Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních únorových filmů


ikona
KarelR
akta pentagon: skryta valkaewa farnanit z prizrakupraclovekthe florida projecttvar vody
Další kus letošní oscariády doprovází animák od Nicka Parka nebo poslední film Jana Švankmajera. 

Oscarová kanonáda pokračuje. I v únoru se do českých kin hrnou filmy, které se budou prát o zlaté sošky, naštěstí ale dorazí i nějaký ten animák nebo zajímavý dokument. Nemusíte se tedy ničeho bát - totální akademická nuda nehrozí!

1. února

Happy End

A začneme kontroverzně, nový film Michaela Hanekeho totiž (překvapivě!) budí rozporuplné reakce. V příběhu lepší evropské rodiny, která řeší přesně ty obyčejné věci, co má Haneke tak rád, si zahráli Isabelle Huppert, Toby Jones a Mathieu Kassovitz. Špatné herecké výkony tak logicky nikdo nečekal... a vlastně se plní očekávání i jinde. Happy End vám buď přijde náramně fajn, nebo dostanete nekoukatelnou blbost. Pořádně tedy zvažte, jaké máte s Hanekem zkušenosti, klasické drama totiž rozhodně nenatočil.

Nit z přízraků

Nový Anderson se povedl. Daniel Day-Lewis tu hraje svéhlavého krejčího, který si nabrnkne milou servírku, jejich vztah ale není zrovna "tradiční". Na jednu stranu se tak možná zhrozíte, na co to koukáte. Na druhé se však jedná o všeobjímající vztahovou sondu, v níž je víc filmařského umu než v řadě jiných oscarových kandidátů. Cival je mimochodem nadšený a Rimsyho osmičková recenze tvrdí, že dostanete "psychologicky patologickou a filmařsky precizní studii jednoho nesourodého soužití, u které se budete náramně bavit." Za MovieZone tedy hlasité doporučení!

8. února

Potvora

Často se s Civalem nemůžeme shodnout, jestli chlapi primárně manipulují s ženami, nebo je to naopak. Na film pro moje argumenty si ještě musíme počkat - ty Civalovy se ale dočkaly celovečerního zhmotnění v Potvoře. Dánské drama o tom, jak lze spořádaného chlapa proměnit v trosku, vypadá skvěle už z traileru. A pokud chcete věřit ohlasům, upoutávka výjimečně nelže!

15. února

Ewa Farna 10: Neznámá známá

Kde je sakra ta recenze, Rimsy? Upřímně nevím, kde se co zadrhlo, Ewička ale zní jako ideální matroš pro našeho experta. Na jednu stranu se Rimsymu můžeme trochu smát, na do jde, na druhou se však stačí podívat na trailer a... ten film vlastně nevypadá vůbec špatně! Na ČSFD se to zatím hemží 5* a odpady. Svět tedy potřebuje nestranný dokumentární ortel, a kdo jiný by s ním měl přijít, než erudovaný zastánce Hory?

Tvář vody

Ačkoliv bychom Oscara za režii přáli Nolanovi nebo Andersonovi, není pochyb o tom, že si pro něj letos dojde Guillermo del Toro. Mexický hračička natočil fantasy retro, které umí být milé i zábavné a navíc má roztomilé mezidruhové poselství. A i když je vlastně přímočaré a předvídatelné až běda, u pohádky se to víceméně dá skousnout. Neříkám, že jsem nečekal mnohem víc - Hellboyové a Faunův labyrint jsou o dost jinde. Jak ale padlo v MZ Live, del Toro je srdcař, takže si cejch oscarového režiséra s klidem zaslouží.

19. února

Hmyz

Nečekali jste, že nového Švankmajera uvidí někdo jiný než Rimsy, že ne? A tentokrát to ani nebylo za trest, protože se český klasik (alespoň podle osmičkové recenze) vyhecoval k parádnímu výkonu. Hmyz je podle Rimsyho "švankmajerovsky hravá a přitom bezpečně podvratná komedie, která sice trochu sází na jistotu (nakolik lze něco takového o natolik svébytné tvorbě říct), ale zároveň představuje důstojné rozloučení velkého umělce s filmovou branží. A moc lepších tuzemských filmů letos asi taky nebude." Fandové tedy mají kino jasné!

22. února

Akta Pentagon: Skrytá válka

Trochu jsem se bál, že bude na Spielbergově novinářském dramatu nejzajímavější jeho vznik. Legendární režisér ho totiž sfouknul ani ne za rok během postprodukce Ready Player One, což je samo o sobě úctyhodný výkon. Jak určitě víte, americké kritiky film nadchnul, nakonec z toho však jsou jen dvě oscarové nominace. Takže... to není zas taková pecka? Pokud se nezeptáte nadšeného dura, výsledek určitě strádá. Jako zaznamenání americké historie samozřejmě funguje, žánrovou trvalku z ranku Všech prezidentových mužů nebo Zodiaca ale rozhodně nečekejte.

Darebák a závodnice

Michaël R. Roskam má na kontě Býčí šíji a hlavně Špinavý prachy s Tomem Hardym, takže (alespoň pro nás) patří mezi ty výraznější evropské tvůrce. Jeho novinka Darebák a závodnice chce očividně být hutnou kriminálkou, která servíruje i trochu autařské "zábavy". Solidní trailer se ale podle všeho natáhl do průměrného filmu, jenž bude "francouzským Drive" jen pro hrstku vstřícných žánrových harcovníků.

Pračlověk

Nová aardmanovska se právě dočkala první vlny recenzí. Rádi bychom si četli o animované pecce, zatím to ale vypadá na lehký nadprůměr, jenž fandy "modelínové" animace plně neuspokojí. Nick Park si však i přesto může gratulovat. Zábavných scén má prý jeho Pračlověk habaděj, jen tu holt chybí hlasitý srdeční tep, na který si Parkovi příznivci zvykli u Wallace a Gromita.

The Florida Project

Kdyby se letos nominovalo na Oscara deset filmů, tím desátým by byl bezpochyby The Florida Project. Nečekaně povznášející výlet mezi chudinu, která žije v hotelu poblíž Disneylandu, se prý chlubí hlavně životní rolí Willema Dafoe. Tu jsem upřímně nikde nenašel (ani zdaleka...), i tak se ale jedné o solidní drama, jež vám ukáže vcelku krutý svět z naivní dětské perspektivy. Pro kupu lidí to pochopitelně bude bezdějová nuda. Sem tam však podobný "sociální výlet" bodne, obzvlášť když režisér ví, že není potřeba stále šokovat a tlačit na pilu.

Co jste si vybrali z únorové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v březnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace