Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2017


ikona
TedGeorge
blade runner 2049box officejustice leaguekral artus: legenda o mecilego: ninjagomumietedgeorgetop 11transformerstržby
Jedenáctka nešťastných, ať už se povedli nebo ne... 

Rok se sešel s rokem a je na čase čtenářům MovieZone vyjevit necelý tucet těch největších hollywoodských smolařů. Ne každý film si přijde na „To“ zlato. V rámci zachování rovnováhy Síly prostě nějaké filmy musí prošustrovat desítky a stovky milionů dolarů. Stejně jako u minulých žebříčků platí následující: Kakám na to seřazovat danou jedenáctku podle počtu milionů, které filmy prodělaly. Místo toho dávám na svůj šestý smysl a žebříček sestavuju podle toho, jak to cítím. Zároveň si musím ospravedlnit fakt, že článek vychází o dva týdny dříve než minulý rok. Tuším totiž, že nás během těch zbývajících 3 víkendů nějaký velký propadák už nečeká. To se nedá říct o TOP 11 největších kasovních úspěších roku. Tam s pořadím ještě (minimálně) jeden film pořádně zamíchá. Co dodat? Snad jenom – ke čtení si otevřete Sauvignon ročník 2016 z Vinařství Veverka a jdeme na to.

8. Mumie

Rozpočet: Oficiálně se uvádí 125, ale web Deadline (a jiní) odhadují 190
Tržby v USA: 80,1
Tržby ve světě: 329
Tržby celkem: 409,1
Vytáhni v hospodě: Cruise si osobně vyřval Annabelle Wallis do hlavní ženské role. Ne snad, že by se mu tak líbil její štěk v x-menovské První třídě (vzpomínáte na její oči, kterým nemohl odolat ani Charles Xavier?), ale je velkým fandou seriálu Peaky Blinders, ve kterém Annabelle hraje.

Na ten úplně „nejprvnější“ pohled je vlastně všechno v pořádku. Mumie na papíře stála 125 mega a vydělala víc jak 400. Jistě už vytahujete kalkulačky a řvete směrem na Prahu, že se film vyplatil a já jsem blázen, že ho do mého žebříčku zařazuji. Jenomže pozor! Začít musíme u rozpočtu. Částce 125 mega v kolonce u rozpočtu věří snad jenom BoxOfficeMojo. Ostatní spíše hltají informace Deadline, která informuje o nákladných přetáčkách, za kterými prý stál hlavně Tom Cruise nespokojený s prací blockbusterově debutujícího Alexe Kurtzmana.

Ten prý režii zrovna dvakrát nezvládal, a byť se na place nějaký velký konflikt podle všeho neodehrál, střih a postprodukci celkově měl už ve svých rukách hlavně Cruise. Dobrá, to se pořád pohybujeme v oblasti „jedna bába povídala“. Jistě tu jsou pořád tací, kteří sveřepě drží nad hlavou čísla a nejsou schopni brát v potaz, že Čína přispívá do hollywoodské pokladničky jenom 25 procenty z vybraných tržeb. Pro vás mám ještě jednu poslední informaci. Universal s velkou pompou plánoval Dark Universe (jistě si vzpomínáte na tuto fotku). Těm plánům je po Mumii konec. Zapomeňte na Frankensteinovu nevěstu s Angelinou Jolie (nebo Gal Gadot), Universal zařadil zpátečku a kromě pár šprochů o možném zapojení pokaždé levného producentského playboye Jasona Bluma je ticho po pěšině.


7. Život

Rozpočet: 58
Tržby v USA: 30,2
Tržby ve světě: 70,3
Tržby celkem: 100,5
Vytáhni v hospodě: Půvabná spekulace, že je film prequelem Venoma, mě baví dodnes.

Tahle prohra mě vážně docela mrzí. Miluju Vetřelce (nepleťte si prosím s Prometheem), zbožňuju Věc a uctívám skoro všechny filmy z vesmíru. Život se ale prostě nepovedl. Přitom bylo už od začátku jasné, že na tuhle režijní vizi většinou slušného rejži Davida Espinosy vsázejí u Sony docela dost. Jak jinak si vysvětlit nákladnou reklamní kampaň vrcholící ultradrahým Superbowl spotem? Vážně jsem až takový průšvih nečekal. Kámoši jak hrom Jake Gyllenhaal a Ryan Reynolds se během dlouhé PR kampaně správně špičkovali, svět měl být zvědavý na pořád ještě docela exotickou Rebeccu Ferguson a za rohem byl parádně vypadající Vetřelec: Covenant alias Prometheus 2.

Nejsem si jistý, jestli si čtenáři dodnes uchovali nějaké vzpomínky z poloprázdných kinosálů, ale já byl prvních dvacet minut spokojený a docela se divil, jak film sprintuje k první konfrontaci s tajemným mimozemským zlem. Jenomže pak se začal vršit jeden nesmysl za druhým a spíš než parádní Sunshine začal film připomínat noční můru každého inženýra NASA toužícího po filmu, který by ho v očích jeho rodiny a přátel představil jako cool týpka a ne jako debila s IQ 85. Prostě se to nepovedlo, no. Doufejme, že to neznamená absenci hollywoodských vesmírných sci-fi na dalších 10 let dopředu.


6. Monster Trucks

Rozpočet: 100+
Tržby v USA: 33,4
Tržby ve světě: 31,1
Tržby celkem: 64,5
Vytáhni v hospodě: Film měl jít původně do kin už v květnu 2015. Následně se premiéra posunula na 25. prosince stejného roku. Ani to však chudákům z Paramountu nestačilo. Další termín byl 18. březen 2016 a do kin se nakonec šlo až letos v lednu.

Monster Trucks jsem stejně jako celá redakce MovieZone neviděl. U Rimsyho si nejsem jistý, ten si možná chtěl udělat radost po posledním díle trilogie Zahradnictví. Proto se na tomto místě nedočkáte rádoby vtipných průpovídek o Nickelodeonu, který ve spolupráci s naprosto neskutečně tragickými Paramounty narval do filmu 2-3 miliardy korun a následně 4x odložil premiéru, v půlce utnul drahou reklamní kampaň a zrušil premiéry v půlce civilizovaného světa. Konspiračním teoriím naklonění čtenáři by si mohli zaspekulovat o tom, že si film prosadila čínská Wanda, aby srazila už tak levné akcie Paramountu a následně studio koupila ve výprodeji.

Co se faktů týče, tak prý studio ve spolupráci se spolufinancujícími zoufalci odepsalo více než 100 milionů babek. Co se zábavných spekulací týče, tak film údajně vzniknul díky nápadu čtyřleté ratolesti ze stáje jednoho ze zodpovědných paramountských šéfů. Kdo ví, jestli si to děcko nevybrečelo i toho režiséra pyšnícího se akorát první Dobou ledovou. Na to už se historie ptát nebude. Trvám na tom, že se Paramounti nemůžou bohatou filmovou knihovnou a historickými úspěchy per-excellence zaklínat navěky. Tady si někdo pořádně koleduje. A ti Čínani je vážně koupí dřív, než řeknete švec.


5. LEGO Ninjago film

Rozpočet: Warneři se oficiálně stydí, ale spekuluje se o 70 melounech
Tržby v USA: 59,3
Tržby ve světě: 63,3
Tržby celkem: 122,6
Vytáhni v hospodě: Imf by vám asi řekl víc, ale u (skoro) každého filmu Jackie Chana je tradicí, že na konci filmu běží nepovedené záběry. Tak se stalo i u LEGO Ninjago filmu.

Když dal KarelR prvnímu LEGO filmu v roce 2014 hodnocení 10/10, bylo mi ho líto. Ne že bych si myslel, že se neúnavný MovieZone Ferda Mravenec dočista zbláznil, ale bylo mi jasné, jaké nenávisti se mu dostane. Nemýlil jsem se, a byť byl tenkrát v kinech alespoň trochu spokojený skoro každý, naprosto extatická nadšenost MovieZone Ferdy s iniciály "KR" působila na přítomné býky (respektive voly) jako krvavá pitva prasete uprostřed jejich stáje.

Warneři tenkrát každopádně věděli, co dělají a se sympaticky nízkým rozpočtem 60 mega si došli pro více než čtyři kilča celosvětově. Za vedlejší produkt tohoto finančního úspěchu se dá považovat fakt, že zodpovědní producenti (alespoň dočasně) udělali hvězdy z režisérské dvojky Lord – Miller. Bylo tedy jenom otázkou času, kdy se do kin dostane pokračování, respektive spin-off. Batman z lega byl také úspěch, ale nadšenost netryskala snad z žádného diváka. Já už na začátku roku tušil, že Ninjago míří do kin až příliš brzy po premiéře LEGO Batmana a nemýlil jsem se. Při srovnatelném rozpočtu klesáme jak v Americe, tak ve světě více než o polovinu, a to je prostě průšvih. Vážně si pořád myslíte, že se dočkáme oficiální LEGO dvojky s Prattem a spol. v hlavní roli?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace