Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Thor s Hulkem totálně válí, Matky na tahu nestačí


ikona
Cival
box officedisneygeostormhulkjigsawmarvelmatky na tahuMatky na tahu o Vánocíchmila kunissawspierig bros.thorthor: ragnaroktržby
Kámoši jak hrom jsou Hulk a Thor.  

Disney zase jednou slaví, protože Marvel to zase jednou dokázal. A Thor si může užívat, protože se rozjel v jednoho z největších tahounů současné popkultury, což je fascinující nejen s ohledem na to, že samotný Chris Hemsworth na to co do star-power i hereckého rejstříku vlastně nemá. Jeho necomicsové projekty jsou vesměs propadáky - jenže v brnění boha hromu nabírá na síle, a když mu pomáhají další oblíbené postavičky a skvěle pojatá kampaň, můžou se dít velké věci.

Thor to jako třetí Avenger dotáhl na vlastní trilogii, při pohodové ekonomické výkonnosti a při plném využití divácky vděčné žánrové škatulky - od family-friendly fantasy se posunul ještě víc do komedie, což zajistilo spokojené ohlasy diváků i kritiků. Samotné promo ale avizovalo spíš velkou řežbu, vrcholící v aréně s rozzuřeným Hulkem. A tenhle příslib velké comicsové události, kterou je třeba vidět v kině, na sto procent kasovně zabral a Thor vydělává od prvního dne obrovské peníze.

O silném rozjezdu mimo Ameriku jsme už psali před týdnem - a tady spokojenost pořád platí, protože výnosy ze zbytku světa jsou po dvou víkendech na náramných 306 milionech dolarů. Disney se ale může radovat i z toho, že si zase jednou brutálně podmanil Ameriku, protože Thor: Ragnarok si připsal náramný otvírák za 121 milionů dolarů. Sice to výrazně přesahuje starty jedničky a dvojky (65, resp. 85 milionů), plně to ale jinak odpovídá optimistickým předpokladům. Marvelu se totiž daří jednotlivé sólové (alespoň naoko sólové) značky nakopávat o level výš, právě tím, že využívá dalších svých hrdinů a elegantně je sdružuje do svých blockbusterů.

TRŽBY MARVELOVEK S AVENGERY 

Takhle se mohli z třetího Capa stát v podstatě další Avengers... a skok v tržbách tomu plně odpovídal. Podobný efekt funguje i u Thora, který naplno prodal nové herecké posily, Hulkovu výpomoc, odvážnější stylizaci a pak i na všechny strany spokojené ohlasy. Ragnarok díky tomu vyrostl v blockbusterovou událost podzimu, která - vsadil bych se - svými 800 - 900 miliony dolarů z kin celého světa zašlape Justice League jako nic. Bude to definitivní doklad marvelovské ekonomické dominance... jen škoda, že zrovna skrze film, který nás v redakci spíš zklamal svým nenaplněným popcornovým potenciálem a užvaněnou infantilností.   

 

Pro druhou příčku si došla dvojka Matek na tahu. Načasování tohohle sequelu je po všech stránkách dementní - nasazovat totiž vánoční komedii už na začátek listopadu (čekat, že v kinech vydrží při šíle až do Vánoc, je naivní) a navíc proti silnému a ženy velice snadno oslovujícímu Thorovi, to je fakt nápad za všechny prachy. Malé distribuční studio STX Entertainment za to taky po zásluze zaplatilo zklamáním ze sedmnáctimilionových víkendových tržeb a 21,5 melounů po pěti dnech promítání.

Na první pohled to může vypadat jako částka srovnatelná s jedničkou, protože ta se odpíchla z 23 milionů z prvního víkendu. Jenže to byla neznámá značka, která pak navíc ohromně těžila ze své monumentální výdrže a vyšplhala až ke 113 milionům jen z Ameriky. Tohle ale trvalka nebude, protože dvakrát do téže řeky nevstoupíš, zvlášť ne s výrazně okoukanějším a slabším pokračováním. Jediným pozitivem je tak jen udržení produkčních nákladů na snesitelných 28 milionech dolarů - díky tomu nepůjde o průšvih, ale jen rozpačitý sequel, který marně toužil napodobit rozmach Pařby v Bangkoku.  

 

Pohled níž v žebříčku je už ponekud tristní. Buranská srágora Boo 2! na čtvrté a hororová jednohubka Všechno nejhorší na šesté příčce těží hlavně z úspěšných prvních víkendů a od té doby paběrkují - zájem o ně rychle klesá, padesátimilionové výnosy jsou ale s ohledem na nízké náklady v obou případech dostatečným úspěchem.

Megapropadák Geostorm, který připomíná Rolanda Emmericha ve fázi neléčeného průjmu, jakž takž podržela Asie, díky které těch vyhozených 120 milionů z rozpočtu žehlí alespoň 182 mega na tržbách. Ale furt je to slušný průser. A zklamáním jsou pro mě i ohlasy i výnosy nové SAW, protože Jigsaw si chtěl připsat rozhodně víc než aktuálních 28 melounů z Ameriky a čtyřicítka celosvětově po dvou víkendech a po jednom Halloweenu. To už je asi fakt konec.

  

Desítku uzavírají tři kasovní propadáky - válečná verbovačka Thank You For Your Service, sci-fi návrat Blade Runner 2049 a hasičské drama Only the Brave - a za nimi i další náboženská ubulená vymejvárna Let There Be Light, kterou bych chtěl vidět asi tak stejně jako benefiční koncert Michala Davida. Alespoň že tyhle fašírky se do českých kin nedostávají...

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí zimní kasovní triumf zopakovat komedie Táta je doma 2 s Wahlbergem, Ferrellem i Gibsonem, pozlobit ji má megahvězdně obsazená (a chválená) nová verze legendární Vraždy v Orient Expresu

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace