Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Panther má miliardu! Sejmul i další černošskou disneyovku


ikona
Cival
ava duvernayblack pantherbox officejennifer lawrencejumanji: vítejte v džunglimarveloni 2oprah winfreystrangers 2tržbyv pasti času
Kdy Black Panther sleze z trůnu? 

Ano, Black Panther je už 33. filmem, jenž se dohrabal k miliardě dolarů v kinech! Před čtvrt rokem by to bylo hodně překvapivé zjištění, před měsícem suverénní naplnění rýsujících se scénářů, teď jenom odškrtnutí jedné dílčí mety v rámci neskutečné jízdy.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE V KINECH

Black Panther už má totiž na kontě nejen miliardu, ale i dalších 78 melounů k tomu, což ho řadí na průběžné 21. místo historických tabulek. Půlmiliardu si přitom připsal i mimo Ameriku, kde už přepočítává 512 mega – zkrátka, není to jen zámořský velehit, ale globální triumf.

Čísla ze Severní Ameriky jsou ale stále o řád impozantnější, protože tady Black Panther pořád trůní na nejvyšším stupínku. Disney si takový průběh asi nepřál, protože podle původních plánů měla štafetu přebírat jiná rodinná fantasy z jeho dílny (shodou okolností taky hodně černošská) V pasti času, ale ta neměla na panterových 41 mega sebemenší nárok.

 

I při zjevení silné blockbusterové konkurence tak Black Panther zaznamenal propady o pouhých 38%, což je impozantní, a jen to podtrhuje tuhle krasojízdu, díky níž to comicsová #blackpower dotáhne až na třetí pozici historických tabulek – i před Titanic a Jurský svět, jen za Avatar a Síla se probouzí. Mimochodem o pátém víkendu v kinech neměl žádný z nedávných hitů tak vysoký průměr tržeb na kino: I Síla se probouzí na tom byla o fous hůř než Black Panther, výkonnost rychlokvašeného Posledního Jediho pak byla rovnou o polovinu nižší! Takže velká palba.

Můžeme být hodně zvědaví, jak moc čerstvě nabytá síla Wakandy pomůže oběma dílům Avengers a jestli se v době uvedení Black Panther 2 už mánie okolo téhle šelmy rozmělní, nebo půjde o jeden z absolutně největších blockbusterů dějin.

 

Mohutným popcornovým hitem mělo být už zmíněné V pasti času. Tady to ale Disney prokaučoval a překalkuloval až příliš. Rodinná fantasy podle úspěšné knižní předlohy měla výdělek jistý díky obsazení megapopulární Oprah Winfrey nebo promu na Oscarech, černošsky taky-laděná vyprávěnka ale víceméně prošumí. Disney si totiž řekl, že osloví nějakou úspěšnou tmavou režisérku a najal si Avu DuVernay.

Když ji imf nazval „chodící kvótou“, měl bohužel pravdu, protože – a neříkám to nijak hejtersky - v případě téhle filmařky si nelze představit jiné důvody ke spekulacím o oscarových fanfárách pro její předchozí retro Selma (vyprávějící o Martinu Lutheru Kingovi), než právě kvůli pozitivní diskriminaci jejího genderu a barvy pleti. Není to žádná úžasná filmařka. Není divu, že se z trikového velkofilmu pod jejím vedením vyloupl podprůměrný flák se slabými recenzemi i reakcemi diváků, který sice na úvod utržil 33 milionů dolarů, ale Disney chtěl mnohem víc. Uvidíme, jaké budou propady, ale už teď lze tvrdit, že ten halasně avizovaný „první hraný film historie s větším jak stomilionovým rozpočtem točený černošskou ženou“ dopadl neslavně… a žádný druhý už nebude.

 

Novinek ale tentokrát bylo mnohem víc. Gangsterka Gringo: Zelená pilule bohužel naprosto vyhořela a se dvěma miliony dolarů potvrdila velice slabé recenze. Všechny mluvily o ohromně promarněném hereckém potenciálu a platí to zjevně beze zbytku.

Naopak tři miliony pro thrillerové béčko The Hurricane Heist, které v nezávislých podmínkách stačily na osmé místo, bych hodnotil ještě pozitivně. Víc se čekat fakt nemohlo.

No a pak je tu ještě nezávisle distribuovaný hororový sequel Oni 2. Ten potvrdil, že komerční sázka na horory se prostě vyplácet může, protože úvodních deset milionů je pro tuhle brakovou nastavovanou kaši bez hvězd a za pár šupů krásným výsledkem. Nepříliš dobré pokračování solidního hororu stálo jen nějakých pět mega, přitom jich jen z amerických kin vytěží pětadvacet. Jednička jich dala sice dvojnásobek…. ale taky nepůsobila jen jako laciný videosequel, co v rámci reklamní kampaně nějakou záhadou zavítal do kin.

 

Na čtvrté a páté pozici kasovního žebříčku jsou dva filmy, kterým jsem nevěštil na první víkendy nic moc dobrého – a taky to docela schytaly. Zatímco ale Rudá volavka rychle mizí a potvrzuje svoji zbytečnost a PRovou „vyhoněnost“, podtrženou slabými 31 miliony z amerických kin (zbytek světa jí trochu zachrańuje kejhák), z Noční hry přeci jen roste komediální trvalka. Čtvrtinové poklesy přinesly osm milionů do kasičky a zachraňují téhle spotřební komedii zadek, protože z aktuálních 45 melounů může jít v pohodě přes sedmdesátku. Uvidíme, co další víkendy.

Velkým držákem, který přebral rodinný prapor po Jumanji, je pak Králíček Petr, který se po nepřesvědčivém startu už tlačí ke stovce. Teď si připsal šest a půl milionu a právě taková suma mu k sympatické metě jen z amerických kin chybí. Takové Willisovo Přání smrti na sedmičce o ní může jen snít, protože to je jen další rozpačitý krvák od Eliho Rotha, který finančně zklamal.

 

Do desítky se vešla ještě prý nová sci-fi klasika Anihilace s Natalií Portman a už zmíněné megahitové Jumanji (aktuálně 934 mega celosvětově).

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se do kin chystá Operace Entebbe a gay drama Love, Simon, zvědaví ale budeme hlavně na výnosy nové verze Tomb Raider. Bude se opakovat fail á la Assassin´s Creed?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace