Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Král Artuš podle Disneyho

příspěvky 1 - 5 Napsat příspěvek
reaguje na: Memphis
S knihou Rytíři krále Artuše jsem na tom stejně :)
Nicméně pro mě dodnes zůstává alxfou i omegou artušovských filmů Boormanův Excalibur, takové kouzlo a atmosféru podle mě už nikdo nezopakuje.
672954
S knihou Rytíři krále Artuše jsem na tom stejně :) Nicméně pro mě dodnes zůstává alxfou i omegou artušovských filmů Boormanův Excalibur, takové kouzlo a atmosféru podle mě už nikdo nezopakuje.
672716
1 0
reagovat
reaguje na: SocialniPripad
Máš trochu pravdu. Dokonce bych řekl, že historicky je Artuš doloženej zhruba na nula procent. :D Nicméně ty hlavní prvky artušovských legend jsou víceméně konzistentní napříč většinou zdrojů. Můj největší problém s hollywoodskýma adaptacema jako První rytíř nebo Ritchieho Artuš (aniž bych je na tomhle místě chtěl hodnotit) je ten, že si z legend půjčují jenom pár jmen a příběhy adaptují, diplomaticky řečeno, hodně kreativním způsobem.

Bez mučení přiznávám, že mě v tomhle směru hodně ovlivnily knihy, který jsem četl jako dítě (link and link anyone?) a který ve velký míře vycházejí z verze příběhu, jak ho převyprávěl Thomas Mallory. Ostatně Ritchie v jednom ze starších rozhovorů prohlásil, že hodlá částečně vycházet právě z Malloryho — jaký pak bylo moje překvapení, když jsem viděl první trailer.

Nejvěrnější adaptací tak asi pořád zůstává Boormanův film z roku 1981 (nevím, jak je na tom ta merlinovská minisérie se Samem Neillem nebo Tristan a Isolda s Francem — neviděl jsem) a ačkoliv ho mám hodně rád, tak si myslím, že by to dneska šlo udělat ještě líp. Ty příběhy mají obrovský kouzlo a jsou myslím dostatečně zajímavý na to, aby si konečně zasloužily nějaký pořádný převyprávění v moderním kabátu (ideálně jako série antologických filmů :D), protože takový tu zatím trestuhodně chybí.
672716
Máš trochu pravdu. Dokonce bych řekl, že historicky je Artuš doloženej zhruba na nula procent. *:D* Nicméně ty hlavní prvky artušovských legend jsou víceméně konzistentní napříč většinou zdrojů. Můj největší problém s hollywoodskýma adaptacema jako První rytíř nebo Ritchieho Artuš (aniž bych je na tomhle místě chtěl hodnotit) je ten, že si z legend půjčují jenom pár jmen a příběhy adaptují, diplomaticky řečeno, hodně kreativním způsobem. Bez mučení přiznávám, že mě v tomhle směru hodně ovlivnily knihy, který jsem četl jako dítě ([url=https://www.databazeknih.cz/knihy/rytiri-krale-artuse-49160]link[/url] and [url=https://www.cbdb.cz/kniha-31480-myty-a-legendy-rytiri]link[/url] anyone?) a který ve velký míře vycházejí z verze příběhu, jak ho převyprávěl [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Morte_d%27Arthur]Thomas Mallory[/url]. Ostatně Ritchie v jednom ze starších rozhovorů prohlásil, že hodlá částečně vycházet právě z Malloryho — jaký pak bylo moje překvapení, když jsem viděl první trailer. Nejvěrnější adaptací tak asi pořád zůstává Boormanův film z roku 1981 (nevím, jak je na tom ta merlinovská minisérie se Samem Neillem nebo Tristan a Isolda s Francem — neviděl jsem) a ačkoliv ho mám hodně rád, tak si myslím, že by to dneska šlo udělat ještě líp. Ty příběhy mají obrovský kouzlo a jsou myslím dostatečně zajímavý na to, aby si konečně zasloužily nějaký pořádný převyprávění v moderním kabátu (ideálně jako série antologických filmů *:D*), protože takový tu zatím trestuhodně chybí.
672409
1 0
reagují: Flanker.27
reagovat

Memphis

"věrnější adaptaci artušovských legend" nezní to trochu divně? Vždyť jde o postavu, která není na sto procent historicky doložená, v jeho příbězích vystupují čarodějové a magie, kouzelný meč, předurčení/osud vládnout atd.
Moc si nedokážu představit věrnější adaptaci, pokud chceš zachovat ty prvky, které se tradují už od 12. století.
672409
"věrnější adaptaci artušovských legend" nezní to trochu divně? Vždyť jde o postavu, která není na sto procent historicky doložená, v jeho příbězích vystupují čarodějové a magie, kouzelný meč, předurčení/osud vládnout atd. Moc si nedokážu představit věrnější adaptaci, pokud chceš zachovat ty prvky, které se tradují už od 12. století.
Memphis
1 -1
reagují: Memphis
reagovat
Co to pro změnu jednou zkusit s trochu věrnější adaptací artušovských legend?
672386
Co to pro změnu jednou zkusit s trochu věrnější adaptací artušovských legend?
1 0
reagovat
Jako kdyby miliony hlasů vykřikly v hrůze a byly náhle umlčeny....
672365
Jako kdyby miliony hlasů vykřikly v hrůze a byly náhle umlčeny....
1 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se