Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jihlavský festival láká na skladatelskou hvězdu


ikona
Rimsy
helena třeštíkováji.hlavaJóhann Jóhannssonmfdfpetr václavsaša uhlovátereza nvotová
I dokumentární dýchánky totiž stojí za pozornost... 

I letos patří konec října dokumentům. Po jednadvacáté se v Jihlavě koná mezinárodní festival dokumentárních filmů, a to právě v těchto dnech. Pár recenzí na dokumentární fláky, které máme tolik rádi, se dočkáte v dalších dnech, nezapomeňme však na zajímavé hosty. Významným jménem je režisér Marcel Ophüls, který se dlouhodobě zabýval tématy nacismu, válečných zločinců a okupované vichistické Francie. Po oceněních v Cannes, Berlíně či Los Angeles si odveze Cenu za přínos světové kinematografii i z Jihlavy. Ovšem nejzářivější hvězdou z letošního programu není nikdo menší než Jóhann Jóhannsson!

Výrazná osobnost

Islandský skladatel platí za jednoho z nejprogresivnějších autorů současné filmové hudby. Za Teorii všeho dostal Zlatý glóbus a vedle aktuálního drásavého soundtracku pro Aronofskyho matku! se proslavil především spoluprací s Dennisem Villeneuvem. Na aktuálním Blade Runneru 2049 se sice nedohodli, ale Jóhannssonovy hypnotické tóny jsme slyšeli v předchozích kouscích kanadského čaroděje – ve Zmizení, Sicariu i Příchozích.

Jóhannsson by měl po menších komplikacích dorazit na závěr festivalu, pravděpodobně v sobotu večer. Už včera měli fanoušci možnost vidět jeho středometrážní experimentální meditaci s názvem Konec léta, zaznamenávající skladatelovu cestu na Antarktidu. Víkendoví návštěvníci se dočkají i jeho master class, v níž promluví o svém jedinečném stylu, který se tolik vymyká současnému hollywoodskému standardu. A nejspíš dojde i na povídání o letošní festivalové znělce, pod níž je Jóhannsson podepsaný:

A co filmy?

Mezi filmové vrcholy festivalu patří nový dokument Terezy Nvotové s jednoznačným názvem Mečiar, popisující divoká devadesátá léta v Československu prostřednictvím příběhu jedné z jejich nejvýraznějších postav. Detailnější chvály se dočkáte za pár dní. Z podobného soudku je i Milda, dílo zkušeného Pavla Křemena zaměřené na Miloše Jakeše. A zatímco Mečiar festival zahájil, politika ho i zakončí – v neděli po poledni se podíváme trochu víc na západ ve filmu Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona. Bude se tak jednat o první snímek sledující nového francouzského prezidenta.

Vedle politiky je kladen důraz i na sociální rovinu, v čemž hraje prim dokument Hranice práce z cyklu Český žurnál. Režisérka Apolena Rychlíková jej připravila na základě reportáží Saši Uhlové, takže se těšte na drsnou sondu do života těch, o kterých se nemluví. Na problematiku ústavní péče se zaměří neveselý pohled Sbohem, děcáku a polodokument z romského prostředí s názvem Skokan nepředstaví nikdo jiný než Českými lvy ověnčený Petr Václav (Cesta ven, Nikdy nejsme sami).

(Hranice práce / Zdroj fotografií: MFDF Ji.hlava.)

Rozsáhlou retrospektivu má Helena Třeštíková, která opět rozšířila univerzum svých manželských etud a vydala „update“ stavu rodin po 35 letech. Na vybraných promítáních nebude chybět ani osobně. Tahle série čítá už 18 filmů a Marvel se svým vesmírem pomalu bledne závistí. Suma sumárum, Ji.hlava zase jednou čítá poctivou porci dokumentů, která příznivce zaznamenávání světa kolem nás nenechá chladnými. Pokud tedy o víkendu nemáte co dělat, neváhejte!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace