Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Deckard se dočkal...


ikona
imf
blade runnerdvd
 

A my ostatně taky. Konečně se po letech budeme moci mazlit, objímat a hýčkat s ultimátní verzí Blade Runnera na DVD! Museli jsme na ní čekat zatraceně dlouho, protože Warneři se ne a ne dohodnout se spolumajiteli původní licence. V osmdesátých letech se totiž Ridleymu Scottovi povedlo při natáčení překročit rozpočet a producenty to dožralo natolik, že ho vykopli a film si dostříhali sami, přičemž použili i záběry z úplně jiných projektů (třeba Kubrickova Shining) a všechno doplnili happyendem a vysvětlovacími voice-overy. Ridleyho to samozřejmě neskutečně vytočilo a po úspěchu filmu čekal na správnou příležitost. Ta se naskytla deset let po premiéře, v roce 1992, když Warneři chtěli vyrobit remasterovanou verzi. Ridley si tenkrát dupnul a zapracoval na Director's Cut verzi, která se zásadně liší od té původní. Přes všechny změny však prohlásil, že měl na úpravu snímku příliš málo času a tak ještě pořád není spokojen.

Druhý pokus bude mít v roce 2007, u příležitosti pětadvacátého výročí uvedení filmu do kin. Nová verze bude "definitivní" (ano, tohle slovo se v hollywoodské hantýrce skutečně používá výhradně s úvozovkami) a bude obsahovat původní verzi, director's cut a nejnověji tzv. Final Cut. Jestli si ale myslíte, že tím pádem budete mít v obýváku všechny dostupné verze, krutě se mýlíte.

Blade Runner je totiž jako přízrak... šíří se v tisíci podobách a nikdo nemůže říct, která je ta pravá. Ani Ridley Scott dost možná neví, kolik jich vlastně existuje. Evropské verze se liší od amerických VHSek bonusovou porcí násilí, v Seattlu dokonce jednou v rámci tamního filmového festivalu promítali pracovní kopii, omylem zapůjčenou přímo z archivu Warner Bros., která se dost zásadně liší od všech dostupných verzí (detailní rozbor) a takhle bychom mohli pokračovat donekonečna. Díky tomuto chaosu se dokonce ani sami tvůrci neshodnou na tom, jestli Deckard byl nebo nebyl replikant. Různé verze totiž nabízejí různé závěry. Final Cut má ale pod palcem Ridley Scott, který už několikrát svojí verzi příběhu ventiloval. Je to ale skutečně tak? Pravdu zná asi jen Philip K. Dick. :) Warneři nás před uvedení Final Cutu budou chtít stáhnout o nějaké peníze tím, že letos na podzim vydají remasterovaný Director's Cut (je slušná šance, že Final Cut bude už jen na HD médiích). Tak se nenechte ošulit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace