Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních lednových filmů


ikona
KarelR
cizinec ve vlakucocokolo zazrakuna konci svetanejtemnejsi hodinaodnikudtri billboardy kousek za ebbingemvelka hravsechny prachy svetazmensovani
Oscariáda je v plném proudu a konečně ji můžete nakoukávat i v českých kinech. 

Vítejte u dalšího přehledu originálních filmů aneb... na co jsme poslali Rimsyho a nebylo to absolutní peklo. Leden je prosycený hlavně (úspěšnými i neúspěšnými) oscarovými kandidáty. Chudák Liam Neeson je mezi nimi jako kůl v plotě, někdo ale tu lidovou zábavu holt obstarat musí.

4. ledna

Kolo zázraků

Hned na začátku měsíce si Rimsy vyrazil na novou allenovku a nekonalo se prakticky žádné překvapení. Kolo zázraků je totiž "klasický pozdní Woody, tentokrát v pouťových kulisách 50. let a opět se vztahovým propletencem odhalujícím to horší v nás. Stylový vizuál, schopní herci a několik silných momentů zaručí, že fanoušci budou spokojeni a nefanoušci zůstanou nepřesvědčeni." Trochu mi uniká, jak z toho Rimsymu vypadlo 7/10, ale... dobře pro Woodyho?

Odnikud

Živě si pamatuju, jak Cival u Troji nadával na prkennou Diane Kruger, tahle německá dáma ale ušla hodně dlouhou cestu. Sám Cival na Odnikud pěje chválu už dlouho. A Rimsy si s ním v osmičkové recenzi notuje, láká totiž na "mrazivé drama, které fungujíce v rovině celospolečenské i osobní. Tu první drží pevně v rukou suverénní Fatih Akin, o tu druhou se stará výborná Diane Kruger. Je jasné, na kterou stranu současných konfliktů se autor staví, ovšem jeho podání je filmařsky vyzrálé, takže zklamán by neměl být nikdo."

Velká hra

Scenáristický bůh Aaron Sorkin (Newsroom, The Social Network) poprvé usednul za kameru a... jo, je to pecka! Velká hra je strašně našlapanou konverzačkou, která za 140 minut (!) nestihne nudit a ždímá maximum z Jessicy Chastain, Idrise Elby i Kevina Costnera. Tenhle film vážně není jen o pokeru. Jeho záběr je daleko širší a rozhodně byste si ho měli vychutnat v kině.

11. ledna

Nejtemnější hodina

Dunkerk nám loni ukázal Operaci Dynamo z francouzské pláže a Nejtemnější hodina teď přihazuje britské kuloáry. Garry Oldman za svého Churchilla sbírá jednu cenu za druhou a je žhavým kandidátem na zlatého plešouna. Určitě vás tedy potěší, že jsme podle imfa dostali "důležitou historickou lekci s famózním Oldmanem a místy snad až rušivě načančaným vizuálem od Joe Wrighta. Pět klíčových týdnů v Churchillově životě ale odsype na plátně tak rychle a epicky, že lze generickému oscarovému životopisu mnohé prominout. Koho bavil Dunkirk, ten nebude touhle 'druhou stranou mince' zklamán."

Zmenšování

Matt Damon zažívá špatné období. Předloni vyhořel s Velkou čínskou zdí a (do velké míry) s návratem Jasona Bournea, loni pak minul cíl se Suburbiconem a teď i se Zmenšováním. Rimsy je v recenzi očividně zklamaný a zabrousil až na 5/10. Nový film Alexandera Paynea je totiž podle něj "ekologická a sociální agitka, která bohužel není moc vtipná ani úderná ve sdělení. Sympatičtí herci se snaží a řada scén je povedených, avšak celek dohromady funguje překvapivě málo. Tohle jsem nečekal, pane Payne!"

18. ledna

Cizinec ve vlaku

Neeson season konečně pokračuje! Liam chvíli prohlašoval, že s akčňáky vlastně končí, teď však chytil druhou (nebo už vlastně třetí?) mízu a vrací se s bouchačkou v ruce. Cizince ve vlaku má na svědomí Jaume Collet-Serra, s nímž Neeson natočil Neznámého, NON-STOP a Nočního běžce. Určitě vás tedy nepřekvapí, že Hlad v kině nafasoval "solidní akční béčko, přesně takové, jaké byste čekali od tvůrců Neznámého nebo NON-STOP. Je na něm ale vidět, že jim dochází nápady i šťáva. Pořád to docela šlape a v kině dostanete přesně to, co očekáváte, ale ani o chlup víc."

Coco

V hlavě má konečně nástupce! Hodný dinosaur, Hledá se Dory i Auta 3 patří mezi pixarovskou slabotu, Coco se ale díky bohu povedlo. Film o mexickém klučinovi, jenž se vydá na velké dobrodružství do země mrtvých, mohl dopadnout všelijak. Pixar v něm však našel nečekaně dojemný a univerzální příběh, který snad čeká (podobně jako Moanu) zatraceně dlouhý filmový život.

Tři billboardy kousek za Ebbingem

Gangsterka V Bruggách patří mezi filmy, které má rád snad každý, takže se od Martina McDonagha nikdy nečeká málo. U Sedmi psychopatů byla řada lidí zklamaná. Tři billboardy se ale očividně chytily a sbírají jednu cenu za druhou, aniž by šlo o nějakou oscarovou vějičku. V podstatě se dá říct, že má McDonaghova novinka k letošní konkurenci dost daleko. Jedná se totiž o drsnou černou komedii, která moc nejde divákům naproti (hlavně ve finále) a Frances McDormand v ní verbálně likviduje každého, koho potká. Neméně boží jsou pak i Sam Rockwell a Woody Harrelson, takže... jo, potřebujete to vidět!

25. ledna

Na konci světa

Zprvu jsme s Rimsym soucítili, že musí jít na pasteveckou uprchlickou romanci. Po návštěvě Rottenů (99% spokojených recenzí a průměrný rating 8,2/10) jsme ale pochopili, že to není trest, nýbrž odměna. V recenzi sice nakonec svítí jen 7/10. Textově to nicméně zní jako trefa, jelikož vás podle Rimsyho čeká "v některých momentech silné melodrama, které se ze žánrové škatulky sice vymaňuje minimálně, ale rozhodně nenudí. Pozitivní atmosféra, schopní (a obětaví) herci a především suverénní režie pak tuhle gay romanci posouvají do výrazného nadprůměru."

Všechny prachy světa

Asi nejpropíranější film konce roku, který... brutálně propadl. Kritici sice Všechny prachy světa chválí (Rotteny hlásí 7/10), něco mi však říká, že bude celá kauza se Spaceym a Wahlbergovou výplatou nakonec zajímavější než výsledek. Už z principu se pořád těšíme - drama od Ridleyho Scotta je pořád drama od Ridleyho Scotta. Na takový humbuk se ale kolem samotného filmu neděje nic extra zásadního.

Co jste si vybrali z lednové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v únoru!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace