Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Horor roku! Parádní Tiché místo je velkým hitem


ikona
Cival
a quiet placeblack pantherbox officeemily blunthorori can only imagineisle of dogsjohn krasinskikazišucipacific rim 2ready player onesteven spielbergtiché místotržbytyler perrywes anderson
Seznamte se s Uteč roku 2018! 

Když recenze pomáhají… Ano, ještě není to úplně naivní představa. Můžeme si stokrát říkat, že se diváci kritikami vůbec neřídí, ale ne vždy to platí. Kupříkladu v případě absolutního hejtu nebo naopak vynášení do nebes, můžou kritické ohlasy úplně převrátit zájem o daný film.

Pravidelně pak recenze pomáhají hororům. O tenhle žánr je totiž mezi mladými velký zájem, přitom jde ve většině případů o těžké srágory. I ty přitom umí vydělat – pokud se ale zjeví ryzí pecka, většinou to tvůrci okamžitě pocítí na razantním nárůstu tržeb.

Přesně takhle píchly extrémní pochvaly hororu Tiché místo. Podobně jako loňské Uteč jde kupodivu o režijní počin komika, tentokrát Johna Krasinskiho (znáte z Kanclu, Tvrdých palic nebo akčňáku 13 hodin). A nálet 100% pozitivních recenzí (aktuálně už „jen“ 97%, ovšem při famózním ratingu 8,3 z 10) zásadně pomohl k tomu, že se o nenápadném filmu začalo mluvit jako o hororové události sezóny.

 

Nadšené ohlasy se na sebe začaly samozřejmě rychle nabalovat, takže to, co nezvládlo promo okolo Super Bowlu, zmákla sama šuškanda – a z nízkorozpočtového Tichého místa je obrovský hit, co jen o prvním víkendu v americké distribuci utržil padesát milionů dolarů! Ano, film za sedmnáct mega se dostal do finančního plusu už v podstatě v sobotu večer, druhý den promítání, a teď bude vydělávat všem zúčastněným ohromné peníze.

I divácká hodnocení jsou parádní, takže navzdory mohutné popcornové konkurenci nelze očekávat, že by zájem o film bleskurychle pohasl, tak jak jsme zvyklí u jiných hororů.

 

Alespoň částečně se přitom zvěsti o tomhle hororovém triumfu rozkřiknou i do zbytku světa, takže tentokrát si Paramount může mnout ruce, že film neprodal stejně jako Anihilaci nebo Cloverfield Paradox „na jistotu“ Netflixu. Naopak bude chtít tuhle značku dál těžit, ať už s Krasinskim, nebo bez něj, protože krom Mission: Impossible vlastně žádné hity na skladě nemá.

A mimochodem, co se Krasinskiho týče, ten teď asi bude mít hodně zamotanou hlavu. Protože i když ho fajnšmekři a novináři mají jako herce rádi, nikdy nedosáhl takové popularity, aby si mohl úspěšně budovat velkou kariéru. Tiché místo mu v tomhle samozřejmě zásadně pomůže. Ale když se o něj teď spustí obrovský boj, aby i pro další studia realizoval nové režijní štace, dost možná ho čeká podobný přesun za kameru jako Bena Afflecka. Nikdo by se nemohl divit. Navíc, manželka Emimly Blunt, kterou obsadil do hlavní role Tichého místa, by jistě taky měla radost…

 

Není to ale zdaleka jediná dobrá zpráva víkendu, protože skoro celý žebříček je prodchnut pozitivní náladou. Stříbrné Ready Player One kupříkladu nesrazila ani veliká konkurence. Připočtených 25 mega (pokles o pouhých 40%) jasně napovídá, že nejde o rychlokvašku. A i když se takhle zkraje letního nátřesku těžko buduje klasická trvalka (v příštích týdnech udeří Rampage, Avengers 4, Deadpool 2 a Solo), z aktuálních 96 mega půjde Spielberg v Americe minimálně na 160 melounů. Šeptanda pomáhá i tady.

Warneři se ale radují hlavně kvůli tomu, že zvládli tentokrát vyhrát tzv. loterii Dálného východu a trefili se do vkusu Číňanů. Což je samozřejmě pro každého distributora, investora a peníze milujícího filmaře ta nejlepší zpráva na světě – jak odvodíte i z žebříčku celosvětově nejúspěšnějších filmů roku, kde jsou v top šestce hned tři čínské megahity. Vklínil se mezi ně už ale právě Ready Player One, protože z Číny zvládl během týdne vytěžit parádní stopáďo a hlavně díky tomu má chválená novinka strýčka Stevena na kontě už 391 mega celosvětově. Přes tu půlmiliardu se přenese bez větší námahy a pofrčí dál.

CELOSVĚTOVĚ NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY ROKU

 

Rozhodně bych nepodceňoval ani bronzovou komedii Kazišuci aka Blockers. Ta se totiž v rámci žánru buranských přisprostlých taškařic těší také velké chvále, viz 83% pozitivních recenzí, a proto může být rovněž slušnou trvalkou (palec nahoru dává i většina diváků). Bláznivá blbina o rodičích, co chtějí zabránit svým dětem v šoustu, nese otisk produkující superbadí party okolo Setha Rogena a Evana Goldberga a může se zaštítit popularitou Johna Ceny. Úvodních 21 mega je pro ni solidním začátkem, uvidíme, jak vysoko se v příštích týdnech vyšroubuje. Jasně do plusu se ale dostane už v kinech, což se vždycky cení.

Čtvrtého fleka pořád zvládá držet Black Panther, jehož osmimilionový víkend při poklesu o pouhou čtvrtinu už nabádá k úvahám, jestli náhodou nezvládne z Ameriky vytěžit celých 700 mega. Aktuálně jich má neskutečných 665 a je třetí v historické tabulce za Star Wars 7 a Avatarem. Šílené. Globálních 1,3 miliardy ho pak drží v top desítce, což je zvlášť pikantní při vědomí, že za pár dní zdolá nejspíš i Posledního z Jediů a osmičku Pottera. Tohle nikdo nečekal. 

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE CELOSVĚTOVĚ

 

Osmimilionové zisky definitivně nasměrovávají k neskutečné metě sta milionů jinou trvalku, nábožensko-hudební nízkorozpočtový doják I Can Only Imagine s Dennisem Quaidem. Ten má na kontě aktuálně 69 melounů, přitom stál jen sedmičku. Takhle se vydělává!

Mezi další úspěšný béčkový thriller Tylera Perryho Acrimony a vrávorající animák Sherlock Koumes, který bude muset být spasen ostatními kontinenty, se vešel ještě nezávisle distribuovaný retro politický thriller Chappaquiddick. Kennedyovic rodinka vytáhla z peněženek šest mega, což je z patnácti stovek kin slušný výkon. Novinku tvůrce Barevného závoje navíc provází kladné ohlasy diváků i kritiků. 

 

Pacific Rim 2 tentokrát bivakuje na devátém fleku. Jeho průběžných amerických 54 mega je hodně bídných, 267 melounů celosvětově už vypadá opticky trochu líp, ale pořád to nebudou moc optimistické počty a trojka při nákladech na rozvoj téhle trikově náročné série nehrozí. Transformeři mají volné pole působnosti… ehm. 

Na poslední pozici pak konečně vklouzl do top desítky Wes Anderson se svým rukodělným animák Isle of Dogs aka Psí ostrov. Z pěti stovek kin vytěžil tentokrát 4,6 milionu a jen z Ameriky už hlásí dvanáct mega. Ještě důležitější jsou ale nadšené ohlasy, které předznamenávají útok filmu na Oscara v animované kategorii.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí optimismus kinařů podpořit i psí animák Sgt. Stubby: An American Hero, Rockova výplachovka Rampage, tenisové retro Borg/McEnroe a horor Truth or Dare. Ten tedy nebyl načasován zrovna ideálně…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace