Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2017 - 1. část


ikona
KarelR
blade runner 2049dunkerkkral artusla la landloganmz nejrok v kostcestar warstémathor: ragnarokvetrelec: covenant
Nejlepší herci, nejbizarnější scény, nejvtipnější momenty, nejlepší bitky a spousta dalších věcí... 

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2017 už jsme probrali, takže je nejvyšší čas jít trochu do hloubky. Kteří herce loni nejvíc bodovali, které soundtracky posloucháme pořád dokola a které scény nám vytřely zrak? To všechno zjistíte v tradičním roku v kostce, který se ohlíží za loňskými bestovkami a přihazuje i osobní tipy eMZáckých redaktorů.

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip - #metoo

Hashtag, který otřásl Hollywoodem. Roky to fungovalo jako třeba v modelingu - chceš kariéru, holt roztáhni nohy, nech si plácat po prdeli a šňupat z koz. Ale to se teď může změnit, když staré a buď prachy zamáznuté nebo umlčené kauzy vyšly na povrch - a když  pár násilníků, v čele s Harvey Weinsteinem, muselo zamávat na rozloučenou. Na druhou stranu Hollywood si libuje v přepjatých emocích a plakátových proklamacích a smývá ze sebe najednou pokrytecky vinu extrémním způsobem, takže dění okolo #metoo a #timesup nabírá poslední dny až groteskních rozměrů. Upřímně řečeno, být v Americe, nejrychlejší způsob, jak se zbavit sračkoidních filmů Renče, Cieslara nebo Trošky by bylo poslat o nich do éteru pár tweetů s těmihle hashtagy... a měli bychom pokoj. Otázka tedy je, zda za chvíli bude mít ty filmy ještě kdo točit, když se v Hollywoodu jelo přes postel vždycky a v extrémní míře - ať už kvůli patologickému ukájení choutek, nebo pro zištné budování kariéry. (Cival)

Osobní tip Civala: Rozmach Netflixu - Netflix do té filmové produkce strašně šlape. A i když je to celé možná jedna byznysová past (protože když se Netflix zavčas neprodá, asi zkrachuje na předluženost) a kvalita produkce je značně kolísavá (z 80% vybírá zbytky, co nechtějí velká hollywoodská studia), seznam ambiciózních produkcí i povedených filmů utěšeně bobtná. A to se cení.

Osobní tip Imfa: Moviepass - Ve světle jiných hollywoodských událostí se tahle může zdát až zbytečně lokální, ale nenechte se mýlit. Věcička jménem Moviepass válcuje americká kina a některé řetězce se jí vyloženě bojí. Projekt jednoho ze zakladatelů Netflixu nabízí kinům záchranné stéblo. Za třicet dolarů měsíčně může její majitel chodit na jeden film denně. Komu tím prospějí? Rozhodně ne kinařům, kteří inkasují za jeden lístek v průměru deset dolarů, ale proti Moviepassu, jež se tváří jako běžná kreditka, zatím nemají žádnou obranu. Chodili bychom do kina častěji, kdybychom mohli chodit denně? To si pište.

Osobní tip KarlaR: Disney kupuje Foxe - Když se Spider-Man "vrátil domů", začalo být jasné, že je v Hollywoodu možné opravdu všechno. A netrvalo zas tak dlouho a máme tu další obchodní milník. Marvel se tak dlouho sápal po X-Menech a Fantastické čtyřce, až to u Disneyho vyřešili stylem Bruce Waynea a koupili celé filmové studio, které je vlastní. Dopady tohohle obchodu jsou samozřejmě mnohem širší a nešlo jen o to, aby se pár superhrdinů mohlo potkat s jinými superhrdiny. Do budoucna je ale jasné, že ho filmoví diváci nejvíc pocítí ve chvíli, kdy se (nový) Wolverine brutálně porve s Hulkem.

Osobní tip Mr. Hlada: Pád filmového DC – Adaptace comicsů od DC se Warnerům zrovna nepovedly a popravdě poslední rok nebo dva už bylo dost otravné poslouchat fanoušky, kteří se vehementně snažili tyhle filmy bránit a přesvědčovali svět, že je Zack Snyder génius, protože točí zpomaleně a barevně. Jsem rád, že je konec a že další filmy budou vypadat pravděpodobně o dost jinak. Na druhou stranu mě mrzí, že jsme kvůli špatnému režisérovi a tvrdohlavému studiu přišli o pár potenciálně hodně dobrých filmů a že každý další pokus přivést na plátna Batmana se Supermanem teď budu vyhlížet s lehkou nervozitou. Ale je to lepší než se dál pokoušet jet ve vyjetých kolejích, které nikam nevedou. 

Osobní tip Rimsyho: Úspěch Uteč - Přiznám se, že jsem byl krátce po zhlédnutí trochu zklamán. Takový hype a proč? Postupně však film ve mně rostl a teď mu docela přeju. Boduje totiž na více úrovních, které rozhodně nejsou samozřejmé. Jednak do řádně zatuchlého hororového žánru vnáší zábavné novinky, nenásilné komediální prvky a ochutnávky dalších žánrů, to vše se zachováním tísnivé atmosféry. A navíc funguje i v rovině rasových motivů, kterou tu přece jen nemůžeme plně docenit. Ve srovnání s některými prvoplánovými agitkami za černochy, které jsme v posledních letech viděli, však Uteč obstojí i umělecky a představuje tak nezvykle vyrovnanou kombinaci důležitosti a kvality.

Osobní tip TedGeorge: Horory vládnou - V Hollywoodu platilo a platí, že skoro každý animák vydělá. Po minulém roce to platí i o hororech. To, co nastartoval v roce 2013 James Wan Conjuringem, dokončil minulý rok producent Jason Blum. Uteč, Rozpolcený a Všechno nejhorší vydělali šťastným Universalům hromadu peněz. Někdo by řekl náhoda, ale ten někdo zapomněl na To. Velmi často neúspěšní Warneři si vybrali jackpot a adaptací známé knihy Stephena Kinga všem vytřeli zrak. Těším se těším, jaké parádní horory zamíří do kina v roce 2018.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace