Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2018)


ikona
KarelR
akta pentagon: skryta valkadej mi sve jmenodunkerklady birdmoviezonenejtemnejsi hodinanit z prizrakuoscartri billboardy kousek za ebbingemtvar vodyutec
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Letošní Oscary jsou až nečekaně otevřené. Ačkoliv bude v pondělí leckdo tvrdit, že byl výherce dávno jasný (i když dotyčného Oscary už tolik let vůbec nezajímají!), půjde jen o tradičně namachrované generály po bitvě. O nudě by se letos dalo mluvit, kdyby predikce válcovalo duo Akta Pentagon a Nejtemnější hodina - tyhle filmy jsou totiž zcela klasickými oscarovými vějičkami. Zbytek startovního pole (včetně favoritů) ale rozhodně nevznikal s tím, že producenti od začátku cílili na zlaté plešouny.

Kdepak, zajímavých filmů s autorským otiskem se letos sešlo víc než dost. A přestože mají některé slabší ohlasy, každý snad uzná, že jde o solidně rozmanitý výběr. Co v něm bolestivě chybí? Samozřejmě Wind River (holt Weinsteini) a Logan. Na druhou stranu buďme rádi, že tu nemáme Wonder Woman, s níž by byl pohled na oscarové nominace výrazně depresivnější...

Akta Pentagon: Skrytá válka (CZ premiéra: 22. února 2018)

Hodnocení: imf 7/10, KarelR 6/10, Mr. Hlad 6/10, Rimsy 8/10, TedGeorge 7/10

Steven Spielberg, Tom Hanks a Meryl Streep chystají drama s odvážnými novináři? Akademie už leští sošky! Zhruba tohle se ozývalo loni v březnu, když začal Spielberg narychlo látat Akta Pentagon. Film tak aktuální, že prostě musel vzniknout během trumpovského rozletu, je pochopitelně dobře odehranou řemeslnou jistotou. Zároveň mu ale chybí jiskra, která by důležitou lekci z dějepisu povýšila na luxusní biják, který se bude řešit ještě dlouhé roky. Na Oscarech je tak rozkrývání vietnamské války víceméně z povinnosti - téma a tvůrci jsou holt příliš silným kombem na ignoraci. Ani jedna ze dvou nominací (ano, Meryl...) by se však proměnit neměla a všichni doufají, že nám Spielberg brzy spraví chuť Ready Player One.

Dej mi své jméno (CZ premiéra: 22. března 2018)

Hodnocení: KarelR 7/10

Dunkerk, Billboardy a Uteč jsme viděli na všichni, na Dej mi své jméno by však ani Rimsyho nevyhnal. Samozřejmě je to tím, že jsme po Osamělém jezdci rezignovali na filmy s Armiem Hammerem. A naopak to vůbec nejde o to, že tu řešíme italskou homosexuální romanci, v níž je děsivá scéna s broskví. OK, přiznávám - taky se mi do toho nechtělo. O to víc mě ale překvapilo, že je Dej mi své jméno vyspělou a vkusnou podívanou, která se uvěřitelně hrabe v pocitech a nesnaží se (teda až na tu broskev...) jen lacině šokovat. Chci tím říct, že se vážně "není čeho bát". A ta oscarová účast mi vůbec nevadí, nakonec je to asi lepší film než Moonlight.

Dunkerk (CZ premiéra: 20. července 2017)

Hodnocení: Cival 9/10, imf 7/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 9/10, Rimsy 9/10, TedGeorge 9/10

Kdyby existovala filmová spravedlnost, tak si Oscara letos odnese Dunkerk. Nolan totiž natočil další fenomenální biják, který buduje napětí skrz audiovizuální nápor a v podstatě tak vzniknul velmi originální válečný film. Z minulých let ale víme, že Akademici Nolana zas tak nemusí. Znovu se tedy podíváme na to, jak mu utíká jedna soška za druhou (snad Dunkerk opanuje alespoň pár technických kategorií), a jak to britského génia vlastně netrápí. Nolan ví, že má na oscarové žně ještě spoustu času. Není tedy kam spěchat, díky finančním výsledkům si totiž může točit jednu osobitou pecku za druhou.

---

Jak letos vidí Oscary Cival:

Za mě je tam letos víc srdcovek než jindy. I Dunkerk i Uteč mě potěší jakoukoliv cenou, Nit z přízraků je nedoceněné mistrovské dílo s absolutně virtuózní režií a i Billboardy byly více než fajn, a pokud se skrze ně dostane k více lidem život a dílo Martina McDonagha, bude to jenom dobře. I tak se ale přiznám, že vítězství favorizované Tváře vody by mi navodilo do úst lehkou pachuť, protože by platilo, že skvělí tvůrci často dostávají Oscary za své slabší kousky. A že tahle příliš malebná a příliš předvídatelná báchorka, která mě i na těch dvou hodinách zvládla přes pár šťavnatých momentů místy výrazně nudit, pokračuje v trendu triumfů vlídných humanistických crowd-pleaserů, jen s lehounce vystrčeným autorským ostnem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace