Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Výsledky 90. Oscarů přehledně: Kdo vyhrál?


ikona
Cival
oscar
Dobré filmy si i letos rozdaly cenné sošky. Už podevadesáté! Kdo jich sebral nejvíc a kdo tu nejcennější? 

Oscary zachvátila mexická vlna. Začalo to s Coco coby nejlepší písničkou a animákem, ale pak už se začala nadechovat Tvář vody a její mocné plíce, pardon vlastně žábry, byly čím dál tím větší. Můžeme spekulovat nad tím, jestli ve stínu magické pohádky nezůstaly zasloužilejší filmy a výkony, ale takhle se dá nad Oscary hořekovat donekonečna. Za nás musíme ocenit premiérové sošky pro Sama Rockwella a Garyho Oldmana nebo dlouho odkládaného plešouna pro kameramana Rogera Deakinse. Tvář vody se každopádně stane i tváří devadesátých Oscarů, jakkoliv by se nemělo zapomínat na hrstku překvapení, mezi něž rozhodně patří i oscarový scénář pro Uteč. Jordan Peele se dočkal alespoň v té méně viditelné, ale nikoliv méně důležité kategorii. A vlastně se dá při pohledu do listiny vítězů říct, že se tak trochu dočkal každý, dokonce i Dunkerk, který pobral technické kategorie. Snad jen Lady Bird zaostala za očekáváním, ale minimálně nemůžeme letošní ročník obvinit z toho, že by nadržoval něžnějšímu pohlaví. Tady se prostě navzdory optimistickým zámořským recenzím neurodilo.

A co samotné předávání? Jimmy Kimmel byl spíše opatrný a vtípky hodně střílel do vlastních řad, minulý průšvih s finální obálkou nevyjímaje. Možná trochu zamrzel ospalejší nástup, ale vše vynahradily vskutku opulentní kulisy a pečlivá práce s kolážemi. Devadesátka je kulaté výročí, a tak jsme byli svědky mnoha sestřihů, jejichž atmosféra zcela zastínila Jimmyho vtipkování. Z předávání tak vlastně vystupuje jen jeho "nenadálá návštěva" sousedního kinosálu, do kterého se vydaly filmové hvězdy poděkovat těm nejdůležitějším - obyčejným filmovým divákům. Tvůrci se poučili z minula, kdy diváci přišli do oscarového sálu a bylo to dost křečovité. Tentokrát byly pánem situace celebrity a šlo to o něco víc po másle. To se dá ostatně říct i o samotné show. Soutěž o vodní skútr za nejkratší proslov sice příliš často vystrkovala růžky v děkovačkách čtených výhradně z papíru, ale lepší opakovaný vtípek než politicky zabarvené deklamace. Těch bylo dost, ale někteří je pojali vyloženě elegantně, třeba Frances McDormand, která nevyšla ze své role ani s plešounem v ruce a nechala vstát všechny nominované ženy v sále, aby si diváci i ostatní sedící všimli, že časy se mění.

To všechno korunoval Guillermo del Toro s dojemnou imigrantskou story, vyzývající v závěru mexickou omladinu, aby si rozkopla dveře do Hollywoodu. Kdo chce, hledá za tím agitku, kdo nechce, vychutná si příběh vizionáře, který se pílí i talentem konečně vyškrábal až na úplný vrchol. Možná ne úplně s filmem, jež si zaslouží ty největší kariérní ovace, ale tak už to prostě bývá. Nelamentujte nad tím, že jste zas všechno uhodli na 95%. Neplačte nad svými omyly. Za tři měsíce si na vítěze a poražené vzpomenou jen historici. Pro ostatní tu bude těch pár ikonických momentů a komentů. A na ty nebyla ani letošní show skoupá. (imf)

Kompletní přehled nominací:

Nejlepší film
Akta Pentagon: Skrytá válka
Call Me By Your Name
Dunkerk
Lady Bird
Nejtemnější hodina
Nit z přízraků
Tvář vody
Tři billboardy kousek za Ebbingem
Uteč

Tip na vítěze: Tři billboardy kousek za Ebbingem

Přáli bychom: Dunkerk

Bez šoků a bez skandálů. Tvář vody ustála letošní oscarovou sezónu stylem start - cíl a po režii se raduje i ze sošky pro nej film. Malebná a milá lovestory inspirovaná padesátkovými brakovými sci-fi mi nepřipadá jako jeden z těch zásadních filmů nového století, ale Akademie si myslí zjevně něco jiného. Tož gratulace.   

 

Nejlepší herec v hlavní roli
Daniel Day-Lewis (Nit z přízraků)
Daniel Kaluuya (Uteč)
Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)
Gary Oldman (Nejtemnější hodina)
Timothée Chalamet (Call Me By Your Name)

Tip na vítěze: Gary Oldman

Přáli bychom: Daniel Day-Lewis

Žádné překvapení ani u herců! Gary Oldman se konečně dočkal, a i když asi víc budeme milovat jeho kreace v Leonovi nebo Pátém elementu, asi není na světě filmový fanda, který by sošku téhle legendě nepřál. Borec z Drákuly, Jeden musí z kola ven nebo Hannibala byl po právu oceněn. 

 

Nejlepší herečka v hlavní roli
Frances McDormand (Tři billboardy kousek za Ebbingem)
Meryl Streep (Akta Pentagon: Skrytá válka)
Margot Robbie (Já, Tonya)
Sally Hawkins (Tvář vody)
Saorsie Ronan (Lady Bird)

Tip na vítěze: Frances McDormand

Přáli bychom: Frances McDormand

Ano, bez překvápka. Příchody Frances McDormand na pódium jsou nicméně vždycky svérázné. Tentokrát stála za pozornost i řeč, která zabojovala za větší inkluzi žen v Hollywoodu. Cena je ale nanejvíc zasloužená, protože v Billboardech byla její role parádní... a nikdo na světě by ji takhle nezahrál!  

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Willeem Dafoe (Florida Project)
Woody Harrelson (Tři Billboardy kousek za Ebbingem)
Richard Jenkins (Tvář vody)
Christopher Plummer (Všechny prachy světa)
Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Tip na vítěze: Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Přáli bychom: Woody Harrelson (Tři Billboardy kousek za Ebbingem)

Sam Rockwell se konečně dočkal! Upřímně řečeno jsem si po těch průlomových rolích v Zelené míli a Milujte svého zabijáka myslel, že to přijde mnohem dřív, ale ani teď není pozdě. Padesátiletý Sam Rockwell je po právu pozlacený a předurčuje hereckou krasojízdu filmu Martina McDonagha, jenž mimochodem vždy píše scénáře herecky velmi vděčné, Tři billboardy kousek za Ebbingem.

 

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Allison Janney (Já, Tonya)
Laurie Metcalf (Lady Bird)
Leslie Manville (Nit z přízraků)
Mary J. Blige (Mudbound)
Octavia Spencer (Tvář vody)

Tip na vítěze: Allison Janney (Já, Tonya)

Přáli bychom: Leslie Manville 

"Všechno jsem to dokázala sama". Kdyby Allison Janney zůstala jen u téhle věty, mohla to být nejoriginálnější děkovačka ever. Soška, proti které asi nebude nikdo protestovat.  

 

Nejlepší režie
Christopher Nolan (Dunkerk)
Greta Gerwig (Lady Bird)
Guillermo del Toro (Tvář vody)
Jordan Peele (Uteč)
Paul Thomas Anderson (Nit z přízraků)

Tip na vítěze: Guillermo del Toro (Tvář vody)

Přáli bychom: Christopher Nolan (Dunkerk)

Guillermo Del Toro triumfuje díky Tváři vody! Hispánská nadvláda pokračuje, což Del Toro akcentoval i ve své řeči. Je to šikovný režisér, který tak dlouho drtil brakové látky jako Blade II nebo Hellboy, až nakonec dostal noblesního Oscara. Není to jeho nejlepší film, ale i tak... ať si toho plešouna užije.   

 

Nejlepší původní scénář
Lady Bird (Greta Gerwig)
Pěkně blbě (Kumail Nanjiani, Emily V. Gordon)
Tvář vody (Guillermo del Toro, Vanessa Taylor)
Tři billboardy kousek za Ebbingem (Martin McDonagh)
Uteč (Jordan Peele)

Tip na vítěze: Tři billboardy kousek za Ebbingem (Martin McDonagh)

Přáli bychom: Tři billboardy kousek za Ebbingem (Martin McDonagh)

A za scénář kupodivu fanfáry pro Jordana Peela, co napsal Uteč! Fandím mu, protože tohle je fakt skvěle kousavá satira v hororovém hávu. Skvělá práce a velký krok pro celý žánr. 

 

Nejlepší adaptovaný scénář
Call Me By Your Name (James Ivory)
Logan (Scott Frank)
Mudbound (Dee Rees, Virgil Williams)
The Disaster Artist (Scott Neustadter, Michael H. Weber)
Velká hra (Aaron Sorkin)

Tip na vítěze: Call Me By Your Name (James Ivory)

Přáli bychom: Logan (Scott Frank)

Zázrak se nekoná, Logan utřel. Ale i James Ivory je zručný tvůrce. Tahle legenda proměnila čtvrtou nominaci skrze scénář Call Me By Your Name. Za Pokoj s vyhlídkou, Soumrak dne nebo Rodinné sídlo to dřív nevyšlo.  

 

Nejlepší animovaný film
Coco
Ferdinand
Mimi šéf
S láskou, Vincent
The Breadwinner

Tip na vítěze: Coco

Přáli bychom: Coco

Pixarovská jízda zase jednou naplno! Coco podle očekávání zakončilo své triumfální tažení Oscarem! Dojemný animák uspěl na všech frontách...

 

Nejlepší cizojazyčný film
L'insulte
Nemilovaní
Teströl és lélekröl
Una Mujer Fantástica
Čtverec

Tip na vítěze: Nemilovaní

Přáli bychom: Nemilovaní

Kategorie nejlepší cizojazyčný film se kupodivu obešla bez české účasti. Ehm. Každopádně favority z Ruska a Švédska trumfla chilská Fantastická žena. Trochu překvápko. Ale tak, znáte to... zas jsou tam transky, tak čemu se divit :) 

 

Nejlepší kamera
Blade Runner 2049 (Roger Deakins)
Nejtemnější hodina (Bruno Delbonnel)
Dunkerk (Hoyte van Hoytema)
Mudbound (Rachel Morrison)
Tvář vody (Dan Laustsen)

Tip na vítěze: Blade Runner 2049 (Roger Deakins)

Přáli bychom: Blade Runner 2049 (Roger Deakins)

Roger Deakins to na čtrnáctý pokus dal! Největší kameramanská legenda to nezvládla díky coenovkám nebo Shawshanku, Blade Runner 2049 mu ale Oscara přinesl. Kdyby pod ním byl podepsán jiný kameraman, kdo ví, jestli by to pro tenhle sci-fi sequel klaplo. Ale to jsou jen kdyby... Deakins si sošku zaslouží jako málokdo!  

 

Nejlepší střih
Baby Driver
Dunkerk
Já, Tonya
Tvář vody
Tři billboardy kousek za Ebbingem

Tip na vítěze: Tvář vody

Přáli bychom: Dunkerk

Dlouhé roky se tvrdilo, že cena za střih znamená, že film vyhraje i celkově. Teď to asi nebude pravda - prostě rozhodlo, že Nolanův Dunkerk má nejsofistikovanější střihovou skladbu. A proto vyhrál. Cena pro Lee Smitha, co s Nolanem dělal na Interstellar, Dokonalém triku, Temném rytíři i Počátku.  

 

Nejlepší výprava
Kráska a zvíře
Blade Runner 2049
Nejtemnější hodina
Dunkerk
Tvář vody

Tip na vítěze: Blade Runner 2049

Přáli bychom: Blade Runner 2049

Když Guillermo Del Toro natáčel Tvář vody, asi ho nenapadlo, že zrovna tahle střídmá položka z jeho filmografie bude sbírat Oscary. Jak k tomu hellboyovská Zlatá armáda přijde, když na ní soška za výpravu nezbyla, zatímco na Tvář vody ano?! :) 

 

Nejlepší kostýmy
Kráska a zvíře
Nejtemnější hodina
Nit z přízraků
Tvář vody
Victoria and Abdul

Tip na vítěze: Kráska a zvíře

Přáli bychom: Nit z přízraků

Akademie uvažovala střídmě a před opulentními kostýmními orgiemi upřednostnila dokonalou práci z Niti z přízraků Paula Thomase Andersona. Kdo ten film viděl, nemůže o zaslouženosti pochybovat.  

 

Nejlepší masky
Nejtemnější hodina
Victoria and Abdul
(Ne)obyčejný kluk

Tip na vítěze: Nejtemnější hodina

Přáli bychom: Nejtemnější hodina

Brutální proměna Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla vynesla prvního Oscara Nejtemnější hodině. Trojice tvůrců, kteří mají ve filmografii krom Benjamina Buttona i kousky jako Klik, Norbit 2, Kruh 1 i 2 nebo G. I. Joe, se konečně raduje. Maskéři zjevně nedělí na vysoké a nízké umění... 

 

Nejlepší hudba
Dunkerk
Nit z přízraků
Tvář vody
Star Wars: Poslední z Jediů
Tři billboardy kousek za Ebbingem

Tip na vítěze: Nit z přízraků

Přáli bychom: Nit z přízraků 

Alexandre Desplat si připisuje druhého Oscara. Je to moc šikovný skladatel, nezklamává, ale tóny z jeho posledního filmu jsou na můj vkus přeci až příliš vlídné a Amélii evokující...

 

Nejlepší píseň
The Mystery of Love (Call Me By Your Name)
Remember Me (Coco)
Stand Up for Something (Marshall)
Mighty River (Mudbound)
This is Me (Největší showman)

Tip na vítěze: This is Me (Největší showman)

Přáli bychom: Remember Me (Coco) 

Mezi popíkovými ušními červy jako obvykle triumfovala disneyovka, tentokrát ta od Pixaru. 

  

Nejlepší zvuk
Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkerk
Tvář vody
Star Wars: Poslední z Jediů

Tip na vítěze: Blade Runner 2049

Přáli bychom: Dunkerk

Vždycky když se stane to, co letos, totiž že oba zvukové Oscary uzme jeden film, logicky se musí nejen laikové ptát, jaký je mezi oběma kategoriemi rozdíl. Poradí vám tenhle článek. Dunkerk jinak stojí za všechny technické sošky, takže paráda.  

 

Nejlepší střih zvukových efektů
Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkerk
Tvář vody
Star Wars: Poslední z Jediů

Tip na vítěze: Baby Driver

Přáli bychom: Dunkerk

Každý Oscar pro nolanovku se cení. Máme radost, protože tohle byla nejen po zvukové stránce v kinech úžasná podívana. 

 

Nejlepší vizuální efekty
Blade Runner 2049
Strážci Galaxie Vol. 2
Kong: Ostrov lebek
Star Wars: Poslední z Jediů
Válka o planetu opic

Tip na vítěze: Blade Runner 2049

Přáli bychom: Válka o planetu opic

Blade Runner 2049 boduje! Je to radost a fajnové upozornění na kvalitně odvedenou práci u tohohle sequelu, co nemá na růžích ustláno. Parádní práce s designem, kulisami, oživováním dávných krásek i futuristických vznášedel, na němž má podíl i české UPP!  

 

Nejlepší dokument
Abacus: Small Enough to Jail
De sidste mænd i Aleppo
Icarus
Strong Island
Visages villages

Nejlepší dokument roku je Icarus, nejen o sovětském dopingu. Tak za rok snad i pozitivně o sportu s The Nagano Tapes! :) 

 

Nejlepší kraťas
DeKalb Elementary
My Nephew Emmett
The Eleven O'Clock
The Silent Child
Watu Wote: All of us 

Nejlepší dokumentární kraťas
Edith+Eddie
Heaven is a traffic jam on the 405
Heroin(e)
Knife Skills
Traffic Stop

Nejlepší animovaný kraťas
Dear Basketball
Garden Party
LOU
Negative Space
Revolting Rhymes 

Nejlepší animovaný kraťas vyhrál Dear Basketball. Takže zvítězil legendární Kobe Bryant! Byl totiž scenárista a producent!  

Výsledky budeme znát v noci z 4. na 5. března. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (92)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace