Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2017


ikona
TedGeorge
box officegal gadothvězdné válkyjustice leaguekraska a zviremark hamillrozpolcenýtedgeorgetotop 11tržbywarner bros.
Tipnete si, který biják to letos vyhrál? 

Jak jsem u nedávného výčtu největších propadáků za rok 2017 sliboval, tak právě teď plním a servíruji vám necelý tucet těch největších tržebních tref za právě končící rok. Zase a znovu platí, že do popředí stavím hlavně faktor překvapení a na vyčíslování jednotlivých ziskových milionů s vámi prostě nehraji. Zároveň hned v úvodním odstavci oznamuji národu eMZáckému, že se fiskálně dechberoucí čínský Wolf Warrior do článku nekvalifikoval pouze a jenom proto, že je z Číny. Však on už tuhle decentní šikanu nějak přežije. To je vše, ke čtení si prosím otevřete Modrý Portugal 2016 ze Znovína Znojmo a jdeme na to.


Článek je psaný ve středu 20.12. odpoledne a právě k tomuto datu jsou čísla a názory ve článku aktuální.

11. Thor: Ragnarok

Rozpočet: 180 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 307 a nepůjdeme za 320 celkově
Tržby ve světě: 535,4 a nepůjdeme za 550
Tržby celkem: 842,4 a nepůjdeme za 870
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zábavná retro fantasy, jíž by slušela o něco poklidnější zápletka.
Vytáhni v hospodě: Herečka Tessa Thompson, která nám všem v Ragnaroku udělala velkou radost, se v rozhovorech odvolávala na Sarah Connor jako na svoji největší inspiraci.

Třetí Thor do mého žebříčku bez debat patří. Když jsem pár týdnů před premiérou tušil, že překvapí, pořád jsem se nějak nedovedl srovnat s tím, že by mohl porazit (či snad dokonce knockoutovat) dlouho očekávanou Justice League. Nicméně stalo se a sympatický režisér Taika Waititi nám všem vyrazil dech americkým otvírákem za hranicí 120 milionů dolarů. Z Marvelovského otloukánka se tak najednou stal plnohodnotný člen rodiny, který je schopný pomalu atakovat miliardu dolarů. Dobrá, zas tak daleko ještě nejsme, ale s trochou fantazie by to u dalšího dílu (pokud tedy bude – Karle?) klidně mohlo klapnout. (Ne, stejně jako u Iron Mana a Kapitána Ameriky nebude, Tede!)

Proč takový posun do nadpozemsky ziskových tržebních vod? Bylo to už řečeno v minulosti mnohokrát, ale proč to na tomto místě nezopakovat. Marvel se rozhodnul po temné dvojce zúročit zkušenosti ze Strážců Galaxie a po jejich vzoru vsadil na barvičky a odlehčený (dobrá, mírně infantilní) humor. Zároveň vyslyšel volání diváků po Hulkovi a vyslal Bruce Bannera daleko do vesmíru. No a v neposlední řadě si ve spolupráci s Disneym připsal jednu z těch špičkových reklamních kampaní. Prostě a jednoduše z toho byl další velký sukces a potvrzení toho, že Marvel, respektive Disney, neumí šlápnout vedle.


10. Baby Driver

Rozpočet: 34
Tržby v USA: 107,8
Tržby ve světě: 119,1
Tržby celkem: 226,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Klasicky hravý Wright, který potřeboval vyladěnější postavy a údernější finále.
Vytáhni v hospodě: IMDB uvádí, že hned druhá scéna (ta dlouhá a nepřerušovaná, ve které jde Baby pro kafe) byla točena na 28 pokusů. Režisér si nakonec vybral 21. a právě ten skončil na plátnech kin.

Nemůžu si pomoct, musím začít čerstvě všude možně vystříhávaným a rušeným Kevinem Spaceym. Představte si tu úlevu v Soňácké stáji, když film stáhli s obřími zisky z kin a po propuknutí skandálu se Spaceym budou maximálně přepočítávat menší ztráty z prodeje DVD a Blu-ray nosičů. Přitom stačilo, aby ta aféra propukla o 4 měsíce dřív a na Baby Drivera nikdo nepřišel. No, to jsou všechno kdyby. Faktem je, že se Edgar Wright o letošních prázdninách dočkal po nehezkém odcházení od režie Ant-Mana reparátu roku a s Baby Driverem skoro všem vytřel zrak. Alespoň co se čísel týče.

V tomhle jsem totiž tak trochu za jedno s brblající redakcí čekající v kinech něco zásadnějšího než 3 (slovy tři) cool scény a samostatně poslouchatelný soundtrack. Baby Driver strašně rychle vyprchává a nevěřím tomu, že z toho bude po vzoru Drive kultovka, na kterou se bude vzpomínat. Ale to může být Wrightovi, Sony a zodpovědným producentům víte kde. Bez debat si připsali jeden z největších hitů roku a plusové miliony jistě velmi rychle použily na zaplácávání ztrát z ostatních filmů. Sony totiž zažilo další velmi slabý rok.


9. Rozpolcený

Rozpočet: 9
Tržby v USA: 138,1
Tržby ve světě: 140,2
Tržby celkem: 278,3
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Shymalanův napínavý a herecky precizní comeback, z něhož snad nešlo vyždímat víc.
Vytáhni v hospodě: Když režisér Manoj Shyamalan oznámil v dubnu přes Twitter pokračování Rozpolceného, zároveň logicky prokecl pointu celého filmu. Docela to tenkrát nakrklo Japonce, kteří očekávali klasicky zpožděnou květnovou premiéru a rejža na ně prostě zapomněl…

 

Ještě před pár lety bych si na legendárního indického režiséra nevsadil ani zlámanou grešli. Vyloženě pitomou agitku Stalo se vystřídaly ještě horší a bohužel vysoko-rozpočtové propadáky Poslední vládce větru a Po zániku země. „Em-Najt“ byl na dně a musel ho zachránit Jason Blum se svým Blumhousem. Jejich hororová haluz The Visit si při nicotném rozpočtu 5 mega přišla na necelé kilo a rejža byl zpátky v sedle. Jeho zmrtvýchvstání pak letos jenom potvrdil Rozpolcený.

Až takový úspěch jsem vážně nečekal. Po fantastickém otvíráku 40 milionů dolarů se totiž nejenom po Americe rozkřiklo, že Shyamalan natočil pecku se všemi svými nezbytnými proprietami (cameo, napětí, pointa) a následující víkend se klesalo o pouhou třetinu na 26 mega a díky tomu jsme nakonec jak v Americe, tak ve světě atakovali 140 milionů dolarů. To je prostě parádní a vzhledem k tématu filmu vlastně i neuvěřitelné číslo. Komu čest, tomu čest. Shy je zpět a my můžeme jenom doufat, že mu další příliv desítek milionů dolarů na pokračování zase jednou nezatemní mozek. Ind totiž očividně pracuje tím lépe, čím menší má rozpočet.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace