Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2018: Tutovky a megahity


ikona
Mr. Hlad
ant-mandeadpoolincrediblesjurassic worldleto 2018solostar warstéma
Rozjetý Deadpool, hladoví dinosauři z Jurského světa, kompletní Avengers, návrat Úžasňákových a další potenciální megahity. 

Léto je ještě daleko, ale to filmové naštěstí začíná dřív než to opravdové. V květnu si možná ještě k moři nevyrazíte, v kině na vás ale budou touhle dobou čekat velké hollywoodské pecky. O pozornost a prachy filmových fanoušků budou tenhle rok bojovat comicsovky, návraty animovaných klasik (a menších klasik), znovu dorazí i dinosauři a na léto se přestěhoval i další spin-off ze světa Hvězdných válek. Zkrátka toho bude docela dost a vybere si každý, kdo má rád velké, drahé a epické filmy. Prostě takové, na jaké jsme v létě zvyklí. Samozřejmě dostanou prostor i menší, ale v tomhle článku řešíme hlavně takové, u nichž věříme, že půjde o velké hity. To samozřejmě nemusí znamenat i kvalitní podívanou, bez debat však půjde o premiéry, o nichž se bude hodně mluvit, i když mají abice akorát pobavit. A to vlastně taky není málo. Tak se na ně podíváme. 

Avengers: Infinity War (CZ premiéra: 3. května 2018 :: US premiéra: 4. května 2018)

Bude to teprve šest let, co do kin vlítli poprvé Avengers. Ale jako by tu tahle superhrdinská parta byla odjakživa. Do jisté míry to bude tím, že dvě regulérní týmovky doplnily i blockbustery, které bychom klidně mohli označit za Avengers dvě a půl (Civil War) a dvě a tři čtvrtě (Thor: Ragnarok) a že i v klasických sólovkách hostují jiní gerojové. Navíc se naturelem sobě všechny filmy hodně blíží (někdy až příliš), takže výsledkem je konzistentní Marvel Cinematic Universe, jenž mají velefláky o Avengers vždycky nakopnout o level výš.

 

Nejde pochybovat, že se to povede i Infinity War, první polovina velkého avengerovského finále. V něm samozřejmě ostřílení hrdinové stanou tváří v tvář Thanosovi, a i když jim nově píchnou Strážci Galaxie a pochopitelně i osvědčený Spider-Man, na dílčí happy-end to nevypadá. Naopak budou kvůli kamenům nekonečna padat první hlavy i u výraznějších postav, u takových, které budou oplakávat jak superhrdinové, tak fanoušci (favority na popravu najdete v tomhle rozboru a tady). Celý comicsový vesmír se nám tak sice trochu okoukává, skutečnost, že k nám konečně sestoupí arcilotr Thanos, že bude hodně o co hrát a že film režírují po všech stránkách nejšikovnější správci marvelovského pokladu bratři Russoové dávají velkou naději, že tu bude nejen spousta dolarů, ale i divácké spokojenosti. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10 

Solo: A Star Wars Story (CZ premiéra: 24. května 2018 :: US premiéra: 25. května 2018)

Dlouhé roky jsme doufali v nějakou takovou sólovku. Když by nám někdo před pár lety řekl, že se chystá přímočará dobrodružná jízda s Hanem Solem, zbláznili bychom se blahem. Jenže to byl starý Han ještě mezi živými. Teď už se musí omlazovat a geniálního Harrisona Forda v kůži nejvíc cool pašeráka předaleké galaxie musí nahradit Alden Ehrenreich - mladíček známý nejvíc z coenovky Ave, Caesa.

 

Bohužel právě kolem jeho osoby se rojí spousta nepříjemných spekulací, že prý jako reinkarnace jedné z nejoblíbenějších postav ze světa Star Wars neobstál. Je to ale jen drobná nepříjemnost v porovnání s tím, že Solo jako další snímek z nové disneyovské éry téhle vesmírné ságy provázejí velké produkční problémy, tentokrát dokonce tak extrémní, že se muselo střídat na pozici režiséra - a rozjívené řízky Millera s Lordem (Lego příběh, Jump Street 21 a 22) musel po sporech se šéfovou nahradit oscarový profík Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše, Rivalové). Ten prý nakonec přetočil skoro celý film, což je hodně na pováženou a zavání to ohromným průšvihem. Snad tyhle obavy ale zvládne zahladit první trailer a dočkáme se vesmírné gangsta jízdy, kde vedle omlazených Hana, Landa, Žvejka a padoušského Jabby Hutta uvidíme i nablýskaný Millennium Falcon plus půvabnou Emilii Clarke. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10 

Deadpool 2 (CZ premiéra: 31. května 2018 :: US premiéra: 1. června 2018)

První Deadpool podle mě nebyl zas tak velká pecka. Byl zábavný, osobitý a vůbec patřičně jiný? To bez debat, comicsový základ v něm byl zužitkován dokonale. První díly Kick-Ass a Kingsmanů ale byly mnohem větší nářezy, protože k eRkovému humoru přihodily i famózní akci. Jak správně tušíte, právě o to se (už kvůli přidání supervojáka Cablea a žoldačky Domino) očividně pokusí Deadpool 2. A jelikož za kamerou sedí David Leitch, klidně by to mohlo vyjít.

 

Režisér Atomic Blonde a Johna Wicka má před sebou nelehký úkol. Musí totiž v podstatě zopakovat moment překvapení a zároveň nerecyklovat, jelikož Deadpool stojí na křehké rovnováze mezi mainstreamovým humorem a utahováním si z mainstreamového humoru. Zatím jsme z filmu neviděli skoro nic, takže těžko soudit. Už samotný příslib akčnější dvojky mi ale náramně sedí a po teaseru, který je přesně tak WTF, aby ho nebylo s čím srovnávat, se vlastně začínám dost těšit. (KarelR)

Index natěšenosti: 8/10

Jurský svět: Zánik říše (CZ premiéra: 21. června 2018 :: US premiéra: 22. června 2018)

Na pokračování megaúspěšného návratu k Jurskému parku jsme museli čekat o pár let déle, než bylo záhodno. Vyčítat to lze hlavně Disneymu, který zaměstnal nejen Pratta, ale taky Colina Trevorrowa. Ten sice nakonec deváté Star Wars nenatočí, ale sequel k Jurskému světu mezitím spadnul do klína J. A. Bayonovi, jež loni Voláním netvora znovu dokázal, že mu zlaté ručičky vyloženě rostou pro blockbuster. První ukázka na pokračování Juráče možná moc nenalákala, ale tenhle svět má obrovský potenciál a navíc se vrací Pratt i Bryce Dallas Howard, o dinosauřích hvězdách a některých vyložených veteránech série nemluvě. 

 

V redakci proto přehlížíme nemastný neslaný začátek kampaně i béčkovou zápletku o vulkanickém nebezpečí, kvůli němuž je potřeba dinosaury odstěhovat z Isla Nublar někam pryč. Co by se tak mohlo pokazit, že? Pratt se znovu potká s Blue, posledním přeživším raptorem, svých patnáct (doufejme, že snad i víc) minut slávy si znovu užije T-Rex a samozřejmě nesmí chybět nějaký ten nový druh dinosaura. Od Zániku říše asi nikdo nečeká vodopády originality, ale první Jurský svět byl výborně řemeslně odvedeným blockbusterem tzv. na jistotu. I těmi je člověk živ, hlavně v létě, kdy hledá v kinech právě ty jistoty. (imf)

Index natěšenosti: 6/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace