Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmy podle Stephena Kinga


ikona
Mr. Hlad
carrieitmiseryshawshankstephen kingtop 10
Vraždící klauni, v mlze skrytá monstra, stárnoucí nacisté, ale i lidské příběhy o kamarádství, naději a poctivém dobrodružství.  

V kinech právě řádí Pennywise a adaptace románu Stephena Kinga To vydělává obrovské prachy. A navíc je dobrá. Co to znamená? Že nás nejspíš v budoucnu čeká pár dalších hororů inspirovaných mistrem hrůzy. Hollywood po Kingovi sáhl už téměř šedesátkrát a podle našeho názoru se nejvíc vydařila desítka filmů, které najdete v tomhle článku. 

Mrtvá zóna, 1983

Režie: David Cronenberg, Hrají: Christopher Walken, Martin Sheen, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom

OK, tohle je tak trochu na hraně dramatu a hororu, ale šoupneme to raději sem. Mrtvá zóna totiž neděsí monstry, vrahy nebo vyšinutými hrdiny, ale tím, že její hrdina vidí budoucnost. A vidí hodně ošklivé věci. Když tedy zjistí, že jeden z kandidátů na prezidenta v blízké době skutečně skončí v Bílém domě a právě on bude zodpovědný za začátek třetí světové války, rozhodne se zasáhnout. Bez ohledu na to, jak to skončí pro něj. Snaha změnit budoucnost ho ovšem může zavést tam, kde se nikdy nechtěl ocitnout. 

 

Podle fandů knihy je filmová Mrtvá zóna trošku slabší a několik poměrně podstatných pasáží v ní vůbec není. Milovníci Davida Cronenberga taky obvykle raději sáhnou po jiných jeho filmech, ale celkově to je pořád velmi slušná podívaná, kterou dopředu táhne zajímavý příběh, Christopher Walken v hlavní roli a povedená hudba Michaela Kamena.

Vytáhni v hospodě: Sám Stephen King chtěl do hlavní role Billa Murraye.

Proč se dívat: Christopher Walken hraje klaďáka a ne úplného magora. To se zas tak moc často nestává, ne? 

 

Stůj při mně, 1986

Režie: Rob Reiner, Hrají: River Phoenix, Wil Wheaton, Corey Feldman, Jerry O‘Connell, Kiefer Sutherland

Stephen King umí samozřejmě děsit, ale ne všechny jeho příběhy jsou hororové. Velké téma pro něj vždycky bylo i dětství, dospívání a kamarádství a o tom všem je i Stůj při mně. Příběh čtveřice dvanáctiletých kluků, kteří se rozhodnou vyrazit z města na místo, kde byla objevena mrtvola mladíka, jenž byl několik dní nezvěstný. Píše se rok 1959 a Chris, Terry, Vern a Gordie si užívají dětství a vyráží za dobrodružstvím. Za takovým, které je donutí začít uvažovat jako dospělí, postavit se vlastnímu strachu a pochopit význam přátelství. 

 

Sám King považuje Stůj při mně za nejlepší film natočený podle jeho předlohy. Reinerovi se povedlo dokonale vystihnout to, co prožívají kluci, když jim pomalu končí dětství, ale dospělost je daleko. Kdy jim začíná docházet, že jejich cesty se dřív nebo pozdějo budou muset rozdělit, protože každý z nich je trošku jiný, ale přeci jen budou jeden druhému vždycky krýt záda. A je celkem jedno, jestli se budou muset postavit zlu v podobě zabijáckého klauna, nebo Kiefera Sutherlanda s vystřelovacím nožem. Stůj při mně je ostalgické, dojemné, vtipné, ale i mrazivé a opravdové. A hlavně dobré!

Vytáhni v hospodě: Aby byl Sutherland pro dětské herce skutečně děsivý, tak si je hodně dobíral a lehce je šikanoval, i když se nenatáčelo.

Proč se dívat: Skvělí herci, vtahující atmosféra a hodně věcí, ze kterých se čerpalo ve Stranger Things. 

 

Dolores Claiborneová, 1995

Režie: Taylor Hackford, Hrají: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer, David Strathairn, Bob Gunton

Když to vyšlo jednou, proč by to nemohlo vyjít podruhé? Kathy Bates dostala za Misery nechce zemřít Oscara, a tak asi dlouho neváhala s rolí v Dolores Claiborneové. Zvlášť, když ji do ní chtěl samotný King. Tentokrát ale nedojde na magory, kladiva, šílené fanynky a psací stroje. Dolores Claiborneová je hutné drama o ženě, která pracovala jako služka u bohaté vdovy a je obviněna z její vraždy. Tvrdí, že je nevinná, do města tak přijíždí její dcera, aby zjistila, jak to celé bylo. A brzy se začne vynořovat minulost obou hrdinek. Minulost, na kterou by obě nejraději zapomněly. 

 

Tentokrát skutečně nejde o horor, i když příjemná podívaná Dolores Claiborneová rozhodě není. Kingova předloha, která se v roce 1992 stala v USA nejprodávanějším románem, je mrazivé vyprávění o tom, že někteří lidé si jednoduše smrt zaslouží, že život umí být někdy pěkná svině a že před vlastní minulostí se nedá utéct, ať se člověk snaží sebevíc. I když jde o trošku zapadlý a méně známý film, rozhodně stojí za to najít si k němu cestu. Ať už kvůli výkonu obou hereček nebo skvělé režii Taylora Hackforda, tvůrce Raye nebo Ďáblova advokáta.

Vytáhni v hospodě: Kathy Bates se později objevila ještě v minisérii Svědectví natočené podle Stephena Kinga.

Proč se dívat: Abyste se ujistili, že King umí i dramata, nejen horory. 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace