Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér Spalovače mrtvol Juraj Herz


ikona
Mr. Hlad
juraj herzrip
Zemřel jeden z nejvýraznějších a nejzajímavějších filmařů, které kdy Česko a Slovensko daly světu.  

Čeští, ale i světoví filmoví fanoušci přišli i další velkou režisérskou osobnost, ve věku 83 let totiž zemřel Juraj Herz, který měl na kontě klasiky jako Spalovač mrtvol, temnou a stylovou Morgianu, skvělé psychologické drama Den pro mou lásku, slavné Petrolejové lampy nebo kultovní pohádku Panna a netvor, kterou bychom fakt nedoporučovali pouštět citlivějším dětem. V jednadvacátém století se věnoval dlouho hlavně televizi a jeho návrat do kin s hororem T.M.A. se úplně nepovedl, ale hned po něm si napravil reputaci vydařeným (po)válečným dramatem Habermannův mlýn

 

Narodil se 4. září 1934 ve slovenském Kežmaroku a dětství byl nucen strávit v koncentračním táboře, takže jeho příklon k hororu, temné atmosféře a děsu asi nikoho nepřekvapí. V Bratislavě vystudoval uměleckou průmyslovku a později absolvoval na DAMU loutkoherectví, na FAMU ovšem přijat nebyl. V roce 2009 získal Českého lva za celoživotní dílo a o rok později si na festivalu v Karlových Varech přišel pro Krišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace