Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejzásadnější filmové otázky roku 2018


ikona
TedGeorge
amazonhan soloharvey weinsteinjames bondlinsgatenetflixpan prstenuparamounttématržby
Disney koupil Foxy za víc než 50 miliard dolarů. Trumfne ho v roce 2018 někdo? 

Další téma, další TOP jedenáctka. Dnes vytáhnu křišťálovou kouli a pokusím se nahlédnout do budoucnosti. Když se podívám na začátek roku 2017, tak (skoro) nikdo tenkrát neměl nejmenší tušení, že se chystá fúze desetiletí, která naprosto přepíše hollywoodský status quo. Nicméně stalo se, Disney koupil Foxy a čtenářům by z toho měla být jasná jedna věc: Nic není nemožné. Jenom musíte mít dostatek peněz. V návaznosti na vánoční transakci, na kterou si posvítil (a ještě posvítí) imf, se začaly objevovat další spekulace a my si je (a nejen je) v následujících třech kapitolách rozebereme. Ke čtení si otevřete Stribog 2011 z mnou ověřeného Vinařství Veverka a jdeme na to.

4. Začne se konečně prosazovat virtuální realita?

Jak už jste možná pochopili z předchozích řádků a odstavců, rok 2018 bude více než kdy jindy ve znamení boje Netflixu a podobných s klasickými kiny. Mám na mysli hlavně o zámoří, protože dominance Netlixu a Amazonu se týká především Ameriky. Ve světě se ještě pořád otevírá jeden nový multiplex za druhým a hlavně v Asii se lidé pořád nemohou nabažit atrakce jménem 3D. V USA však už nikoho do kina na 3D nenalákáte a kinaři si to jasně uvědomují. Další Avatar je ještě sakra daleko, a tak je třeba platící, a po popcornu bažící plebs nalákat na jinou vábničku. Řekl tu někdo 4DX? Neřekl? To jsem rád, protože tahle slepá cesta bude (snad už letos) vyklízet svoje pozice.

Mluvím tu o virtuální realitě. Právě na konci roku 2017 se začala objevovat jedna zpráva za druhou řešící možné zapojení tzv. „VR“ do kin. Zatím se především jedná o IMAXy v New Yorku, Los Angeles a dalších velkých městech. Ve spolupráci s bratry Russovými, Justinem Linem a týmem stojícím za Johnem Wickem jsou na těchto místech divákům dostupné exkluzivní minihry, které doprovází IMAX projekci. K tomu jsou použity především HTC Vive sety a podle prvních reakcí je to docela fajn. To je samozřejmě jenom takové plácnutí do vody, ale problémy provázené studio Paramount na konci minulého roku nabídnulo divákům zbrusu novou „Top Gun 3D Experience“, která prý jasně ukazuje budoucnost virtuální reality v zábavním průmyslu. Zatím si to sice dost dobře nedokážu představit, ale virtuální a rozšířená realita jsou podle mne budoucnost. Když už ne letos, tak v příštích letech.


3. Kdo další uvízne v síti MeToo?

Abych řekl pravdu, tak se mi o MeToo znovu nechce psát, ale nedá se nic dělat. Premisu článku totiž tento fenomén naplňuje bezezbytku. Po tom, co se na podzim minulého roku ukázalo, že dost možná nejmocnější hollywoodský producent Harvey Weinstein obtěžoval desítky žen, se provalila stavidla a nebyl snad týden, kdyby se neobjevilo nové obvinění mocného hollywoodského muže. „Díky“ tomu jsme minulý rok viděli filmové rozloučení Kevina Spaceyho ve filmu Baby Driver. Už nikdy nebude (pravděpodobně) režírovat Bryan Singer a John Lasseter z Pixaru také musel nuceně do důchodu. Další desítky případů tu netřeba vyjmenovávat.

Otázkou je, kdo bude další. Můj názor je, že ty největší ryby už byly chyceny. Hlavním argumentem obtěžovaných žen (a mužů) bylo, že mlčeli kvůli strachu z všemocných predátorů. Ať už si o výše zmiňované kampani myslíte cokoliv, tento argument je už v současnosti (alespoň v souvislosti s Hollywoodem) hudbou minulosti. Nikdy totiž nebylo vhodnější klima vyjít s pravdou ven. Jistě se ještě nějakého šokujícího obvinění dočkáme, ale pokud si desítky herců a hereček něco šuškaly o nějaké mocném hollywoodském hráči / praseti, tak už to pravděpodobně víme.


2. Koupí někdo Paramount nebo Lionsgate?

A tohle je právě ta otázka za všechny prachy. O problémech Paramountu jistě všichni víte, ale zvěsti o Lionsgatech na prodej můžou leckoho docela šokovat. Na první pohled přitom studio není v krizi. Jistě, občasný propadák potká i je, ale na rozdíl od předchozích let se jim daří držet rozpočty na uzdě a minimálně jednou za rok se dočkají odměny z ranku Wonder, který i nadále bourá pokladny kin a celosvětově už je za 200 miliony dolarů. Nemluvě o ultra úspěšném La La Landu, který si na začátku roku 2017 došel pro dechberoucích 446 milionů dolarů. Při rozpočtu 30 mega.

Vyloženě šťavnatou dělá tuto spekulaci to, že zájemcem o koupi je prý Netflix. Pokud by k tomu obchodu opravdu došlo, znamenalo by to, že Netflix míří i do kin. A to by bylo, promiňte mi to slovíčko, husté. Co se možných a nechutně bohatých zájemců z Číny týče, tak tady je to složitější. Narážím hlavně na informace vyjevené v pátém bodu mého článku. Jenomže pozor. Čína se nerovná jenom Wanda. Insideři pilně donášející zákulisní informace do mého oblíbeného webu Tedline (pardon, Deadline) tvrdí, že na lovu je i čínská technologická společnost Tencent. Ta si na podzim v tichosti koupila podíl ve Snapchatu a zákulisní kecalové tvrdí, že hodlá v roce 2018 rozšířit portfolio o investice v Hollywoodu.


1. Dá Mary Poppins na Vánoce miliardu?

Posledním bodem mého článku si udělám radost a po vzoru miliardové predikce Krásky a zvířete z minulého roku si dovolím ještě jedno věštění z křišťálové koule. Legendární létající chůva si totiž podle mého názoru dojde v kinech pro miliardu. Dobře vím, že jsem v tomto článku tipoval méně, ale to je jedno. Při pohledu na snad až zbytečně akční rozvrh premiér letošních Vánoc totiž vidím stovky, tisíce a miliony rodin, které řeknou ano vyloženě mateřsky působící Emily Blunt v roli Mary a Disneymu připraví nádherný dáreček pod stromeček. Se sázkami každopádně ještě počkáme pod nutný MoneyZone článek, kterého se dočkáte někdy na podzim.

Je to z mé strany docela drzost, predikovat takové obří číslo a nemít v ruce ani desetivteřinovou televizní „fičurku“, že? Jenomže pokud se neobjeví zprávy o přetáčkách, výměně režiséra a nezbedných dětech v hlavních rolích, není možné to celé zkazit. Datum premiéry je vyloženě geniální, původní Mary Poppins s kouzelnou Julii Andrews je milovaná snad všemi a… a prostě jsem si zase jednou docela jistý už s delším předstihem. A ten článek řešící TOP 11 největších filmových úspěchů za rok 2018 si tentokrát opravdu napíši až na začátku roku 2019. Tímto se omlouvám zapomenutému Jumanji.

---

To je vše. Diskuze je otevřená a vy tam teď můžete napsat, co bude podle vás hýbat Hollywoodem v následujících 12 měsících. Díky za pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace