Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Star Wars: Poslední z Jediů: Protirecenze

příspěvky 441 - 460 Napsat příspěvek
reaguje na: Cowboy
To je hodne nebo malo?
668720
To je hodne nebo malo?
668705
0 0
reagovat
reaguje na: HAL
Ať už si myslíš o prequel trilogii cokoliv, tak ta měla jasnou pevnou kostru a nedošlo během ní k žádnému stylovému nebo významovému obratu někam jinam. Jenom k postupnému ubírání infantilních prvků.
Že úplně koherentní nebyla stará trilogie je logické, protože Lucas to točil jako jeden film, ne jako trilogii. Kdyby neuspělo New Hope, žádné další díly nebudou. 
668719
Ať už si myslíš o prequel trilogii cokoliv, tak ta měla jasnou pevnou kostru a nedošlo během ní k žádnému stylovému nebo významovému obratu někam jinam. Jenom k postupnému ubírání infantilních prvků. Že úplně koherentní nebyla stará trilogie je logické, protože Lucas to točil jako jeden film, ne jako trilogii. Kdyby neuspělo New Hope, žádné další díly nebudou. 
668702
4 -6
reagovat
So zaujmom som si precital tento komentar (lebo priznajme si, recenzia to uplne nebola, podla mna ale velmi pekny komentar) a celkom chapem odkial Imf vychadza, ale som presvedceny ze je to jednoducho nespravne. O tom, ze prvky na ktore sa Imf stazuje boli v Star Wars odjakziva uz pisali ini ludia v komentoch, takze tomu sa venovat nechcem.

Cely tento text je zalozeny na domnienke, ze Rian Johnson (a Lucas Film a Disney) zabijaju rozpravku. Ale ved prave naopak! Cely tento osmy film bol o tom, aby nove hlavne postavy (Rey, Kylo, Finn, Poe) dostal prave do pozicii v akych by sa hrdinovia rozpravky mali nachadzat! Z Rey je bojovnik svetla, prijala svoje schopnosti a svoju 'vyvolenost' ktorych sa predtym bala a rozhodla sa bojovat proti temnote. Keby bola Neo z Matrixu tak na konci ju agent Smith streli do hrude. Kylo naopak konecne absolutne prijal temnotu a stal sa tym temnym cernoknaznikom v temnej vezi, ktoreho je treba nakopat priamo do jeho temnej prdele. Z Finna sa stal odhodlany clovek, ktory sice nie je hlavnym a vlastne na nom nic nezalezi, ale vzdy je ochotny sa obetovat za svojich priatelov, svoje idealy a boj proti temnote. Klasicky Sam z Pana Prstenov. No a nakoniec Poe, ktory sa z vtipkujuceho, riskujuceho chlapika s hero complexom stal buduci vodca rebelie, skutocny korunny princ po kralovnej Leie. Aj ked teda tu sa jej hovori generalka...

Takze len tolko som chcel, ta pointa (zabijanie rozpravky) celeho textu je podla mna proste mylna.
668718
So zaujmom som si precital tento komentar (lebo priznajme si, recenzia to uplne nebola, podla mna ale velmi pekny komentar) a celkom chapem odkial Imf vychadza, ale som presvedceny ze je to jednoducho nespravne. O tom, ze prvky na ktore sa Imf stazuje boli v Star Wars odjakziva uz pisali ini ludia v komentoch, takze tomu sa venovat nechcem. Cely tento text je zalozeny na domnienke, ze Rian Johnson (a Lucas Film a Disney) zabijaju rozpravku. [spoiler]Ale ved prave naopak! Cely tento osmy film bol o tom, aby nove hlavne postavy (Rey, Kylo, Finn, Poe) dostal prave do pozicii v akych by sa hrdinovia rozpravky mali nachadzat! Z Rey je bojovnik svetla, prijala svoje schopnosti a svoju 'vyvolenost' ktorych sa predtym bala a rozhodla sa bojovat proti temnote. Keby bola Neo z Matrixu tak na konci ju agent Smith streli do hrude. Kylo naopak konecne absolutne prijal temnotu a stal sa tym temnym cernoknaznikom v temnej vezi, ktoreho je treba nakopat priamo do jeho temnej prdele. Z Finna sa stal odhodlany clovek, ktory sice nie je hlavnym a vlastne na nom nic nezalezi, ale vzdy je ochotny sa obetovat za svojich priatelov, svoje idealy a boj proti temnote. Klasicky Sam z Pana Prstenov. No a nakoniec Poe, ktory sa z vtipkujuceho, riskujuceho chlapika s hero complexom stal buduci vodca rebelie, skutocny korunny princ po kralovnej Leie. Aj ked teda tu sa jej hovori generalka... [/spoiler] Takze len tolko som chcel, ta pointa (zabijanie rozpravky) celeho textu je podla mna proste mylna.
16 0
reagují: HAL
reagovat
Recenzi považuji za trefnou. Rian Johnson je zkrátka bořič, který se vyžívá v tom, že staví zažité na hlavu. Tento postup, pokud je využíván střídmě, může být osvěžující, ale stavět na něm celý film... R.I.P Star Wars. Asi si půjdu zahrát KOTOR. Howg.
668717
Recenzi považuji za trefnou. Rian Johnson je zkrátka bořič, který se vyžívá v tom, že staví zažité na hlavu. Tento postup, pokud je využíván střídmě, může být osvěžující, ale stavět na něm celý film... R.I.P Star Wars. Asi si půjdu zahrát KOTOR. Howg.
2 -1
reagovat
reaguje na: HAL
Naprosto přesný, tleskám. :+
668714
Naprosto přesný, tleskám. *:+*
668702
6 0
reagovat
Imfe hezky ses rozepsal, dlouho jsem nečetl tak pečlivou dekonstrukci  škoda jen, že máš pravdu..
668712
Imfe hezky ses rozepsal, dlouho jsem nečetl tak pečlivou dekonstrukci  škoda jen, že máš pravdu..
6 -7
reagovat
reaguje na: Bobby6killer
No ja nejsem fanousek puvodni trilogie ani te novejsi... nejlepsi dily cele sagy pro mne jsou Pomsta Sithu a Rogue One. Chapu nadseni z puvodni rilogie v dobe jejiho vzniku, protoze to bylo opravdu neco revolucniho, co do zanru tak i audiovizualniho zpracovani. Pamatuju jako malej kluk, jak mi nekdy v osmdesatkach svitili ocicka, kdyz nasi rodinu navstivil vzdalenejsi strycek, emigrant zijici v USA, ktery krom emerickejch zvejkacek Wrigley's privez v te dobe setrih celeho prvniho SW filmu na 8 mm kotouci a promital nam to na domaci promitacce. Tenkrat to prej v americe prodavali v kinech jakozto pamatku/suvenyr na film. No a to sem byl opravdu uplne vedle z toho, co jsem videl, ale to mi bylo tak 10 a byl sem jinak odkojen socialistickou TV :_) V dnesni dobe beru SW jako pomerne slaboduchou pohadku s mirne dementima dialogama a nevydrel bych ty puvodni filmy uz ani dokoukat cely, pri vsi ucte :_) 

A ep. VII mne zklamala prave tim, jak neprinesla vubec nic noveho, prekvapiveho, zlomoveho nebo revolucniho, jen kopiruje z velke casti dej puvodniho filmu. Takze proto by se prave mne mohla VIII libit...  uvidime... ;)
668711
No ja nejsem fanousek puvodni trilogie ani te novejsi... nejlepsi dily cele sagy pro mne jsou Pomsta Sithu a Rogue One. Chapu nadseni z puvodni rilogie v dobe jejiho vzniku, protoze to bylo opravdu neco revolucniho, co do zanru tak i audiovizualniho zpracovani. Pamatuju jako malej kluk, jak mi nekdy v osmdesatkach svitili ocicka, kdyz nasi rodinu navstivil vzdalenejsi strycek, emigrant zijici v USA, ktery krom emerickejch zvejkacek Wrigley's privez v te dobe setrih celeho prvniho SW filmu na 8 mm kotouci a promital nam to na domaci promitacce. Tenkrat to prej v americe prodavali v kinech jakozto pamatku/suvenyr na film. No a to sem byl opravdu uplne vedle z toho, co jsem videl, ale to mi bylo tak 10 a byl sem jinak odkojen socialistickou TV :_) V dnesni dobe beru SW jako pomerne slaboduchou pohadku s mirne dementima dialogama a nevydrel bych ty puvodni filmy uz ani dokoukat cely, pri vsi ucte :_)  A ep. VII mne zklamala prave tim, jak neprinesla vubec nic noveho, prekvapiveho, zlomoveho nebo revolucniho, jen kopiruje z velke casti dej puvodniho filmu. Takze proto by se prave mne mohla VIII libit...  uvidime... *;)*
668704
5 -5
reagovat
reaguje na: Killda
To by bylo dost dobrý :+:D
668710
To by bylo dost dobrý *:+**:D*
668708
0 0
reagovat
reaguje na: Sithlord
Také lást jedi zůstává klasickým star wars a přebírá jeho šablony. Luke tu jednoduše přebral roli hermita Yody a má to všechno na háku. Kdo by neměl po letech průserů a následnym exilu na samotu. Chápu, že si fandové představovali Luka trochu heroičtějšího, ale imho pro mne je jeho postava takhle zajímavější. To se týká i Kylo Rena, který se po zabití Snoka stal ještě více zajimavější. Jsem za to rád, protože Snoke by byl nudny záporák.
668709
Také lást jedi zůstává klasickým star wars a přebírá jeho šablony. Luke tu jednoduše přebral roli hermita Yody a má to všechno na háku. Kdo by neměl po letech průserů a následnym exilu na samotu. Chápu, že si fandové představovali Luka trochu heroičtějšího, ale imho pro mne je jeho postava takhle zajímavější. To se týká i Kylo Rena, který se[spoiler] po zabití Snoka stal ještě více zajimavější. Jsem za to rád, protože Snoke by byl nudny záporák.[/spoiler]
668706
5 -3
reagovat
Teď zbývá jen to, aby v ep. IX Abrams vrátil Johnsonovi laskavost a zahrál epizodu VIII. do outu tím, že z toho udělá Finnův sen během jeho léčení zranění z konce sedmičky. :)
668708
Teď zbývá jen to, aby v ep. IX Abrams vrátil Johnsonovi laskavost a zahrál epizodu VIII. do outu tím, že z toho udělá Finnův sen během jeho léčení zranění z konce sedmičky. *:)*
7 -4
reagují: Sweat55
reagovat
reaguje na: HAL
Souhlasím s HALem a Memphisem. Ten film má vlastní chyby v tempu a subplotech, ale vytýkat pošlapání ducha Star Wars ságy je jednoduše mimo. Na první pohled se může zdát, že se tu postavy a tón z Epizody VII otáčí naruby, tento směr mi ale přijde jako logické vyústění, ne jako rádoby na silu šokující zvrat. 

Protože co se na konci stalo? Rey se teď naplno stala tou černobílou hrdinkou, Kylo Ren tím černobílým záporákem, Poe dostal po čuni za své machrování, což z něho udělalo moudřejšího vůdce, Finn byl ochoten pro vyšší dobro umřít, zatímco předtím se jen snažil utíkat pryč. Figurky se promíchali fakt jen na oko, vlastně se připravila půda po pohádkové ukončení v Ep. IX. - a konečně bez starých hrdinů. V podstatě věřím, že za dva roky se na osmičku bude dívat stejně jako na Impérium vrací úder.
668707
Souhlasím s HALem a Memphisem. Ten film má vlastní chyby v tempu a subplotech, ale vytýkat pošlapání ducha Star Wars ságy je jednoduše mimo. Na první pohled se může zdát, že se tu postavy a tón z Epizody VII otáčí naruby, tento směr mi ale přijde jako logické vyústění, ne jako rádoby na silu šokující zvrat.  Protože co se na konci stalo? [spoiler]Rey se teď naplno stala tou černobílou hrdinkou, Kylo Ren tím černobílým záporákem, Poe dostal po čuni za své machrování, což z něho udělalo moudřejšího vůdce, Finn byl ochoten pro vyšší dobro umřít, zatímco předtím se jen snažil utíkat pryč. Figurky se promíchali fakt jen na oko, vlastně se připravila půda po pohádkové ukončení v Ep. IX. - a konečně bez starých hrdinů.[/spoiler] V podstatě věřím, že za dva roky se na osmičku bude dívat stejně jako na Impérium vrací úder.
668702
11 -6
reagovat
Jednoznačně podepisuju imfovu recenzi a musel jsem se teď hořce usmát, protože spoustu myšlenek, co napsal mi proběhlo i po včerejší projekci. Obzvláště ta o očividné snaze studia zadupat všechno staré a původní, to co my všichni fandové milujeme do země. Absolutně to pro mě postrádá smysl a absolutně nad tím nemíním mhouřit oči a divím se Karlovi, že ho to tak dostalo.

Zkusím svůj postoj k Epizodě 8 vysvětlit. Den po projekci se pořád ptám sám sebe, co jsem to do háje viděl? Viděl jsem dech beroucí scény, opravdu originální twisty, zajímavě rozehrané postavy (Kylo Ren a Poe hlavně) a vůbec nejlepší věcí na celém filmu je hudba od Williamse, která pro mě aspiruje na jeden z nejlepších soundtracků ságy vůbec. Jenomže to všechno u mě přebíjí pocit, že tímto dílem Star Wars jak je známe, prostě končí. Epizoda 8 by za jiných okolností mohl být opravdu skvělý film, on to možná i je skvělý film. Ale jako Star Wars to selhává a je to vlastně obrovské fuck off celé sáze. Reakce Luka na meč (ten meč, který patřil jeho otci!! a který ztratil spolu se svojí rukou na Bespinu a tudíž by k němu měl mít nějaký, alespoň malý, citový vztah) přesně ukazuje jak nejen Johnson, ale hlavně Disney přistupují k tomu, co mají v rukou. Jako kdyby si vyřizovali s Lucasem účty. Upřímně... Kdyby po tomto díle, už žádná další epizoda nebyla, byl bych šťastnější a asi bych i výsledek (ano,negativní dojem z filmu ve mě utvořilo hlavně samotné finále a osud jedné postavy) přijal, jako důstojné zakončení. Je zároveň patrné, že se jim vinou tragédie rozbila zřejmě zásadní dějová linka pro IX - o to víc právě nechápu, že dopustili, to co dopustili. Jak moje ikonka a nick, kterou tu nosím už řadu let, napovídá - jsem fanoušek. Od svých asi osmi let jsou pro mě Star Wars extrémně důležitá a srdeční série a po skončení Epizody 8 ve mě něco umřelo. Zlomilo mi to srdce a ještě několikrát zlomí, protože se od teď na žádný díl už nebudu dívat jako dřív. Díky za (ne)recenzi. Teď bych si přál, aby Lucas práva Disneymu nikdy neprodal.
668706
Jednoznačně podepisuju imfovu recenzi a musel jsem se teď hořce usmát, protože spoustu myšlenek, co napsal mi proběhlo i po včerejší projekci. Obzvláště ta o očividné snaze studia zadupat všechno staré a původní, to co my všichni fandové milujeme do země. Absolutně to pro mě postrádá smysl a absolutně nad tím nemíním mhouřit oči a divím se Karlovi, že ho to tak dostalo. Zkusím svůj postoj k Epizodě 8 vysvětlit. Den po projekci se pořád ptám sám sebe, co jsem to do háje viděl? Viděl jsem dech beroucí scény, opravdu originální twisty, zajímavě rozehrané postavy (Kylo Ren a Poe hlavně) a vůbec nejlepší věcí na celém filmu je hudba od Williamse, která pro mě aspiruje na jeden z nejlepších soundtracků ságy vůbec. Jenomže to všechno u mě přebíjí pocit, že tímto dílem Star Wars jak je známe, prostě končí. Epizoda 8 by za jiných okolností mohl být opravdu skvělý film, on to možná i je skvělý film. Ale jako Star Wars to selhává a je to vlastně obrovské fuck off celé sáze. Reakce Luka na meč (ten meč, který patřil jeho [b]otci!![/b] a který ztratil spolu se svojí rukou na Bespinu a tudíž by k němu měl mít nějaký, alespoň malý, citový vztah) přesně ukazuje jak nejen Johnson, ale hlavně Disney přistupují k tomu, co mají v rukou. Jako kdyby si vyřizovali s Lucasem účty. Upřímně... Kdyby po tomto díle, už žádná další epizoda nebyla, byl bych šťastnější a asi bych i výsledek (ano,negativní dojem z filmu ve mě utvořilo hlavně samotné finále a osud jedné postavy) přijal, jako důstojné zakončení. Je zároveň patrné, že se jim vinou tragédie rozbila zřejmě zásadní dějová linka pro IX - o to víc právě nechápu, že dopustili, to co dopustili. Jak moje ikonka a nick, kterou tu nosím už řadu let, napovídá - jsem fanoušek. Od svých asi osmi let jsou pro mě Star Wars extrémně důležitá a srdeční série a po skončení Epizody 8 ve mě něco umřelo. Zlomilo mi to srdce a ještě několikrát zlomí, protože se od teď na žádný díl už nebudu dívat jako dřív. Díky za (ne)recenzi. Teď bych si přál, aby Lucas práva Disneymu nikdy neprodal.
13 -8
reagují: Bakllazaan
reagovat

Opening

Patek v USA 104,7 mega:o
668705
Patek v USA 104,7 mega*:o*
Opening
1 0
reagují: WalkingDude
reagovat
reaguje na: Ironhead
Přesně tak jsem to měl já :D Ale přiznávám, že mě právě do značný míry trochu škodolibě imponovalo to, že si Johnson dovolil rozdupat to co mu Abrams v VII nachystal i to že mě jako fanouška vlastně schválně neustále mate a nasira. Je to přesný opak toho nostalgickeho fan service, který me stval v Rogue One a trochu i v TFA. To ze to pak v rámci trilogie bude asi nekoherentní je možný ale v tuhle chvili me to nezajima a užívám si ten film samostatně. Je to vlastně do značný míry takovej indie experiment v rámci nejvetsi filmový ságy všech dob.
668704
Přesně tak jsem to měl já *:D* Ale přiznávám, že mě právě do značný míry trochu škodolibě imponovalo to, že si Johnson dovolil rozdupat to co mu Abrams v VII nachystal i to že mě jako fanouška vlastně schválně neustále mate a nasira. Je to přesný opak toho nostalgickeho fan service, který me stval v Rogue One a trochu i v TFA. To ze to pak v rámci trilogie bude asi nekoherentní je možný ale v tuhle chvili me to nezajima a užívám si ten film samostatně. Je to vlastně do značný míry takovej indie experiment v rámci nejvetsi filmový ságy všech dob.
668703
1 -1
reagují: Ironhead
reagovat
Film jsem jeste nvidel, ale nemuzu si pomoct s tim, ze veskere vytky k filmu, postavam a deji popsane v tehle recenzi mi prijdou naopak jako klady 8) No ale nazor si udelam, za ten film nekdy uvidim...
668703
Film jsem jeste nvidel, ale nemuzu si pomoct s tim, ze veskere vytky k filmu, postavam a deji popsane v tehle recenzi mi prijdou naopak jako klady *8)* No ale nazor si udelam, za ten film nekdy uvidim...
4 0
reagují: Bobby6killer
reagovat

imf

Mám chuť ti napsat "wrong on so many levels", ale na druhou stranu tě vlastně hrozně chápu, pohádka je dávno pryč, teď jsme v době úplně jiné, postmoderní. Good or bad, to je na každém. Ale ten západ slunce na Tatooine ti nikdo nevezme.

Trochu se rozepíšu, tak jako recenze bez spoilerů, a nebudu reagovat ani tak na nové The Last Jedi, ale na to z čeho tvůj názor na něj vychází, na to jak vnímáš celou ságu, na čemž se evidentně zásadně neshodneme.
Nechci ani Last Jedi stavět na nějaký piedestal, ten film je všechno, jen ne bez problémů, ale odsouzení si z mnoha důvodů rozhodně nezaslouží.

To jak kdo přijme první záběr na Luka je signifikantní - velmi dobře chápu že to někoho strašně nasere, ale mě to vyrazilo dech, a potom strašně nadchlo. "This is not going to go the way you think"

"Lucas položil základy pohádkového vesmíru na rytířích, princeznách, dracích a spikleneckých rádcích"
Přesně, a dost bych i souhlasil s tím že tyto "SW jak jsme je znali" jsou mrtvé. Ale nestalo se to teď. Ani před dvěma lety. Ani před dvaceti.

Ono totiž tehdy v roce 1977 zůstalo jen u těch pohádkových základů, a ty byly rozbořeny už v Impériu. I proto navždy budu mít ze SW nejraději New Hope, protože je to nejčistší pohádka s nejlépe vystavěným a uzavřeným příběhem. To co vyčítáš Posledním Jediům se totiž  dělo ve SW světě odjakživa, s každým navázáním nezůstalo spousta kamenů na svých místech. Proč u Star Wars vidíš tu pevnou fasádu, když ony ji nikdy neměly?

Impérium relativizovalo pohádku do psychologické komplexity - zlý černokněžník je najednou Honzův táta, princezna dává přednost jinému, mytický řád Jedi místo moudrého učitele reprezentuje potrhlý blázen vypadající jak žába, a místo finálního vyvrcholení přichází obava z nejasné budoucnosti a zničující ztráta hlavní postavy (jak asi lidé tehdy museli nadávat na Hana v karbonitu?).
Návrat Jediho? Dohrával se jasně rozjetý příběh, ale stejně to byl opět posun jiným směrem, a půlku filmu zabrali Ewoci a C3PO. Půlka fanoušků se s tím nesrovnala dodnes.
Nová trilogie? Naprostý pogrom - to že Anakina hraje kopyto je úplně vedlejší,  zásadní je že místo pohádky s pár postavami se tu řeší výhradně intergalaktická politika, obchodní smlouvy, desítky postav, komplexní vesmír, Jediů jsou stovky a rodí se totálně random, a do toho jim všechnu mystiku totálně rozmrdají midichloriany  Nová trilogie je vlastně úplně jiný žánr.
A to ani nemluvím o tom že před novou trilogií se fasádu tomu starému rozhodl Lucas proměnit i napřímo v digitálních úpravách v roce 1997 (Han shot first! A navíc šlape na ocas Jabovi! Ale řekni mi imfe, díváš se při opakování staré trilogie na ten prastarý sestřih nahraný z televize, a nebo na nové vydání na Blu Ray?)

Chápu že se toto lidem nelíbilo dřív a že se to tedy mnohým nelíbí ani teď, ale proč nadávat až na Posledního Jedie za to že przní Star Wars, když jen pokračuje v tom co dělaly úplně všechny SW filmy před ním? A ještě při tom jen logicky rozvíjí témata se kterými přišel Abrams v E:VII? Protože ne, Johnson nerozšlapává Abramsovy bábovičky, on je naopak do značné míry zalévá cementem a staví je do výšky, jen ne úplně předvídatelným směrem.
Nesouhlasím s tím že by při natáčení Force Awakens neměli promyšleno co se rámcově bude dít s postavami v dalších dílech, to je nesmysl. I kdyby jsme připustili že to fungovalo tak zrůdně jako u DC a dovolili si tu bezradnost a minimální plánování u světově nejmilovanější značky (nemyslím si to, ale co já vím), tak pořád je tu fakt že Johnson začal na svých SW pracovat dávno před tím než Force Awakens šlo do kin - a Abrams na nich pracoval s ním.

zareaguji přímo na pár tvých tvrzení:
"sedmá epizoda jede v pohádkovém stylu původní i nové Lucasovy trilogie"
- ne nejede, jen si půjčuje kostru jejího děje, familierně známé scény zpracovává až fanservice stylem, ale plní tu kostru úplně jiným, silně postmoderním obsahem. Hloupý Honza? Tady je spíš uprchlý eSeSák. Zlý černokněžník? Duševně rozervané emoděcko. Princezna? Chudinská spodina s nejasným původem. Vítězství dobra nad zlem? Ano, ale viditelně jen částečné, doprovázené ztrátou všeho co dobro mělo, a s cliffhangerem olbřímích rozměrů.

" Zatímco trekkies byli u vytržení, fandové Star Wars se bůhví proč ošívají"
- ale kdeže, starosvětští Trekkies Abramsovy filmy většinou nenávidí, protože jim star trekovský styl totálně zprznil. Jen jich není tolik a tak nejsou tolik vidět. Proto teď vítám že další Trek bude točit Tarantino se svým totálně odlišným přístupem. Ono na tom prostě už není co víc zkazit.

"Kylo definitivně vstoupil na temnou stranu Síly, když chladnokrevně rozpáral svého otce"
Chladnokrevného? Kde je v té scéně proboha chladnokrevnost? Nebylo tam nic definitivního, Ren si v žádném případě nebyl jistý sám sebou, a v Last Jedi jsem s Kylem dostal přesně to o jsem po předchozím filmu očekával - rozpolcenost, marnou snahu se vyrovnat svému strýci, a hledání vlastní cesty. Pořád je to emoděcko kterému nikdo nerozumí - nerozumí mu ve své naivitě ani Rey, ani Snoke, a oba k vlastní škodě. Perfektně to pokračovalo v rozvíjení té postavy tak jak s tím začal předchozí film.

"bublající vztah mezi Finnem a Rey"
Opravdu jsi měl ve Force Awakens pocit že mezi Rey A Finnem se buduje romantický vztah? Protože já ani náhodou. Není tam ani chemie, ani zájem ani jedné z postav, nic jako Han a Leia.
668702
Mám chuť ti napsat "wrong on so many levels", ale na druhou stranu tě vlastně hrozně chápu, pohádka je dávno pryč, teď jsme v době úplně jiné, postmoderní. Good or bad, to je na každém. Ale ten západ slunce na Tatooine ti nikdo nevezme. Trochu se rozepíšu, tak jako recenze bez spoilerů, a nebudu reagovat ani tak na nové The Last Jedi, ale na to z čeho tvůj názor na něj vychází, na to jak vnímáš celou ságu, na čemž se evidentně zásadně neshodneme. Nechci ani Last Jedi stavět na nějaký piedestal, ten film je všechno, jen ne bez problémů, ale odsouzení si z mnoha důvodů rozhodně nezaslouží. To jak kdo přijme první záběr na Luka je signifikantní - velmi dobře chápu že to někoho strašně nasere, ale mě to vyrazilo dech, a potom strašně nadchlo. "This is not going to go the way you think" "Lucas položil základy pohádkového vesmíru na rytířích, princeznách, dracích a spikleneckých rádcích" Přesně, a dost bych i souhlasil s tím že tyto "SW jak jsme je znali" jsou mrtvé. Ale nestalo se to teď. Ani před dvěma lety. Ani před dvaceti. Ono totiž tehdy v roce 1977 zůstalo jen u těch pohádkových základů, a ty byly rozbořeny už v Impériu. I proto navždy budu mít ze SW nejraději New Hope, protože je to nejčistší pohádka s nejlépe vystavěným a uzavřeným příběhem. To co vyčítáš Posledním Jediům se totiž  dělo ve SW světě odjakživa, s každým navázáním nezůstalo spousta kamenů na svých místech. Proč u Star Wars vidíš tu pevnou fasádu, když ony ji nikdy neměly? Impérium relativizovalo pohádku do psychologické komplexity - zlý černokněžník je najednou Honzův táta, princezna dává přednost jinému, mytický řád Jedi místo moudrého učitele reprezentuje potrhlý blázen vypadající jak žába, a místo finálního vyvrcholení přichází obava z nejasné budoucnosti a zničující ztráta hlavní postavy (jak asi lidé tehdy museli nadávat na Hana v karbonitu?). Návrat Jediho? Dohrával se jasně rozjetý příběh, ale stejně to byl opět posun jiným směrem, a půlku filmu zabrali Ewoci a C3PO. Půlka fanoušků se s tím nesrovnala dodnes. Nová trilogie? Naprostý pogrom - to že Anakina hraje kopyto je úplně vedlejší,  zásadní je že místo pohádky s pár postavami se tu řeší výhradně intergalaktická politika, obchodní smlouvy, desítky postav, komplexní vesmír, Jediů jsou stovky a rodí se totálně random, a do toho jim všechnu mystiku totálně rozmrdají midichloriany  Nová trilogie je vlastně úplně jiný žánr. A to ani nemluvím o tom že před novou trilogií se fasádu tomu starému rozhodl Lucas proměnit i napřímo v digitálních úpravách v roce 1997 (Han shot first! A navíc šlape na ocas Jabovi! Ale řekni mi imfe, díváš se při opakování staré trilogie na ten prastarý sestřih nahraný z televize, a nebo na nové vydání na Blu Ray?) Chápu že se toto lidem nelíbilo dřív a že se to tedy mnohým nelíbí ani teď, ale proč nadávat až na Posledního Jedie za to že przní Star Wars, když jen pokračuje v tom co dělaly úplně všechny SW filmy před ním? A ještě při tom jen logicky rozvíjí témata se kterými přišel Abrams v E:VII? Protože ne, Johnson nerozšlapává Abramsovy bábovičky, on je naopak do značné míry zalévá cementem a staví je do výšky, jen ne úplně předvídatelným směrem. Nesouhlasím s tím že by při natáčení Force Awakens neměli promyšleno co se rámcově bude dít s postavami v dalších dílech, to je nesmysl. I kdyby jsme připustili že to fungovalo tak zrůdně jako u DC a dovolili si tu bezradnost a minimální plánování u světově nejmilovanější značky (nemyslím si to, ale co já vím), tak pořád je tu fakt že Johnson začal na svých SW pracovat dávno před tím než Force Awakens šlo do kin - a Abrams na nich pracoval s ním. zareaguji přímo na pár tvých tvrzení: "sedmá epizoda jede v pohádkovém stylu původní i nové Lucasovy trilogie" - ne nejede, jen si půjčuje kostru jejího děje, familierně známé scény zpracovává až fanservice stylem, ale plní tu kostru úplně jiným, silně postmoderním obsahem. Hloupý Honza? Tady je spíš uprchlý eSeSák. Zlý černokněžník? Duševně rozervané emoděcko. Princezna? Chudinská spodina s nejasným původem. Vítězství dobra nad zlem? Ano, ale viditelně jen částečné, doprovázené ztrátou všeho co dobro mělo, a s cliffhangerem olbřímích rozměrů. " Zatímco trekkies byli u vytržení, fandové Star Wars se bůhví proč ošívají" - ale kdeže, starosvětští Trekkies Abramsovy filmy většinou nenávidí, protože jim star trekovský styl totálně zprznil. Jen jich není tolik a tak nejsou tolik vidět. Proto teď vítám že další Trek bude točit Tarantino se svým totálně odlišným přístupem. Ono na tom prostě už není co víc zkazit. "Kylo definitivně vstoupil na temnou stranu Síly, když chladnokrevně rozpáral svého otce" Chladnokrevného? Kde je v té scéně proboha chladnokrevnost? Nebylo tam nic definitivního, Ren si v žádném případě nebyl jistý sám sebou, a v Last Jedi jsem s Kylem dostal přesně to o jsem po předchozím filmu očekával - rozpolcenost, marnou snahu se vyrovnat svému strýci, a hledání vlastní cesty. Pořád je to emoděcko kterému nikdo nerozumí - nerozumí mu ve své naivitě ani Rey, ani Snoke, a oba k vlastní škodě. Perfektně to pokračovalo v rozvíjení té postavy tak jak s tím začal předchozí film. "bublající vztah mezi Finnem a Rey" Opravdu jsi měl ve Force Awakens pocit že mezi Rey A Finnem se buduje romantický vztah? Protože já ani náhodou. Není tam ani chemie, ani zájem ani jedné z postav, nic jako Han a Leia.
imf
28 -3
reagují: Robur, Jerec, Memphis, Snipsley
reagovat
Skvělé recenze Imfe a KarleR. Jsem názorově někde mezi vámi, i když se spíše přikláním k názoru KarlaR. E8 vyjela ze zajetých kolejí a rozbourala většinu mostů, takže jsem velmi zvědavý, na čem bude džejdžej v devítce stavět. Líbil se mi diskusní příspěvek Memphise který zdůraznil, že ten koncept naruby zase tak naruby není. Při trailerech jsme tu všichni fantazírovali, zda Rey nepřejde k temné straně, nebo snad dokonce i Luke. To by teprve dostalo jiný směr. Jinak souhlasím s obecnými připomínkami a výtkami - zahozený meč, původ a zabití Snokea. Možná je dobře, že se série vydá novou cestou. A konzervativci si také přijdou na své. Ždímání starých postav, příběhů a časů nabídne bezesporu bezpočet spin-offů. 
Jsem rovněž konzervativní divák a původní trilogii jsem viděl v jednodabingové pirátské kopii na VHS. Tak snad se SW universum vydá správným, i když třeba trochu odlišným směrem.
668701
Skvělé recenze Imfe a KarleR. Jsem názorově někde mezi vámi, i když se spíše přikláním k názoru KarlaR. E8 vyjela ze zajetých kolejí a rozbourala většinu mostů, takže jsem velmi zvědavý, na čem bude džejdžej v devítce stavět. Líbil se mi diskusní příspěvek Memphise který zdůraznil, že ten koncept naruby zase tak naruby není. Při trailerech jsme tu všichni fantazírovali, zda Rey nepřejde k temné straně, nebo snad dokonce i Luke. To by teprve dostalo jiný směr. Jinak souhlasím s obecnými připomínkami a výtkami - zahozený meč, původ a zabití Snokea. Možná je dobře, že se série vydá novou cestou. A konzervativci si také přijdou na své. Ždímání starých postav, příběhů a časů nabídne bezesporu bezpočet spin-offů.  Jsem rovněž konzervativní divák a původní trilogii jsem viděl v jednodabingové pirátské kopii na VHS. Tak snad se SW universum vydá správným, i když třeba trochu odlišným směrem.
3 -1
reagovat
No já si tedy hodně, ale sakra hodně rozmyslím jestli půjdu na příští díl vůbec do kina. 
Ta snaha dát do popředí pouze nové postavy se mi sice nelíbí, ale překousnul bych to, kdyby to k tomu směřovalo od začátku nové trilogie a nebo kdyby to bylo alespoň dobře udělané.
Bohužel se nestalo ani jedno. Je jasně vidět, že od začátku chyběla nějaká ucelená vize, kam to celé bude směřovat a ten kdo to bude muset v 9. epizodě celé nějak rozumně dávat dohromady, tak tomu opravdu nezávidím. Protože v tuhle chvíli to vypadá, že to bude doslova nadlidský výkon a tím pádem z toho vypadne ještě větší blábol. 
668700
No já si tedy hodně, ale sakra hodně rozmyslím jestli půjdu na příští díl vůbec do kina.  Ta snaha dát do popředí pouze nové postavy se mi sice nelíbí, ale překousnul bych to, kdyby to k tomu směřovalo od začátku nové trilogie a nebo kdyby to bylo alespoň dobře udělané. Bohužel se nestalo ani jedno. Je jasně vidět, že od začátku chyběla nějaká ucelená vize, kam to celé bude směřovat a ten kdo to bude muset v 9. epizodě celé nějak rozumně dávat dohromady, tak tomu opravdu nezávidím. Protože v tuhle chvíli to vypadá, že to bude doslova nadlidský výkon a tím pádem z toho vypadne ještě větší blábol. 
3 -1
reagovat
Ještě se zastavím u Kylo Rena. Asi se většinou shodneme, že je to nejzajímavější postava v obou flmech, nicméně i tak je velice scenáristicky zanedbaná. Nemá žádnou jasně vysvětlenou minulost (vlastně vůbec nevíme, kdo to je, tedy kromě příjmení), a tím pádem ani neznáme motivaci, proč dělá to, co dělá (Chci být Vader. Why?). Je díky tomu sice nepředvídatelná, ale pro mě spíš takovým způsobem, že je vlastně úplně jedno, co udělá, protože každý její krok půjde následně "logicky" zdůvodnit. Kylo může bejt hodnej i zlej, klidně může ukazovat nahou hruď nebo třeba nosit ženský šaty, a nebudete o něm vědět o nic víc, než teď...
668698
Ještě se zastavím u Kylo Rena. Asi se většinou shodneme, že je to nejzajímavější postava v obou flmech, nicméně i tak je velice scenáristicky zanedbaná. Nemá žádnou jasně vysvětlenou minulost (vlastně vůbec nevíme, kdo to je, tedy kromě příjmení), a tím pádem ani neznáme motivaci, proč dělá to, co dělá (Chci být Vader. Why?). Je díky tomu sice nepředvídatelná, ale pro mě spíš takovým způsobem, že je vlastně úplně jedno, co udělá, protože každý její krok půjde následně "logicky" zdůvodnit. Kylo může bejt hodnej i zlej, klidně může ukazovat nahou hruď nebo třeba nosit ženský šaty, a nebudete o něm vědět o nic víc, než teď...
3 0
reagovat
reaguje na: Memphis
Hezká úvaha :)
668697
Hezká úvaha *:)*
668692
1 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se