Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 trikově přelomových filmů, které změnily tvář kinematografie


ikona
xxmartinxx
avatarjurassic parkking kongmetropolisstanley kubrickstar warstématop 10
Od Cesty na Měsíc až po Avatara. Které vizuální efekty přepisovaly filmovou historii? 

Dostal jsem za úkol sestavit seznam deseti trikově nejvíc přelomových filmů. Což je trochu nevděčné, protože jde bez výjimky o notoricky známé věci, ale z toho se nedá vylhat. Filmy, co změnily kinematografii jednak technologicky, jednak v samotném uvažování o tom, jak se dají triky užívat, většinou nezapadnou. Stávají se popkulturními stálicemi, k nimž se jejich následovníci rádi odkazují. Jde i o případ následující desítky:

3) King Kong

Čím byl přelomový: Miniatury, falešná perspektiva – to už jsme tu měli. Teď se ale mezi nimi proháněla „živá“ bytost! Kongova interakce s Fray Wrayovou, jeho souboje s dinosaury, jeho řádění v New Yorku – to vše tvořilo nevídanou senzaci. Popkulturní ikonou se stala postava existující výhradně díky triku. Kong v originálu sice není rozervaná, téměř lidská duše, jak se ho snaží ukázat většina pozdějších verzí, ale spíš instinktům odevzdaný živočich – přesto má ale konkrétní vlastnosti a temperament. Nejde o pouhé anonymní monstrum.

Jak to dělali před tím: King Kong předně zdokonalil stop motion animaci z o pár let staršího Ztraceného světa, takže nejde přímo říct, že by Merian C. Cooper přišel trikově s něčím doposud neslýchaným. Jenže ve světě filmu neznamená jen udělat něco poprvé, ale udělat to tak, aby si toho branže všimla – a že King Konga si všiml opravdu každý.

Kam to vedlo: K desítkám napodobenin od těch, co dosáhly téměř stejného věhlasu, jako je japonský Godzilla (jo, s výjimkou Emmerichova remaku je Godzilla vždycky kluk), až po zapomenutá béčka. A svým způsobem šlo o první krok na cestě za Glumem nebo Planetou opic. King King byl doposud zdaleka nejúspěšnějším pokusem o vytvoření emocionálního pouta k něčemu, co neexistuje, o což se filmaři od té doby nepřestali pokoušet. 

4) 2001: Vesmírná odysea

Čím byla přelomová: Triky se skoro vždy snaží být na nějaké rovině uvěřitelné, většinou ale plní hlavně úlohu atrakce. Jde buď o establishing shoty prostředí, v němž se odehrává příběh, nebo o zprostředkování akce. Stanley Kubrick jistě ne jako první, rozhodně ale s doposud největším úspěchem odvyprávěl pomocí triků seriózní filmovou báseň plnou dodnes přesvědčivých maket, zadních projekcí, falešných perspektiv a kamerových iluzí. Sledovat triky 2001 je jako navštívit uměleckou galerii, snad nikdy nebyl u vysokorozpočtové sci-fi méně představitelný zvuk křupajícího popcornu.

Jak to dělali před tím: Seriózní sci-fi bylo už marxistické Metropolis snažící se předat silné poselství – jeho naivita a přímočarost ale vede k tomu, že se divák beztak hlavně kochá triky a o třídním boji během sledování moc vážně neuvažuje. Hodnotu společenského komentáře mají sci-fi vždycky. Někteří tvrdí, že jde dokonce o jejich podstatu, protože jakmile filmaři tvoří nějakou vizi budoucnosti, nevyhnutelně se tím vyjadřují ke směřování současnosti. Kus filozofie (a ideologie) je tak vlastně i v těch nejbrakovějších sci-fi tricích. Většinou ale spíš „omylem“.

Kam to vedlo: Čistě vizuálně vzniklo jedno z nejvlivnějších audiovizuálních děl, které ovlivnilo tak odlišné filmaře jako George Lucas a Christopher Nolan. Intelektuálně by se po 2001 znemožnil každý, kdo by ještě chtěl dělit žánry na „nízké“ a „vysoké“ bez pořádně tučných uvozovek – zkrátka se ukázalo, že filmy založené na tricích mohou svou filozofii přenášet právě skrz speciální efekty, ne jim navzdory. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace