Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

To vládne kinům, Aronofskyho matka! vyhořela


ikona
TedGeorge
Andres Muschiettiannabelleannabelle: zrození zlaBill Skarsgårdchristopher nolandarren aronofskydunkerkmatkamichael keatonmotherreese witherspoonspider-manstephen kingtotržbywarner bros.wind river
Jeden klaun vládne všem, jeden jim všem káže... 

Tak tohle Warneři vyhráli na celé čáře. Po minulém víkendu, kdy To strhalo všechny myslitelné hororové rekordy a vyrazilo tak dech všem filmovým fanouškům sledujícím tržby, přichází víkend číslo dva. No a ty bláho! Pokles o 51% znamená dalších 60 mega do pokladničky, a to je prostě pecka.

Po pouhých dvou týdnech v kinech totiž adaptace milované knihy Stephena Kinga přepočítává skoro 219 milionů jenom z Ameriky.

 

Kdyby se minulý víkend neprohnala Irma přes Floridu, pravděpodobně by padl i eRkový rekord Deadpoola, který minulý rok zvládnul vydělat 132 milionů dolarů za první tři dny v amerických kinech. Deadline totiž suše oznamuje, že se zrovna otevřela kina na Floridě a právě dva multiplexy v Miami patří tento víkend mezi 20 nejvýdělečnějších kin v USA. Mám z těch malých poklesů radost. Po tom, co jsem se historicky znemožnil mým nedostatečně fundovaným odhadem Toho otvíráku, jsem se trefil s malými poklesy. Je už jasné, že budeme útočit na 300 mega jenom z Ameriky a padne i ten Šestý smysl.

 

Ale nejenom Amerikou je člověk živ. Svět totiž přidává 152 mega a celkově jsme na 371 milionech babek. Bylo by vyloženě naivní si myslet, že tržební momentum dožene kingovský napínák k miliardové hranici. To se bohužel bude muset obejít bez pomoci soudruhů z Číny, kteří se bojí hororů a do tamních kin je nepouštějí. Můžeme tedy očekávat spíše 700-800 milionů. I to je však fantastické číslo, které naplno usazuje Warnery na bronzovou pozici za nedostižný tandem Universal a Disney. Takže kde je ta dvojka?

Ale nejenom klauny je tržební kecal živ. Pojďme v rychlosti ke stříbrné pozici, na kterou se s necelými patnácti miliony probil Americký zabiják. Dylan O´Brien vycvičený Michaelem Keatonem si dává teroristy k svačině a Mr.Hlad tomuto béčku říká NE. Diváci v zámoří jsou však občas nevypočitatelní a vzhledem k nízkému rozpočtu 33 mega lze Zabijáka považovat za úspěch.

 

Akčnák vznikl v podivuhodné distribuční symbióze studií CBS Films a Lionsgate a obě studia mohou v klidu spát. Film se totiž bez problémů zaplatí. Otázkou samozřejmě je, jestli po skoro desetileté anabázi, kdy se uvažovalo o Gerardu Butlerovi, Colinu Farellovi a Matthew Foxovi pro hlavní roli, není splacení nákladů trochu málo. Něco mi říká, že ve studiu se po přečtení desáté verze scénáře někdo chytnul za hlavu a seškrtal náklady na půlku. Za drobné pak pořídil O´Briena a Keatona, předprodal práva na uvedení do zahraničí, do traileru narval nejlepší scény a čekal.

Na třetí pozici je matka!, což je propadák. Přijde mi už vyloženě smutné, že za touhle finanční prohrou startující najednou ve více než 2300 kinech, stojí zase studio Paramount. Poslední dobou je to pro tuto filmovou stáj skoro na zavření krámu. Ale vážně, kdybych měl vyjmenovat všechny propadáky studia za poslední dva roky, nevešel bych se do tří kapitol. Ovšem zpátky k Jennifer Lawrence, která ve filmu hraje (anebo také ne) matku. Ta chodila z jedné talkshow do druhé a snažila se diváky přesvědčit, že musí film vidět. Moc jí to nešlo a u Jimmyho Fallona dokonce prozradila, vo co gou.

 

Nevzpomínám si, kdy bych kolem sebe slyšel zajímavější šum než právě u matky! Zatímco američtí diváci říkají rezolutní ne a filmu nadělují naprosto zoufalý Cinemascore F, recenzenti jsou docela spokojení. Někteří dokonce nadšení. Proč tedy takový propadák a nenávist diváků v zámořských kinech? Divákům tam prý bylo lháno. Dočkali se totiž povedených spotů a trailerů, které lákali na hororový zážitek. V kině je však nečekal klasický horor, ale alegorický wtf trip režiséra Darrena Aronofskyho. Přijde mi to vtipné, protože my znalí víme, co od Darrena čekat. Já v tom multiplexu budu.

Další pozice si proklepneme už jenom v rychlosti. Nejdříve si dáme čtyřku s Reese Witherspoon. Tu vůbec nemám rád, takže se omlouvám, jestli tento odstavec vyzní jako hejt. Předně – rozpočet romantiky Který je ten pravý je oficiálně uváděný na směšně nízkých 12 milionů. Ještě před dvěma týdny to byl dvojnásobek. Nemluvě o faktu, že sama Reese si bere podobnou sumu jako honorář. Po tragickém otvíráku 8,5 mega z 3000 (!) kin se sice klesá o pouhých 38 %, ale to nic nemění na tom, že na tom menší distribuční studio Open Road Films prodělá kalhoty.

 

Páté místo? Zabiják a bodyguard si užívá nízké propady. Tentokrát klesáme o pouhých 26 % a dalších 3,5 mega znamená pěkných 70 míčů jenom z Ameriky. Jistě, To zvládlo podobnou sumu vydělat za nějakých 28 hodin, ale neurážející buddy komedie má prý rozpočet pouhých 30 mega a pokud budeme brát v potaz i slušná (a v tuhle chvíli zase nedostupná) čísla ze světa, Lionsgate už bude v plusu. Zažívají docela slušný rok.

Na šestce je Annabelle a díky dalším 2,6 milionům jsme už jenom pár tisíc babek od 100 mega jenom z Ameriky. Nemluvě o světě. Tam útočíme na 200 melounů a brzy padne 300 celosvětově. Vzpomínáte si, když jsem před třemi lety poslal první díl tohoto hororového spin-offu na první místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů roku? I tentokrát bude Annabelle ve článku velmi vysoko.

 

Na sedmičce je mrazivý thriller Wind River a to je hodně fajn. Film, který už tento pátek všichni uvidíme v kinu Aero, totiž jaksi nechce vyklízet pozice a po nic moc otvíráku je z něj ukázková trvalka, která je už teď díky celkovým 29 milionům babek jenom z Ameriky nejvýdělečnějším filmem režiséra Taylora Sheridana. Tak alespoň tohle Weinsteinům vyšlo.

Osmé, deváté a desáté místo si projedeme v klasickém turboodstavci. Nejdříve pár slov k Baleríně. Pokles o nicotných 18% znamená další dva miliony. Celkových 21 kulatých ale pořád nestojí za zmínku. Devítku má Spider-Man a tady je potřeba zmínit hlavně Čínu. Pozdější premiéra nijak neuškodila zájmu tamních diváků a Spíďa přepočítává už více než 100 mega ze země s velkou a dlouhou zdí. Věřte tomu nebo ne, ale budeme končit na hranici 900 milionů dolarů celosvětově. Dobrá práce, Spidey! No a konečně desítka. Tu má Dunkerk, který do puntíku naplňuje můj odhad: Amerika bude končit někde kolem 190 milionů dolarů a svět přidá další 350. Víc než půl miliarda musí Warnery pořádně hřát u srdce.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští týden se v kinech zjeví napjatě očekávaná dvojka Kingsmanů, další Lego film Ninjago a vyloženě mizerně vypadající horor Friend Request. Něco mi říká, že Cival bude z tržeb (a kvalit) Kingsmanů nadšený. Mějte se dobře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace