Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2017


ikona
imf
atomic blondebaby driverblade runner 2049deadpool 2kingsman: zlaty kruhnejlepsi trailerypsi ostrovready player onesicario 2: soldadostar wars: posledni z jediuthor:ragnarok
Rok se s rokem sešel, je na čase si doma uspořádat malou bilanční Trailer Night. 

Tak už nám zase očima protekly stovky trailerů, teaserů, klipů, sneak peeků, kompletních úvodních scén, zákulisních záběrů a dalších promo materiálů, kterými nás studia zásobují v čím dál tím větší míře. Sociální sítě se totiž musí krmit pravidelně, a proto rok od roku víc riskujeme, když se dlouhé měsíce před premiérou potulujeme po internetu. Jako by nestačilo, že některé trailery jsou svým způsobem filmy v miniaturním balení a stihnou nám během dvou minut komplet odvyprávět děj. Zbytek totiž vyslepičí další materiály, případně rozhovory a preview.

Jako redaktoři do toho jdeme vždycky po hlavě, s rizikem, že už v kině nebudeme překvapení. Ono to má totiž něco do sebe, natěšit se na film opakovaně v průběhu roku. Dvě hodinky strávené v kině pak možná nejsou tak intenzivní, ale jde o symbolické zakončení několikaměsíčního vztahu s daným filmem. A stejně nás nemusíte litovat, protože spousta ukázek nám proteče mezi prsty, abychom pak byli v kinech příjemně překvapení u některého z menších filmů.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010
2011 | 2012 | 2013
 | 2014 | 2015 | 2016

Občas jsme ale překvapení i u těch větších, protože jestli byl rok 2017 fenoménem fake news, neměli bychom zapomínat ani na fake trailery. Zejména Disney je v tomhle směru opravdovým přeborníkem, protože stihnul u Thora nebo Star Wars do traileru propašovat scény, které se ve filmu buď neobjevily, nebo vypadaly trochu jinak. A stejné příznaky lze najít i u spřáteleného Spider-Man: Homecoming. Čarování se záběry, nebo dokonce jejich recyklování z jiných filmů není ničím vyloženě novým, ale letos se o tom začalo víc mluvit, protože se studia snažila aktivně vodit diváky za nos.

Jinak se v absolutním blockbusterovém mainstreamu žádné vyložené novoty neobjevily, trailerová mašinérie jela spíše na jistotu, což ale neznamená, že se nic neurodilo - ostré nůžky, dobrý podkres a spousta kvalitního materiálu totiž vždycky udělá svoje. A v našem žebříčku uvidíte, že si pár menších filmů dovolilo i trochu toho blbnutí, které tak rádi oceňujeme.

10. Deadpool 2 - Teaser 2

A když už mluvíme o blbnutí, Deadpool by mohl být vyhlášen jeho králem. Trailerová kampaň k jedničce byla famózní, ale dvojka se může utrhnout ze řetězu ještě víc, protože diváky v kinech už má předplacené. Dokazuje to i první teaser, ve kterém se Deadpool převtělil do slavného televizního malíře Boba Rosse. Ten už je sice víc než 20 let po smrti, ale dodnes je hvězdou spousty memů. A teď ho možná díky Deadpoolovi objevili i méně zdatní evropští surfaři. Druhá půlka ukázky je regulérním trailerovým zbožím, ale ta první bourá čtvrtou stěnu, tak jak to od Deadpoola čekáte. Špičkově odvedená prácička.

8. - 9.  Thor: Ragnarok - Teaser

Macatá dvouminutová premiéra zásadního thorovského faceliftu á la Strážci Galaxie. Spousta barviček, bezchybně použitý Immigrant Song od Zeppelinů a hlavně kombinace humoru a načančaných moneyshotů. Výsledkem bylo, že jsme se možná těšili až moc, ale ten obrovský potenciál Ragnaroku vydržel až do kin a parádní tržby, které pomohly Odinsonovi zastínit veškerou produkci DC, byly jistě důsledkem téhle povedené, byť jen naoko rozjívené kampaně. Navíc nám přinesla tu nejvděčnější trailerovou třešinku na dortu s "He's a friend from work". Sama o sobě ta hláška moc nefunguje, ale v kombinaci s Hemsworthovým nadšeným přednesem a "nečekaně" se objevivším Hulkem to sedne naprosto dokonale.

8. - 9. Psí ostrov - Trailer

Filmy Wese Andersona moc nemusím, ale jeho animáky jsou snad ještě divnější, než jeho hraná tvorba, takže už zasahují do tak absurdních končin, že znovu začínají být lákavé. Že to nedává smysl? Vždyť se bavíme o Wesu Andersonovi. Psí ostrov každopádně může být pro mnoho z vás přesně tím zjevením, které rok 2018 potřebuje. Ideový nástupce Fantastického pana Lišáka fascinuje nejen vypiplanou vizuální stránkou, ale především brutálním tempem ukázky, která graduje neuvěřitelným tempem, až zapomenete dýchat. Takže možná před spuštěním potrénovat ve vaně (kapr už tam snad neplave), protože dvě a půl minuty bez kyslíku napoprvé každý nedá. Věřte nám, že to zadržování stojí za to. Přesně tyhle produkce dělají z Fox Searchlight tak výjimečnou větev studia Fox. A když se to navíc zvládne takhle dynamicky prodat, je to nádhera.

7. Sicario 2: Soldado - Trailer

Jak divákům prodat pokračování bez výjimečného režiséra a kamerana předchozího snímku? Zatraceně uvážlivě vybírat trailerhouse, kterým vám střihne trailer, protože první dojem už napodruhé neopravíte. A Sicariu se povedlo navázat na Villeneuva naprosto dokonale. Pulzující hudební podkres, Volski emulující Deakinse seč mu síly snaží, ale hlavně znovu ten nekompromisní ponor do světa sicarios, se starými známými (Brolin a Del Toro), které jistí rukopis Taylora Sheridana - tomu bychom po Wind River klidně svěřili i režii, ale ukázka naznačuje, že si režisér Suburry Stefano Sollima s kvalitním materiálem jednoznačně poradí. Navíc atmosférická ukázka neprozrazuje nic moc z děje, jenom nás nenápadně znovu vtahuje do povědomého světa. A Beniciova finta s ukazováčkem? To chceš.

6. Ready Player One: Hra začíná  - Teaser

Půlka internetu ještě pořád neví, co si má o Ready Player One myslet. Čtenáři knihy jsou opatrní, protože Spielbergova CGI heavy adaptace dost klame tělem, fanoušci videoher zas vnímají film jako jeden velký nesourodý guláš. Druhá půlka internetu, které je knížka i videoherní tématika poměrně volná, je ale natěšená na maximum, protože ukázka slibuje velkolepé dobrodružství od cinematic gamechangera, nejdůležitějšího Stevena v celém Hollywoodu. A přiznejme si, že Spielberg se pořád ještě umí trefit do černého, takže jakkoliv se nám v redakci nemusí líbit některé změny oproti knize, pořád všichni doufáme, že tohle bude ono spielbergovské dobrodružství pro děcka, kterým nebylo dvanáct v roce 1990, ale kterým je dvanáct právě teď. My se v kinech rádi do těch let vrátíme. Trailery slibují hodně, tak snad to dopadne.

5. Baby Driver - Trailer

Trailery na Baby Drivera jsou jako nejlépe sestříhané best of. Pecky Edgara Wrighta zkrátka občas nedrží pohromadě, nebo jejich tempo zběsile kličkuje. V případě Baby Drivera se chce rovnou prohlásit, že jde o celovečerák na základně hospodské myšlenky, která by vydala sotva na jednu písničku. A přesně tak to je. Wrightův muzikál s auty je ušitý na míru písničkám. V akčních scénách září, hlášky zvoní v uších, ale těch devadesát minut je na rozdíl od Cornetto trilogie příliš prázdných. Ale víte co? V trailerovém balení bude Baby Driver dál rozdávat radost, protože na komprimovaném prostoru dvou minut můžete všechny ty hlášky, drifty a střihy chirurgicky napasované na jednotlivé beaty neuvěřitelným způsobem zesílit a servírovat do očí a uší diváků. Není divu, že je Baby Driver často vyhlašován jako nejpřehypovanější film sezóny. Slibům z trailerů lze jen těžko dostát, ačkoliv americké festivalové publikum nešetřilo chválou a i já jsem to Wrightovi relativně žral. Ale v redakci jsem výjimka, ostatně kolik lidí na světě si myslí, že Scott Pilgrim je jedna z nejlepších komiksových adaptací vůbec?

4. Star Wars: Poslení z Jediů - Teaser

Krásně naaranžovaný teaser, který nikam nespěchá a nechá se vést slavnými hudebními motivy. To ale neznamená, že v něm není spousta laskomin hned zkraje - Reyina ruka a levitující šutry? Reyina ruka na jediovských svitcích? Reyina ruka na světelném meči? Ve chvili, kdy se objeví THIS CHRISTMAS, se cítíte jako děti u vánočního stromku a slabší povahy už dokonce kvičí a v soustředných kružnicích běhají po pokoji. Následná koláž výbuchů sice trochu nabourá komorní atmosféru, ale Hamillův hlas táhne ukázku k zimomriavkové katarzi. Třípatrová husina a přitom vlastně celou dobu tápeme, abychom po skončení začali jednak analyzovat jednotlivé záběry a jednak dlouze rozebírali, co znamená Lukeův proslov v závěru. Takhle se buduje očekávání, dámy a pánové. Celá kampaň osmičkové epizody byla jako obvykle na nejvyšší úrovni, ale teaser vnadil zdaleka nejvíc. Za dva roky si dáme opáčko. Určitě i ti, kteří jsou z Johnsonova příspěvku trochu rozladění.

3. Atomic Blonde: Bez lítosti - Trailer

Dejte do traileru písničku od Queen a máte na MovieZone místo v top pětce trailerů zajištěné. Ne, takhle jednoduché to samozřejmě není, a proto tvůrci Atomic Blonde pro jistotu přihodili depešáky. A Charlie Theron a její kontakt s francouzskou spojkou, což je scéna, která jistě bude atakovat naše žebříčky v kategorii nejerektivnějších okamžiků roku (případně scény, kterou bychom chtěli zažít - zabírám si obojí!). Extrémně stylový thriller z období studené války kombinuje osmdesátkový Berlín (hudebně i obrazově) s trendy akčními scénami, což je audiovizuálně tak výbušný koktejl, že se trailerová kampaň v podstatě píše sama, zvlášť když máte k dispozici solidní hudební katalog a přehledné bitky točené na jeden záběr. Zasloužený vrchol žebříčku.

2. Blade Runner 2049 - Trailer

Čirá filmová magie. S popíkovštějším Vangelisem a Villeneuvem na režisérské sesli, který umí vymalovat plátno tak unikátním vizuálem, že se opravdu vrátíte o těch třicet let zpátky a zároveň máte pocit, že koukáte daleko do budoucnosti. Obešla by se ukázka i bez toho twistu s Fordem? Velmi pravděpodobně, ale do kina by asi pak přišlo ještě méně lidí. První upoutávka si zdaleka nevystřílela všechny trumfy, ale přesto u ní příjemně mrazí a jako pozvánka k návratu do slavného světa funguje dokonale. Kampaň jako takovou lze navíc pochválit za to, že nic moc neprozrazuje a spíše láká na širší a hlubší mytologii, jakousi uctivou expanzi originálu. A i to zjevení Forda je alespoň v prvním traileru hezky předpřipravené. Je vidět, že si Villeneuve marketing hlídá - ačkoliv v případě Forda musel ustoupit studiu, zbytek upoutávek skvěle vypichuje jeho tvůrčí vizi. Kéž by to mělo takhle pevně v rukou víc vizionářů.

1. Kingsman: Zlatý kruh - Teaser

Humor? Spíš znamení doby. U Kingsmanů si prostě vystřelili ze všech těch různých teaserů na teasery, kratičkých trailerů, které se vám spustí ještě předtím, než opravdový trailer začne (protože na sociálních sítích je potřeba uživatele upoutat okamžitě), a vyrobili čtyřvteřinovou ukázku, ve které je obsah té dvouminutové. Epileptický kolotoč, který Karel během chvilky mistrně rozebral ve skalpelu, byl samozřejmě následován plnokrevným teaserem. A právě ten nás absolutně chytlnul za srdce, ať už díky perfektním gradaci, ohromnému šmrncu nebo hudebnímu pokresu, který obstaral sám Frank Sinatra. Že pro vtípky a retro nemáte pochopení? OK. V tom případě si můžete pustit Red Band Trailer, který je neuvěřitelným nátřeskem a ještě sbírá bonusové body za mix hitovky My Generation od The Who a novější Battle Royale od Apashe. Kombinace starého a nového, což jak sami uznáte, ke Kingsmanům přesně sedí. Ať už si o kočičkopejskovském výsledku myslíte cokoliv, tyhle upoutávky lákaly do kina neuvěřitelným způsobem. A proto Kingsmani vyhrávají letošní trailerové klání, i když jsou v redakčních žebříčcích nej filmů spíše v kategorii zklamání. Tak už to holt občas chodí - i nepovedené filmy mohou mít povedené trailery. Můžete za to nadávat marketingovému oddělení, ale tu radost, kterou jste cítili při prvním zhlédnutí upoutávky - tu už vám nikdo nesebere. A tak to má být.

Žebříčky jednotlivých redaktorů:

Cival: Kingsman: Zlatý kruh: Teaser, Blade Runner 2049: Trailer, Star Wars: Poslední z Jediů: Teaser, Deadpool 2: Teaser, Já, Tonya: Necenzurovaný trailer, Valerian a město tisíce planet: Trailer, Song to Song: Trailer, Svět podle Daliborka: Trailer, Baby Driver: Trailer, Hostiles: Teaser

imf: Baby Driver: Trailer, Kingsman: Zlatý kruh: Teaser, The Disaster Artist: Trailer, Psí ostrov: Trailer, Atomic Blonde: Bez lítosti: Trailer, Star Wars: Poslední z Jediů: Teaser, Válka o planetu opic: Trailer, To: Trailer, Blade Runner 2049: Trailer, Anihilace: Trailer

Mr. Hlad: Atomic Blonde: Bez lítosti: Trailer, Sicario 2: Soldado: Trailer, Blade Runner 2049: Trailer, Star Wars: Poslední z Jediů: Teaser, Baby Driver: Trailer, Thor: Ragnarok: Teaser, Deadpool 2: Teaser, Válka o planetu opic: Trailer 2, Kingsman: Zlatý kruh: Teaser, Psí ostrov: Trailer

KarelR: Kingsman: Zlatý kruh: Teaser, Star Wars: Poslední z Jediů: Teaser, Liga spravedlnosti: Trailer 2, Ready Player One: Hra začíná: Teaser, Atomic Blonde: Bez lítosti: Necenzurovaný trailer, Tři billboardy kousek za Ebbingem: Necenzurovaný trailer, Blade Runner 2049: Trailer, Thor: Ragnarok: Teaser, Vražda v Orient expresu: Trailer, Největší showman: Trailer 2

TedGeorge: Ready Player One: Hra začíná: Teaser, Blade Runner 2049: Trailer, Sicario 2: Soldado: Trailer, Atomic Blonde: Bez lítosti: Trailer, Psí ostrov: Trailer, Thor Ragnarok: Teaser, Vražda v Orient Expressu: Trailer, Ready Player One: Hra začíná: Trailer, Největší showman: Trailer, To: Trailer

A co to nejhorší? Opravdu máme znovu hodit do osudí všechny české trailery a náhodně vybrat tři z nich? Bohužel i letos by tohle řešení, posvěcené státním notářem, přineslo poměrně reprezentativní vzorek dna trailerového řemesla. Jistě je to i tím, že na marketing u nás nejsou peníze a neexistuje ani žádný trailerhouse, který by se výrobě upoutávek věnoval. Víc kreativity a řemesla většinou najdete v televizi, kde se stříhá zahraniční materiál a při lákání na večerní program se mohou střihači i voice-overoví mágové víc odvázat. V kinotrailerech se hraje na jistotu. I když ani to asi není to správné slovo, protože o kopírování osvědčených západních vzorů tu také hovořit nelze. Je to prostě také české a ani trochu hezké. Světlejší zítřky a lepší trailery musí zákonitě přijít s lepšími filmy. Už pomalu přestáváme doufat, ale předloni jsme optimističtí byli. Je to jako na houpačce, a tak se těšíme, že napřesrok nebudeme dole, ale zase nahoře. Tak si užijte posledních pár dní starého roku. Pevně doufáme, že nevyjde naprosto famózní ukázka na Hana Sola, kvůli které bychom tenhle článek museli zpětně přepisovat.

A až se vyspíte ze silvestrovské kocoviny, klikněte na MovieZone, abychom mohli ten trailerový kolotoč absolvovat zas a znovu. Pro mě osobně už to bude jedenadvacátá sezóna. Dodnes vzpomínám, jak mi někdo na začátku roku 1997 přinesl první číslo Klanu, elektronického časopisu (diskmagu) s hrstí filmových upoutávek. Později jsem si koupil modem a začal je stahovat sám. Už nebylo cesty zpátky. A jaké byly vaše trailerové začátky? Pochlubte se v diskuzi.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace