry Flint a konečně výborný Muž na Měsíci.

V podstatě se dá říct, že co film, to perla (nebo alespoň nadprůměrný biják). Forman tak vyčníval i v samotném Hollywoodu, a asi není potřeba zdůrazňovat, jaký stín vrhá na domácí filmaře. Snad se časem dočkáme jeho právoplatného nástupce. Do té doby nám ale nezbývá nic jiného, než nakoukávat klasiky od Formana a doufat, že ho tam nahoře čeká zasloužený režisérský odpočinek.

P. S. Na Twitteru už na Formana vzpomínají Edgar Wright nebo James Mangold.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace