Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2018? (1/2)


ikona
TedGeorge
50 odstínů šedi50 shades of greyavengers: infinity wardisneyincrediblesjason blumjurassic worldJurský svět 2marvelpadesat odstinu temnotytedgeorgetom hardytržbyvenom
Nejmocnější studia chtějí vaše prachy. Dáte jim je? 

Po vzoru minulých let tu máte článek zaobírající se vyhlídkami hollywoodských studií na rok 2018. Stejně jako v minulosti rozděluji článek na dvě části. V této se dočtete o Disneym, Universalu a Sony. Příští díl se bude věnovat Warnerům, Foxům a Paramountu. Lionsgate, Focus, A24 a další rozeberu ve speciálním článku. Na tomto místě si dovolím ještě jeden organizační dovětek. U jednotlivých studií půjdeme rovnou na jarní premiéry a odpustím si dlouhé úvody a hodnocení minulého roku. Vše se totiž dočtete v tomto tématu. Není nač dále otálet. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si otevřete jakékoliv z těch desítek červených vín, co jsem v minulosti doporučoval, a jdeme na to.

Universal


Počet premiér v roce 2018: 18
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá v Americe: 2,2 miliardy dolarů
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá ve světě (včetně USA): 5,5 miliardy dolarů
Mezi studii se umístí na: 2 - 3 místě
KarelR se od Universalu nejvíce těší na: Hmmm... asi First Man, Chazelle umí.


Jaro

Universal do toho šlápnul (z velkých studií) jako první a už první lednový týden si udělal radost čtvrtým díle hororu Insidious. U něho vlastní americká distribuční práva a výhled na celkových 70 mega mu jistě dělá radost. Nemluvě o tom, že se producent Jason Blum teprve zahřívá a dodá studiu během následujících měsíců další pecky.

 

Už za necelé dva týdny, to jest 9. února, pozvu Rimsyho na panáka. Skončí totiž jeho utrpení a do kin půjde (snad) poslední díl Padesáti odstínů šedi. Bude se to jmenovat 50 odstínů svobody a Universal jistě doufá, že mu závěrečný díl trilogie přinese půl miliardu z kin po celém světě. V Americe se sice na sado maso bibli svobodných paniček už tolik nechodí, ale ve světě je o mlácení Dakoty Johnson pořád zájem a čerstvě těhotná hrdinka jistě dojme svoji cílovku.

Co se jara týče, tak se Universal na konci března připomene dvojkou Pacific Rim. Tady babo raď. Jednička v kinech profičela a dvojka vzniká fakticky jenom kvůli Číně. Tamní Wanda totiž koupila produkční společnost Legendary a ve spolupráci s Universalem natočila v domácích filmových studiích druhý díl. Navzdory zbytku světa, který prostě obří roboty bojující s monstry z jiné dimenze už vůbec nemusí. Tipuji méně než 100 mega celkově z Ameriky a trojnásobek jenom z Číny. Bude to producentům stačit? Uvidíme.


Léto

Prosluněné letní měsíce má studio vítající diváky v kinech rotující zeměkoulí pořádně našlapané. Do multiplexů pošle hned 8 premiér a tou první bude už 6. dubna komedie Kazišuci. Tu režíruje duchovní matka velice úspěšné trilogie Ladíme Kay Cannon a já jí po shlédnutí traileru vůbec nevěřím. Milfka a manželka Judda Appatowa Leslie Mann má své nejlepší dny za sebou a myslet si, že diváci přijdou do kina alespoň na toho Johna Cenu, je také hodně naivní. Tuším tu takový letošní propadák z ranku Hráčského doupěte. Tak trochu doufám, že lidé budou tyto dny pořád ještě chodit na Ready Player One.

 

Zajímavější by to pro Universal mohlo být hned následující týden, tedy pátek třináctého. To se připomene Blumhouse se svým hororem Truth or Dare. Jason Blum tentokrát rezignuje na horor s přesahem a nabídne divákům klasickou béčkovou vybíjenou teenagerů. Proč ne, říkám si při pohledu na povedený trailer. Horory jsou v kurzu a já tuším 100 mega jenom z Ameriky.

Týden po premiéře třetích Avengerů, tedy 11. května, se divákům připomene režisér odkojený sestrami Wachovskými. James McTeigue bude servírovat thriller o silné černošské hrdince a celé se to bude jmenovat Breaking In. Vzhledem k již zmiňované konkurenci a očividně nízkému rozpočtu se bude Universal radovat z otvíráku 20 mega a něco mi říká, že svět na drsnou Gabrielle Union zrovna dvakrát zvědavý také nebude.

 

To hlavní pro Universal propukne až 22. června. To odstartuje svoji pouť za miliardou sequel Jurského světa. V režii J. A. Bayony se vrátí Chris Pratt, Bryce Dallas Howard a hejno všemožných dinosaurů. Prim budou podle všeho hrát znovu ochočení raptoři a vy se teď jistě ptáte, jestli může dvojka napodobit obří a nečekaný úspěch jedničky. No, miliarda a půl z toho tentokrát rozhodně nebude. Přeci jenom musíme brát v potaz velkou konkurenci v kinech a nesmíme zapomínat na první trailer, který sice nebyl úplně nejhorší, ale dech nikomu nevyrazil. Miliardu každopádně čuchá skoro každý, a kdyby nepadla, bylo by to pro Universal velké zklamání.

Co tam máme dál? Znovu Jason Blum a už čtvrtý díl hororové Očisty. Ta zamíří do kin 4. července a bude se snažit napodobit svoje předchůdce, kteří každým dílem vydělávají víc a víc zelených papírků. Bude z toho tentokrát kilo? Nemyslím si. Někdy se ta únava materiálu prostě musí projevit, a že by zrovna čtvrtá Očista s podtitulem „První“ zněla nějak extra lákavě, to se říct nedá. Ale značka je to určená skoro výhradně pro USA a tam jistě nějaké vlny udělá.

 

A znovu Universal hrající na čínskou notu. V polovině července totiž do kin zamíří Skyscraper. Studio muselo šáhnout pořádně hluboko do šrajtofle, aby si mohlo dovolit Rocka. Ten bude bojovat s požárem čínského věžáku a na rozdíl od Stevea McQueena při tom ještě bude zachraňovat svoji rodinu. K tomu se mu bude hodit výcvik u FBI. Počkejme si na první trailer, ale já bych takhle z fleku tipoval podobná čísla, jakými se Rock připomenul u tematicky podobného San Andreas. Tedy zhruba půl miliardy celosvětově.

Takové číslo nebude žádnou výzvou pro dvojku muzikálu Mamma Mia. Jednička si totiž v kinech došla 610 mega, a to už je deset let nazpět. Já vím, že to neuslyšíte rádi, ale muzikál založený na písničkách skupiny ABBA bude obří úspěch a já bych se vůbec nedivil, kdybychom se dostali za 800 melounů celosvětově. V multiplexech se totiž objeví padesátníci všech zemí světa. Tak doufejme, že se mezi nimi Rimsy neztratí.

Universalovské léto zakončíme 10. srpna dost možná nejzbytečnějším filmem roku. Věřte tomu nebo ne, ale do multiplexů se chystá remake Zjizvené tváře! Tady pořád existuje možnost, že se premiéra ještě přesune. Podle všeho se totiž ještě nezačalo natáčet a prý za to může tragický scénář. Studio se rozhodlo plácnout přes kapsu a do práce povolalo Coeny. Ti mají před sebou velký úkol. Jejich dialogy bude vyslovovat Diego Luna, a to je asi tak všechno, co teď víme. Kolem projektu se chvíli motal Antoine Fuqua, ale jeho angažmá je v tuto chvíli pasé. Že by se režie nakonec chopil Ron Howard?


Podzim

Studio nezpomaluje ani na podzim. Už 21. září totiž do kin zamíří režisér Eli Roth s filmem The House with a Clock in its Walls. Pomiňme na chvíli opravdu hodně divný název, Roth musí mít k ruce opravdu luxusní scénář. Jinak by těžko ukecal Cate Blanchett, aby si ve filmu zahrála. Ta bude mít k ruce Jacka Blacka, který si čerstvě zachránil kariéru díky Jumanji. A o co že vlastně půjde? Mr. Hlad píše, že bude mladý sirotek pomáhat strýčkovi (který je kouzelník) najít magické hodiny, s nimiž lze zničit svět. Takže ambiciózní fantasy s velkým rozpočet z dílny Eliho Rotha? Už jsem asi vážně viděl všechno.

 

O týden později započne svoji pouť kiny snímek Night School. V hlavní roli se objeví Kevin Hart a bude se tu cílit na domácí, tedy americký, trh. Samotná synopse ale nezní úplně nejhůř. Kevin a jeho kamarádi jsou flinkové a mají problémy ve škole. Aby ji dodělali, jsou nuceni chodit na večerní doučování. Něco mi říká, že Hliník bude mít pořád absenci. Že by z toho byl v zámoří hit? Už takhle s velkým předstihem ho čuchám.

Míříme do října. Dvanáctého nám Universal naservíruje jeden z nejzajímavějších filmů letošního roku, do kin totiž půjde First Man režírovaný Damienem Chazellem. Normálně bych se asi na biografii Neila Armstronga netěšil, ale když za tím stojí tým v čele s rejžou La La Landu a hlavní role si zahrají Ryan Gosling, Claire Foy a Jon Bernthal? Sem s tím!

To pořád není všechno. Universal do toho ke konci roku šlape naprosto neskutečně a očividně chce znovu prohánět Disneyho. 19. října se dočkáme dalšího Halloweenu. Vrátí se Jamie Lee Curtis, a to je asi to nejdůležitější, co potřebujete vědět. Fanoušci této horové legendy z pera Johna Carpentera ocení, že bude samotný Carpenter skládat hudbu a neocení, že se o scénář mimo jiné postaral i Danny McBride. Chtěl bych na tom místě poprosit Universaly, aby to nezk_rvili. Děkuji.

Pokud si Universal na podzim slibuje od nějakého filmu opravdu hodně, bude to 9. listopadu startující Grinch. V zámoří neskutečně populární pohádková postava se tentokrát představí bez Jima Carreyho. Půjde o animák spoléhající na hlasivky Benedicta Cumberbatche a já bych se nebál tipovat americký hit podzimu. K tomu bude potřeba 300 milionů. Co se světa týče, tak tam už to tak slavné nebude, ale půl miliarda by padnout mohla.

Ne, pořád někončíme. Když se podíváte na rozpis premiér, uvidíte tam na konci listopadu neznámý projekt Roberta Zemeckise. Ten dostával poslední roky jednu facku za druhou (propadl jak Muž na laně, tak Spojenci). Těžko říct, čím si bude chtít napravit svoje renomé. IMDb uvádí, že se film bude jmenovat The Women of Marwen a půjde o životopisný film v hlavní roli s Diane Kruger a Stevem Carellem. Uvidíme, jestli z toho něco bude, nebo se bude zase odkládat.


Zima (Respektive Vánoce)

Universalovskou kapitolu zakončíme fantasy Mortal Engines alias Smrtelnými stroji. Ta se do kin podívá 14. prosince a stojí za ní Peter Jackson. Ten se společně se svou ženou Fran postaral o scénář a režisérovi Christianu Riversovi jistě zajistil nadprůměrný rozpočet. První upoutávka láká na cool apokalyptický svět a Londýn na kolech. Uvidíme, jestli se tahle sázka všem zúčastněným vyplatí. Docela bych jim to přál, ale startovat o Vánocích bývá často docela ošidné. Zvlášť když necelé dva týdny poté dorazí ta zpropadená Mary Poppins.

 

K Universalům je to všechno. V roce 2018 se toho rozhodně nebojí a stejně jako minulý rok se budou snažit sesadit Disneyho z hollywoodského piedestalu. Mají k dispozici skoro dvojnásobný počet premiér. Otázkou samozřejmě je, jestli jim to bude stačit. Nesmíme zapomínat na to, že letos nebudou mít k ruce ani další instanci ze série Rychle a zběsile, ani Mimoně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace