Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Návštěvnost českých kin v roce 2017: Johnny Depp se porval s Mimoni


ikona
imf
ja, padouch 3kraska a zvirepadesat odstinu temnotypiráti z karibiku: salazarova pomstapo strnisti bosspindlstar wars: posledni z jediuthor: ragnaroktransformers: posledni rytirwonder woman
Ani třetí Já, padouch a pátí Piráti nedokázali zabránit poklesu návštěvnosti tuzemských multiplexů. 

Oficiální čísla, která dají návštěvnost loňského roku do kontextu s celkovou historií chození do kin v ČR, vydá Unie filmových distributorů až za čtrnáct dní. Už teď ale máme k dispozici tradiční TOP 10 nejnavštěvovanějších českých premiér. A už z něj je vidět, že nás čeká spíše hubený rok, ne nepodobný ročníku 2014, kdy žádná z premiér vysloveně neutekla - tak jako loni Anděl Páně 2 nebo o rok dříve Mimoni.

Právě jejich "pokračování" Já, padouch 3 se stalo vůbec nejnavštěvovanějším filmem roku 2017 v českých kinech, když zvládlo odskočit pátým Pirátům z Karibiku. Rozdíl v návštěvnosti je cca 33 tisíc diváků - 577 vs. 544 tisíc, ale co se týče tržeb, jde o mnohem těsnější souboj a až definitivní výsledky od UFD vlastně rozhodnou o vítězi (alespoň pokud jde o finanční stránku věci). Jistě nepřekvapí, že žebříčku dominují sequely, ale oproti jiným ročníkům by člověk na nejvyšších příčkách marně hledal český film. Jindy bestsellerový Jan Svěrák se krčí až na pátém místě. Jeho novinka Po strništi bos jednoduše úspěch předchozích Svěrákových snímků nezopakovala a vyhořel i Jan Hřebejk se sérií Zahradnictví.

Českou reprezentaci tak na bronzovém místě přeskočila osmá epizoda Star Wars, která během pouhých čtrnácti dnů nahrabala úchvatných 462 tisíc diváků, a hlavně překvapivě bramborový Thor: Ragnarok, který s 424 tisíci diváků znovu dokazuje, že Marvel dokáže prodat cokoliv. Thor mocně přeskočil i druhé Strážce Galaxie na devátém místě (272 tisíc diváků) a stal se komiksovou jedničku. Naopak překvapivě zklamal Spider-Man: Homecoming s pouhými 189 tisíci fandů. Ale zpátky do TOP 10, kde se za Svěrákem tísní Padesát odstínů temnoty (375 tisíc) s Kráskou a zvířetem (373 tisíc). Pokud bychom však žebříček stavěli podle návštěvnosti, oba filmy by co do počtu diváků přeskočil animák Šmoulové: Zapomenutá vesnice s 376 tisíci nastřádanými dušičkami. Šmoulové tu mají velkou tradici a jakkoliv byl letošek na animáky slabší, na něco se prostě s dětmi chodit muselo. Slabost Čechů pro dětské a rodinné filmy ostatně dokazuje i mocný finiš dvojky Jumanji - snímek startoval deset dnů před koncem roku, ale dokázal pokořit hranici 200 tisíc diváků, o fous výš než horem spodem propagovaná domácí hitovka Špindl.

Konec horní desítky orazítkovali čeští borci - životopisný Masaryk se přehoupnul přes hranici 300 tisíc diváků (dokonce 322 tisíc) a podzimní romantika Všechno nebo nic zůstala těsně pod ní (291 tisíc). A opět, pokud bychom počítali jen diváky, díky zlevněnému vstupnému by nám poskočili dopředu Špunti na vodě s 318 tisíci prodaných lístků.

A kdo u českých diváků propadnul v kontextu s celosvětovými tržbami? Jednoznačně Wonder Woman s pouhými 90 tisíci diváků a oproti předchozím dílům i pátí Transformeři (122 tisíc). Ještě před zveřejněním oficiálních přehledů můžeme bezpečně prohlásit, že meziročně stoupnul počet představení a průměrná cena vstupného. V roce 2016 zdolaná hranice dvou miliard korun na tržbách ale tentokrát nejspíš zůstane zapovězená. A co vy, kolikrát jste byli loni v kině a jaká návštěva se vám vyloženě vryla do paměti? Pochlubte se v komentářích.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace