Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pixarovka Coco sestřelila Justice League


ikona
TedGeorge
box officeDCguillemo del torojustice leaguepixarthor: ragnaroktržbyVražda v orient expresu
Díkůvzdání bylo ve znamení skákající lampičky 

Americké vzdávání díků je pro každého tržebního kecala nevděčný víkend k „analýze“. Polovina lidí považuje za bernou minci pouze pětidenní odhady za prodloužený víkend a dobrat se toho, jestli je daný film v právě končícím tržebním okně úspěšný, není jen tak. Letos si to u příležitosti masového vybíjení krocanů rozdali Coco a Justice League. Vyhrál Pixar, ale na ohňostroj to zrovna není.

Vydělat za první tři dny v amerických kinech 49 mega je v pixarovské pozici obhajitelné snad jenom díky slušným 71 kouskům za pět dnů. Studio sice bezpečně odvrátilo propadák z ranku ultra-drahého Hodného dinosaura, ale může jenom snít o 82 milionech Odvážně Vaiany. Ta se jako porovnání přímo nabízí. V zámořských kinech totiž odstartovala svoji pouť za čtvrtmiliardou na Díkůvzdání přesně před rokem a stejně jako Coco o své místo na výsluní bojovala s nákladným blockbusterem ze stáje Warnerů. Fantastická zvířata tenkrát nedala svoji kůži lacino, ale souboj v zámořských kinech nakonec o nějaký ten galeon (respektive srpec) prohrála. Jak dopadne nová pixarovka?

Coco bude podle všeho rádo za celkových 220 - 240 mega z domácího trhu. To je takové neurážející a na originální a chválený animák ze stáje skákající lampičky skoro až klasické číslo. Jenom to prostě není ten jackpot, který by Pixarům se vší parádou ukázal, že lidé nechtějí už žádné další vychtěné pokračování Nema nebo osmadvacátý Příběh hraček, ale originální filmy na které se do kin znovu bude chodit jako na událost roku.

Novince Coco může hodně píchnout svět. Pojďme znovu porovnávat s Vaianou: Ta si minulý rok k čtvrtmiliardě z USA připsala dalších 395 mega ze světa a celkově tedy do bezedné pokladničky Disneyho přisypala skoro 650 mega. V tuto chvíli má Coco na svém kontě 82 mega z mimoamerických trhů a naprostá většina pochází z rekordy trhajícího Mexika. Je to logické. Příběh se tam odehrává a bere si na paškál jejich nejslavnější svátek, který světu přiblížil Guillermo del Toro před třemi lety (a Coco to za tuhle podobnost v diskuzích hodně schytává).

Něco mi říká, že Coco se trefí do vkusu diváků po celém světě o něco víc než zpívající divoženka z Havaje. Už jenom ta skoro-vánoční nálada protkaná putováním mladého chlapce říší sympatických a zpívajících nemrtvých bude rezonovat až do Vánoc a celkově se podle mne účet zastaví někde u 750 milionů babek celosvětově. Což už je docela uspokojivé. Víte, co by bylo ještě víc fajn? Kdybychom se v kinech dočkali easter eggu roku a mladému Miguelovi se do cesty připletla Mrtvá nevěsta. Té podobnosti s Burtonem jsem si přece nemohl všimnout jako jediný.

Stříbro bere Liga Spravedlnosti aka Justice League. Právě kvůli ní jsem si na začátku stěžoval na složitost aktuálních kasovních analýz, protože na první pohled je pokles o 56% a 40,7 mega za třídenní víkend pro problémy provázený blockbuster dobrá zpráva. Skoro až nadšení pak může vyvolávat odhadovaných 59 mega za prodloužený sváteční víkend. Jenomže, pozor! Zapomeňte na tomto místě na srovnání s Batman vs Superman, který si před rokem a půl připsal tragický pokles o 69%. Tohle je Díkůvzdání a ty poklesy neměly být víc jak 50 procent.

Zack Snyder (respektive Joss Whedon) jsou po dvou víkendech sice na slušných 171 milionech, ale v následujících týdnech nás čeká rychlé vyklízení pozic a já se s vámi klidně vsadím, že to nebude stačit ani na celkových 240 mega ze zámoří. Což je číslo, které ještě před dvěma roky tipovali ti největší fandové DC jako otevírací víkend. Největší pohromu odvrací svět, který do warnerovské pokladničky přidává aktuálně 310 mega a celkově jsme tedy na 480 milionech celosvětově.

Kolem a kolem se můžete spolehnout, že celkově to nebude stačit ani na 750 mega. Uff, to je na týmovku, která měla Warnerům přinést ten dlouho očekávaný kasovní megahit a samozřejmě i miliardu, vyloženě tragické číslo. Deadline odhaduje, že očekáváné tržby více než 700 mega mému oblíbenému studiu zaručí alespoň splacení nákladů (rozpočet byl minimálně 300 mega a vy jistě dobře víte, že nesmíme zapomínat na náklady na reklamu), jiné hlasy ale mluví o ztrátách v řádu desítek milionů dolarů. Nějaký zodpovědný producent se ráno probudí s koňskou hlavou v posteli.

Na třetím místě válí slzopudný Wonder a co se čísel týče, tak je to opravdu Zázrak. Po šokujícím otvíráku 27,5 mega si Lionsgate připisuje parádních 22 melounů za tři dny a neuvěřitelných 32 mega za pět dní právě končícího prodlouženého víkendu. Po nějakých deseti dnech v kinech jsme opravdu na 70 milionech jenom z Ameriky a to kilo prostě padne bez větších problémů. Já osobně takové výdrži vůbec nevěřil, ale Cival to tušil už minulý víkend a já mu tímto posílám jeden uctivý kudos.

Bramborou mi dělá radost třetí Thor, kterého jsem viděl v kině jako poslední z redakce. Neměl jsem přehnaná očekávání a režírující Taika Waititi mě nenudil ani minutu. Díky skvělému poklesu o pouhých 22% si bůh hromu připsal necelých 17 mega za svůj čtvrtý víkend v kinech. Nemluvě o dalších 8 melounech, které měl Thor zápolící s Hulkem vydělat během těch dvou bonusových dnů. Jsme na 277 milionech z Ameriky a celkových 790 ze světa. Bude z toho 850 kulatých a teď už můžu se stoprocentní jistotou říct, že Ragnarok porazí Justice League jak v Americe, tak ve světě. Wow!

Pomyslné páté a šesté místo si připisují Táta je doma 2, respektive nejnovější adaptace legendárního románu Agathy Christie Vražda v Orient Expresu. Pokud na chvíli zapomeneme na pár set tisícovek dolarů, bylo z toho v obou případech 13 mega za třídenní a 18 za pětidenní víkend. Celkově jsme jak u komedie, tak u detektivky kousek za 70 melounama z Ameriky, což je slušné. Podobnost těchto nepravděpodobných konkurentů nekončí ani u rozpočtu, který byl v obou případech mezi 50 - 70 miliony.

Rozdíl je ale v hodnocení výsledného úspěchu: Zatímco tajtrdlíkování Willa Ferrella s Markem Wahlbergem za tichého dohledu Mela Gibsona bylo sázkou na jistotu, která nakonec nenaplní svůj stomilionový potenciál a jenom podtrhne mizérii tragického studia Paramount, Orient Expres očekávání vkládaná do notoricky známého příběhu Hercula Poirota nezklamal a současných 200 mega ze světa dotáhne za celkovou čtvrtmiliardu. Režírující Kenneth Branagh tak udělal radost nejenom většině diváků v kinech, ale i zainteresovaným studiovým hlavounům. Ti na tom trhnou několik desítek milionů dolarů.

Na sedmém místě je levný a naprosto nezajímavě vypadající animák The Star. Ten stál 20 mega, díky prodlouženému víkendu za 10 kulatých je na celkových 22 a nepůjde v zámoří za 30. Bude to chtít nějaké to účetní kouzlo, aby v tomto případě mohlo studio Sony vykázat alespoň minimální profit. Moc dobře si nedovedu představit, kdo se na tohle těšil, ale budiž.

Osmičku má Vánocemi provoněné pokračování Matek na tahu a já pořád nedokážu pochopit, proč to proboha nešlo do kin někdy (kdykoliv) v prosinci. Takhle se sice studio STX dočká splacení 28 milionovému rozpočtu, ale monstrhit z ranku jedničky, který suverénně v Americe překonal 100 mega, z toho rozhodně nebude. Málem bych zapomněl – Matky pomalu vyklízejí pole s pěti miliony za třídenní a necelými sedmi za ten prodloužený víkend. Na víc než průběžných 60 mega to nestačí.

Deváté místo bere nepříliš chválený (a samozřejmě životopisný) snímek Roman J. Israel, Esq. Sony se snaží, co může, aby jim nejnovější útok Denzela Washingtona na Oscary vydělal alespoň nějaké peníze, a proto ho zámořským divákům vnucují v docela nadstandardním množství 1669 kin. Je z toho 6,3 mega za prodloužený víkend, což není úplně nejhorší, ale v trvalku okupující multiplexy až do Vánoc rozhodně nevěřím - už kvůli průměrným ohlasům.

No a konečně desítka. Tady vyloženě září dost možná nejzajímavější film z deseti jmenovaných: Tři billboardy kousek za Ebbingem natočil Martin McDonagh, kterého diváci s vkusem milují už od nihilistického V Bruggách a podle reakcí fakticky úplně každého relevantního kritika nás 18. ledna v našich v kinech čeká velikánská pecka. Foxové nebyli hluší a na Díkůvzdání poslali film do více než 600 kin. Bylo z toho parádních 6 mega za prodloužený víkend. Tedy stejné číslo, jaké si připsal výše jmenovaný Denzel z 3x většího počtu kin. Dobrá práce.

Víkendový žebříček tržeb zde


Příští víkend se v kinech o přízeň diváků porvou stejné filmy jako teď. Zapomeňte na nějakou velkou premiéru. V limitované distribuci si drobky vyzobou akorát hypem provázený The Disaster Artist, del Torovská Tvář vody a Kolo zázraků režírované nezdolným Woody Allenem. Cival vám na konci příštího tržebního reportu sdělí, na který z těch jmenovaných filmů půjde do kina. Mějte se dobře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace