Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2018)


ikona
KarelR
akta pentagon: skryta valkadej mi sve jmenodunkerklady birdmoviezonenejtemnejsi hodinanit z prizrakuoscartri billboardy kousek za ebbingemtvar vodyutec
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Letošní Oscary jsou až nečekaně otevřené. Ačkoliv bude v pondělí leckdo tvrdit, že byl výherce dávno jasný (i když dotyčného Oscary už tolik let vůbec nezajímají!), půjde jen o tradičně namachrované generály po bitvě. O nudě by se letos dalo mluvit, kdyby predikce válcovalo duo Akta Pentagon a Nejtemnější hodina - tyhle filmy jsou totiž zcela klasickými oscarovými vějičkami. Zbytek startovního pole (včetně favoritů) ale rozhodně nevznikal s tím, že producenti od začátku cílili na zlaté plešouny.

Kdepak, zajímavých filmů s autorským otiskem se letos sešlo víc než dost. A přestože mají některé slabší ohlasy, každý snad uzná, že jde o solidně rozmanitý výběr. Co v něm bolestivě chybí? Samozřejmě Wind River (holt Weinsteini) a Logan. Na druhou stranu buďme rádi, že tu nemáme Wonder Woman, s níž by byl pohled na oscarové nominace výrazně depresivnější...

Tvář vody (CZ premiéra: 15. února 2018)

Hodnocení: Cival 6/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 6/10, Rimsy 7/10, TedGeorge 7/10

A jsme u letošního oscarového favorita, který... nás zase tolik nenadchnul. Tvář vody šlechtí, že nejde o typický cenový kalkul, nýbrž o del Torovo srdcové retro, jež si mexický sympaťák vysnil podobně jako Faunův labyrint nebo Purpurový vrch. Problém je ale v tom, že má romance s rybím mužem blíž k mdlému hororu z gotického zámku než ke skvělé fantasy z druhé světové války. Zkrátka a dobře jde o (nanejvýš) lehce nadprůměrný biják, jehož 13 nominací na Oscara nás upřímně fascinuje. Del Toro má nicméně jistého Oscara za režii (vyhrál Zlatý glóbus i Baftu) a nebylo by velkým překvapením, kdyby si odnesl i cenu pro Nejlepší film.

 

Tři billlboardy kousek za Ebbingem (CZ premiéra: 18. ledna 2018)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 9/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 9/10, Rimsy 9/10, TedGeorge 8/10

Děsí vás oscarový triumf Tváře vody? V tom případě se k nám možná připojíte a budete fandit druhému největšímu favoritovi. Tři billlboardy kousek za Ebbingem jsou další parádičkou Martina McDonagha, na rozdíl od gangsterky V Bruggách však vyhmátly sedm oscarových nominací. Minimálně dvě z nich určitě promění - Franches McDormand a Sam Rockwell totiž bodovali na Zlatých glóbech i na Baftách. S cenou nejvyšší je to ale dost problémové, jelikož tu po dvou triumfech (ano, Billboardy porazily Tvář vody na obou zmíněných ceremoniálech) chybí nominace na Oscara za režii. Tenhle "detail" naznačuje, že Akademie McDonaghovi zase tolik nefandí. Automatickou prohru to však neznamená, tak uvidíme, jestli se v noci z neděle na pondělí stane malý zázrak.

Uteč (CZ premiéra: 27. dubna 2017)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 8/10, Mr. Hlad 6/10, Rimsy 7/10, TedGeorge 9/10

Co může ohrozit vítězství Tváře vody a Billboardů? Favoritem číslo tři je podle všeho Uteč, nečekaný hororový hit, jehož triumf by mě (a nejspíš i zbytek redakce s výjimkou Mr. Hlada) náramně pobavil a potěšil. V dnešní době je nesmírně těžké najít film, který člověka umí překvapit. A právě tohle zvládá Uteč po celou stopáž, když vám postupně přihazuje indicie a vy se snaží rozluštit, co se to kolem hlavního hrdiny sakra děje. Už kvůli tomuhle by byla výhra Uteč ohromně sympatická. Na druhou stranu je ale jasné, že by vyvolala další vlnu nesmyslné kontroverze, protože... "to jim nestačil loni Moonlight a letos Black Panther?!". Moc s ní tedy nepočítejte, letos je to del Toro vs. McDonagh.

---

Jak letos vidí Oscary Rimsy:

Přál bych to Billboardům, ale vypadá to na Tvář vody. Až takhle jednoduché to je. Musím však uznat, že hlavní kategorie je našlapaná až běda a vlastně mě tam nic neuráží. Akta Pentagon jsem docenil víc, než jsem čekal, ale jejich výhra by byla plivnutím do tváře odvážnějším projektům. Totéž vlastně platí i pro Lady Bird, která přistupuje k Oscarům z druhého, alternativního konce, přesto nejspíš trochu vypočítavě. Dunkerk a Nit z přízraků jsou asi až příliš své, Uteč z povinnosti nesmí chybět, ale bylo by to pro mě velké překvapení… Takže prostě doufám, že si Del Toro nějaké to ocenění urve, ale nejlepším z nominovaných filmů po stránce řemesla, promyšlenosti i emočního zásahu jsou rozhodně Tři billboardy za Ebbingem, krásný to kus filmařiny. Letos se ale na Oscary těším víc než v posledních pár letech, cílová rovinka je totiž nabitá sympaťáky.

Jak letos vidí Oscary TedGeorge:

Pokud se stane to, čeho se obávám, tak budou letošní Oscary strašná nuda. Těch 13 nominací pro Tvář vody je příliš a Guillermo si tu náklonnost Akademie zasloužil spíš za jiné filmy. Nemluvě o nudné Lady Bird, jejíž univerzální velebení (nejenom) na Rotten Tomatoes jde naprosto mimo mně. Radost mám naopak z Dunkerku, který slovutní hodnotilé nejlepších filmů roku očividně viděli v nějakém obřím IMAXu s pořádně ohuleným zvukem. Nějak si totiž nedovedu představit, že by Christopher Nolan těch 8 nominací dostal za rozesílané DVD screenery. No a nadšení pořád trvá u hororu Uteč, který se po zásluze dočkal nominace na nejlepší film roku. Pokud by ji snad proměnil, tak okamžitě odpouštím trestuhodné opomenutí Ztraceného města Z. Rimsy sice na MovieZone hodnotil pouze za 5/10, ale podle mě se ten den prostě necítil moc dobře.

---

Jak letošní Oscary vidíte vy? Dejte vědět v diskuzi a těšte se na nedělní noc, kterou s vámi na MovieZone "prožije" minimálně půlka redakce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace