Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejzásadnější filmové otázky roku 2018


ikona
TedGeorge
amazonhan soloharvey weinsteinjames bondlinsgatenetflixpan prstenuparamounttématržby
Disney koupil Foxy za víc než 50 miliard dolarů. Trumfne ho v roce 2018 někdo? 

Další téma, další TOP jedenáctka. Dnes vytáhnu křišťálovou kouli a pokusím se nahlédnout do budoucnosti. Když se podívám na začátek roku 2017, tak (skoro) nikdo tenkrát neměl nejmenší tušení, že se chystá fúze desetiletí, která naprosto přepíše hollywoodský status quo. Nicméně stalo se, Disney koupil Foxy a čtenářům by z toho měla být jasná jedna věc: Nic není nemožné. Jenom musíte mít dostatek peněz. V návaznosti na vánoční transakci, na kterou si posvítil (a ještě posvítí) imf, se začaly objevovat další spekulace a my si je (a nejen je) v následujících třech kapitolách rozebereme. Ke čtení si otevřete Stribog 2011 z mnou ověřeného Vinařství Veverka a jdeme na to.

11. Čím budou Oscary šokovat letos?

Kdyby mi někdo před rokem řekl, že na Oscarech dojde k záměně obálky a bude vyhlášen nesprávný výherce, nevěřil bych mu. Kdyby ten někdo dodal, že se to stane u závěrečné kategorie vyhlašující nejlepší film roku, považoval bych ho rovnou za blázna. Nicméně přesně to se minulý rok stalo a Hollywood se z tohoto monstrózního faux pas nemohl pěkných pár týdnů vzpamatovat. Letos znovu moderuje Jimmy Kimmel (je to první „repetér“ 20 let nazpět od Billyho Crystala) a můžete si být jistí, že už teď kuchtí nějaký povedený fór, který se tím bude zaobírat.

Nechme teď však nešťastné účetní z PricewaterhouseCoopers spát a pojďme si posvítit na možné výherce. Pokud budeme pokládat Zlaté glóby za bernou minci, tak nás čeká nadvláda žen nejenom v klasických ženských kategoriích. Kampaň MeToo hýbe filmovým světem a na Oscarech to po vzoru Zlatých glóbů dost možná nejvíc odnesou Steven Spielberg a Christopher Nolan. Něco mi totiž říká, že nominace za pár týdnů ovládnou Greta Gerwig s Lady Bird a Martin McDonagh (respektive Frances McDormand) s Třemi billboardy kousek za Ebbingem, které v recenzi čerstvě pochválil imf. Pojďme doufat, že to nakonec nebude taková nuda a Oscaři si připíší jeden z těch ročníků, které Glóby nekopírovaly.


10. Kde nakonec zakotví Bond?

Dalšího dobrodružství agenta jejího veličenstva se dočkáme až na začátku listopadu 2019. Vrátí se (pravděpodobně naposledy) Daniel Craig a to je asi tak vše, co teď víme. Sam Mendes do třetice režírovat nebude a sám za sebe říkám, že je to po Spectre jenom dobře. Vás ale jistě nejvíc zajímá, kdo bude Bonda distribuovat, a právě na tuto otázku se někdy v roce 2018 dočkáme odpovědi. Až doteď si exkluzivní práva na distribuci hýčkali u Sony Pictures a všechno nasvědčuje tomu, že u Spectre tomu tak bylo naposledy. K nelibosti Sony, která díky smlouvě s Barbarou Broccoli a spol. mohla v průběhu let propašovat do filmů nejeden Sony Ericsson (vzpomínáte ještě na tenkrát ještě vysoce cool GPS navádění v Casinu Royale z roku 2006?).

Zatím nejjasněji situace vypadá v Americe. Tam se o distribuci pravděpodobně postará kdysi slavné studio MGM, které pořád vlastní velký podíl v Bondovské značce. Vedení řvoucího lva, závislé na pronájmu své extrémně bohaté filmové knihovny, prý udržuje vysoce nadstandardní vztahy s bondovskou gardedámou Barbarou. Sony však prý neskládá zbraně a bojuje s Warnery a Universalem o práva na distribuci ve světě. Právě tam James Bond vydělává 70 % svých tržeb, a proto se není čemu divit, že je o něj zájem. Co dodat? Na MovieZone jste se již mohli dočíst o trojici režisérů, o kterých se uvažuje pro režii Bonda číslo 25. Co se možné distribuce týče, docela fandím Warnerům. Potom by totiž byl jenom krok k tomu, aby si Bonda 26 konečně natočil Christopher Nolan. Uvidíme.


9. Bude Netflix i nadále dominovat?

V roce 2018 rozhodně. Minulý rok investoval 6 miliard dolarů do originálního obsahu pro své předplatitele a tuto kalendářní jednotku to má být miliard dokonce 8. Byť to pokaždé nebyla zrovna trefa století (War Machine za 60 mega se nelíbil snad ani Bradu Pittovi), informace o 11 milionech diváků sledujících premiéru sci-fi Bright je musí hřát u srdce. Nikdo se tedy nediví přípravám sequelu a Netflix bude hranice posouvat i dál. Připravovaný Irishman v režii Martina Scorseseho má stát víc než 100 milionů babek a já jenom čekám, kdy do éteru přilítne zpráva o blockbusteru za 200 mega, který se vůbec nepodívá na plátna kin a bude určený exkluzivně pro předplatitele Netflixu. Takže naprostá dominance? Ne tak docela.

Amazon Prime, který byl jednu chvíli k smíchu svou vyloženě slabou nabídkou a cenami srovnatelnými s mnohem větším Netflixem, do toho totiž také pořádně šlápnul. Zapomeňte teď na chvíli na absurdně drahou a už trochu vyčpělou The Grand Tour. Zároveň prosím nevěnujte pozornost seriálovému propadáku za 60 mega z dílny Woodyho Allena. Jeff Bezos se totiž plácnul přes kapsu a Amazon na podzim suše koupil práva na Pána prstenů. Podle všeho navíc plánuje do jednoho jediného projektu investovat se vším všudy neuvěřitelnou miliardu dolarů! Podařilo se mu tedy to, o čem Netflix dodnes jenom sní. Ve stáji bude mít svojí vlastní Hru o trůny a tím jistě přivábí miliony nových diváků. Já mít zbytečnou miliardu babek, tak asi investuji stejně.

P.S. Spekulace, že Apple koupí za 70 miliard Netflix, mi přijde vyloženě směšná.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace