Diskuze k článku To: Recenze

příspěvky 21 - 40 Napsat příspěvek

váš komentář



zrušit
09.09.2017 23:19:10

WD: Trochu problém je, že to atmosféru přebírá jen toho "dětského aspektu". Ta hororová rovina úplně podle knížky není.
V podstatě je to hodně věrná adaptace. Že to variuje některé motivy, kila toho vyhazuje z okna a má to mnohem ostřejší tempo musí být jasné každému a považovat to za chybu je kardinální blbost.
NiChoLai: začátek s Georgem; příběhová kostra; Ben, Henry a jeho nůž poprvé; Henry, jeho otec a nůž podruhé; Eddie a jeho malomocný; Brittany a krev (prakticky, až na detaily, 1:1 adaptace); atd.

09.09.2017 19:47:37

Proc porad ty otazky na vernost knize? Ta kniha ma 2 roviny a 1200 stran. Tohle je film. Jinej sport, jiny hriste. Dulezity je aby to chytlo atmosferu. Ze tam pokratej dej, postavy a situace snad patri k veci. Maji na to jen 2 hodiny. Vsichni adoruji Shawshank, pritom ta novela ma taky misty uplne jiny pasaze a knize neni uplne verna. Nebo Forrest Gump, nebo...

09.09.2017 19:08:17

(=LIFTY=)

A nový film teda co? Kolik tam toho bylo věrné knížce? To bys spočítal na prstech jedné ruky. 

09.09.2017 18:03:09

NiChoLai

To posledni, co muzes rict o TV adaptaci je to, ze je vernejsi knize, nez novy film... Tam bylo skoro vsechno uplne jinak, nez v knize... 

09.09.2017 17:05:54

malern

viděl jsem ji kdysi dávno a teď před pár dny znovu a naopak musím říct, že se knihy drží lépe než tato nová verze. Střídání časových rovin, správně se odehrávající děj (50. léta vs 80. a ne hned 80. a part II současnost?).
Jasně, zub času se na staré verzi hodně podepsal, trochu pozměnili události (nebo se stanou někomu jinému (Benova mumie se zjeví Stanovi (v nové verzi dokonce jakýsi bubák z obrazu WTF?))). Taktéž Klaun Tima Curryho mi připadl horší než nová verze, ale to je tak asi jediné plus nové verze. 
Pro mě prostě zklamání a v podstatě se stotožňuju s kolegou aldebaranem...jen jsem ještě víc kritičtější, protože mě to fakt na*ralo:D

09.09.2017 13:23:22

5/10

Knihu jsem četl před měsícem. Do kina jsem šel s podezřením, které se potvrdilo. Ten film opravdu není žádný skvost. Retro atosféra je prima, klaun děsivější, než ve starší tv adaptaci. Odklon do knihy chápu - některé pasáže a scény by dnes na plátně působily legračně, jiné by byly zase zdlouhavé. Bohužel ve filmu je dějová linka příšerně urychlená. Během chvilky vznikne Klub smolařů, každé z dětí vyděsí jejich bubák a jde se na finále. Bohužel TV adaptace z roku 1990 z toho vychází lépe - dětský kolektiv tu působí uvěřitelněji (i přesto, jak hodně vykastrovaná tv verze je). A v porovnání - dětská část má pouhých 90 minut a přesto stihne vše podstatné, než mladší bratříček, který má na vše dvě hodiny. Taktéž magor Bowers v nové verzi působí jako chovanec Jedličkova ústavu a ne jako psychopat, který má v knize ještě důležitou roli. Dětští herci jsou vybrání dobře (až na prkenný výkon Stana Urise a Mikea Hanlona).
Suma sumárum - solidní průměr. Vše zahraňují scény s klaunem Pennywisem a zamilovaným tlouštíkem Benem.

Čtenáři knihy určitě odhalili, že v dalším filmovém pokračováním asi dojde k velkým změnám v ději oproti knize. Pokud si vzpomenete na scénu se vznášející se Beverly, Bowersem u studny, Benem-historikem a kolem Stříbrňákem (Silver), zjistíte, že scénáristé chtějí jít jinou cestou, než kniha a vypadá to, že v pokračování se možná nedočkáme určitých postav a vypadnou další linie, které však starší bratříček zachoval. Proto i přes názor, že starší verze TO je sračka, která przní knihu, bych doporučil shlédnout první polovnu 190 minutového filmu. Jde tu pěkně vidět, v čem je nová verze lepší a horší, než ta 90-tková.

09.09.2017 12:09:03

Maximálně spokojený. Vše co jsem si přál jsem v podstatě dostal. Místy jsem cítil přesně tu atmosféru z knihy a klaun Pennywise byl prostě dokonalý. Není to čistý horor, jen nějaké scény jsou hororové. Primárně jde o drama. Nejlépe srovnatelné se Stůj při mně. A tak jsem si to vždy přál. Obří palec nahoru a zatím jeden z top filmů, co jsem tento rok viděl. Klub Smolařů patří k mým top dětským partám stříbrného plátna.

09.09.2017 10:33:33

NiChoLai

Pozeral si 1990 verziu aj niekedy teraz, alebo si ju len matne pamätáš? Stará verzia je zlá adaptácia knihy a aj zlý TV film.

09.09.2017 10:31:30

Veľa vecí tu už bolo povedaných, no ja musím vyzdvihnúť jednu konkrétnu - svetlo. Páči sa mi, že napriek tomu, že to je horor, väčšina filmu sa odohrávala počas dňa. A časti v tuneloch, v kanáloch boli tiež dobre viditeľné. :+

09.09.2017 10:29:08

2/10

Sory, ale já se nestačím divit. Oproti tomuhle je adaptace původního filmu z roku 1990 zlatý klenot. Mírně plusové body za dětské obsazení a klauna.
A ano, knihu jsem četl. 

09.09.2017 09:09:02

8/10

Víceméně souhlas s tím co napsal Lifty.
Šlo to natočit líp, ale to by bylo potřeba mít dvojnásobnou stopáž. Primárně by to chtělo líp budovat atmosféru, ze začátku než se pořádně všichni sešli tak se mi to zdálo moc uspěchaný. Reálně mi ale asi nic z knihy vyloženě nechybělo, než jsme vylezli z kina, tak jsem si ani nevzpomněl že nebyl třeba bunkr na Ladech atd. A rozhodně musim pochválit finále, elegantně se zbavili Kingova drogovýho tripu a byl z toho takovej pěknej showdown. :+ Těšim se na druhou část, osobně si dokážu představit že by se tvůrci mohli víc utrhnout ze řetězu a ukázat nám pořádně brutální teror.

09.09.2017 00:58:34

Jsem spokojeny, slo to natocit lip, ale urcite u mnohem hur. Looseri nemohli byt lepe vybrani, kdyz si vzpomenu na jejich prvni fotku a na to, jak nakonec byli perfektne zahrani, hlavne Eddie, Ritchie a Beverly... Penny perfektni, ale bylo ho tam hrozne malo... Prave ta chvile, kdy vylezl ze skrine a sel po Eddiem byl herecky koncert. Bubaci spravne odporni, na lekacky to moc nehralo a to ocenuji. Zmeny oproti knize prijatelne, jen Bowersova parta se na nic nezmohla. Hocksteter v knize a ve filmu jsou sto a jedna... A jak budou toho Henryho vysvetlovat ve druhem dile, to by me fakt zajimalo... Kazdopadne se tesim, co dal, jen at tam prosim neobsazuji zadne Deppy...

08.09.2017 22:05:54

EnderWIGGIN

Vsak obca projekty maju spolocneho i jedneho detskeho herca :)

08.09.2017 21:36:05

9/10

absolutní spokojenost, knihu jsem četl před 20 lety, adaptace parádní. Hlavní devizou je atmosféra. Lekačky vydařené. Obsazení luxusní, jako by to vypadlo ze Stranger Things :)

08.09.2017 12:41:37

délka mi přišla dlouhá (hlavně konečné loučení bylo jak z prázdninového filmu pro mladé). Nakonec jsem to vydržel, takže jo... Atmošku šlo ještě vyšponovat, kdyby se děj přesunul více do "sewers". Už fakt nežeru ohořelé opuštěné domy (ale to je asi v předloze - knihy moc nečtu, sorry). Klaun byl v pohodě a ty jeho kecy byly super. Atmosféra 80-tých je velmi zdařilá. Souhlasím s názorem, že šikanózní partička přeroslých teenagerů kazila celkový dojem, ale to v podstatě i chlípný tatík od té "malé Kerekeš".

08.09.2017 05:58:52

Ja v podstate suhlasim aj s Rimsim aj s Fukom aj s Karlosom dole. Cele to tak variruje medzi 7-8/10. Je to pekny film, ma to krasnu atmosferu, uplne z toho citit taku staru skolu, pohodu. Ako desivy horor asi nie, co je trochu skoda. V tomto smere vyhrava, hovorte si co chcete, ale Scott s Covenantom. U neho som bol posraty strachom a napatim. Ale ak TO vzbudzuje u niekoho rovnake pocity, tak sa len tesim. Urcite si to musim dat znova nech sa mi to ulozi v hlave, ale film si svoj uspech zasluzi

08.09.2017 00:03:05

Pozor, v průběhu komentu, především níže, budou asi (mírné, spíš pro čtenáře) Spoilery.

V pravdě téměř (viz níže) bezchybná adaptace poloviny bichle, ze které by šlo udělat né jednu trilogii, ale rovnou dvě. Ano, z jedné knihy.
Jistě, že valná část knižního obsahu letěla oknem a že se většina motivů a dětských her smrskla na nezbytné minimum. Pořád ale velmi hezky vystihnuté vztahy mezi dětskými postavami, než otrocký přepis, ze kterého by nic nebylo. Že mi chyběla klubovna, přehrada a celkově Lada? Nechyběla, byť sem je v duchu oplakal, funkčně je film na jedničku. Ano, četl jsem, ano, dočetl jsem před týdněm. Takže oproti nečtenářům mám(e) obrovskou výhodu. Na druhou stranu ty poznámky, že jsme nedostali mytologii Toho a že to celé působí zmatečně, navíc si to "drze připravuje píseček pro dvojku"... To jsou všechno liché výtky, i v knize jsme se o Tom dozvěděli víc prakticky až na konci. Je ale jasné, že dělit linie není v tuhle chvíli pro nečtenáře nejšťastnější...
Trumfové esa? Děcka, jejich charaktery a vzájemná chemie. Ano, zmiňuje to snad každé hodnocení, ale tohle je prakticky malý zázrak, že to sedlo naprosto na jedničku.
Oceňuju, jak si film vyhrál s vlastním Tím. Zde jsou asi největší odlišnosti od knížky, ale naprosto oprávněné a funkční.
Audiovizuálně možná popík, ale líbivý. Výtvarná stránka super. Vlastě víc jak super. Jestli To pořídili za čtyřicet mega, pak klobouček.
Pochopitelné, ale nejvíc oplakané - Henry a vlastně všechny charaktery mimo Loosery. Ta Henryho linka byla tak přizdi*******, že to hodně mrzelo. Z psychopata, který dělal Smolařům vrásky na čele mnohem víc, jak celé To dohromady, zbyla jen figurka, u které jsem neměl sebemenší ponětí, kam by měla v pojetí adaptace směřovat. Korunu tomu nasadila "Apokalyptická bitva s šutráky". Myslím, že Sám doma dvojka s cihlama dostal silného konkurenta.
Největší výtka - on to nebyl horor. Ano, OK, v tomhle jsem asi jediný, ale Annabelle a Wanovky všeobecně fakt za horory, tak, abych se u nich opravdu bál, fakt nepovažuju. Uznávám, že knížka v tomhle směru moc filmu nepomáhá, když To je v pravdě spíš tuctovější příšerka a jeho pravá podstata děsu spočívá spíš v imaginárnu. A tohle se do filmu přenáší dost těžko. ALe spolehnout se čest vyjímkám na lekačky... Ty fádní, nudné lekačky. Ne, fakt se už nevystraším tím, že se postava otočí a za ní stojí příšerka. Přitom sám film ukazuje cestu, kudy se měl ve strašení vydat. Samotný Klaun je boží a to především, když má těch nekolik málo dialogů. Pak z něj jde vážně strach. Neříkám, že ty scény s příšerkama nebyly místy fajn a celková koncepce Toho a jeho imaginace nebyla špatná. Ale co šlo u Edieho, Mika a Beverlly, to zazdili zpracováním Billa, Stana a Bena (přitom Ben a prvé To bylo v knížce naprosto luxusní).
Kapitolou sama pro sebe je pak finále, které je z celého filmu nejslabší. Né tím, že už by bylo všeho hodně, naopak jde vidět, že tvůrci pochopili, že tady musí jít vlastní cestou a oproti knize je to vlastně o dost komornější a umírněnější verze. Jenže zjevně už rejžovi docházely síly (nápady tam vidět byly, ne že né) a celé je to level pod zbytkem filmu. Především atmosférou.
Ta mi hororová fakt nepřišla. Je to druhé SUper 8, Stranger things atd, prostě fajn pohodová dětská atmoška, jen trochu okořeněná temnější (ano, tentokrát v pravém slova smyslu) atmosférou. Tíživost tu prosím nehledat. Ovšem díky tomu, že film bere především z těch pasáží knížky, které mají atmosféru úplně stejnou, pak je to spíš win-win situace.

Celkově 8/10*. Rimsiho chápu a možná (jen možná) jedničku docení po dvojce. Míň lekaček a bylo by to za 9/10*. Doklepnuté vedlejší postavy v čele s Henrym a bylo by to za deset jak vyšité. Pořád mi ale hlodá hlavou, co by s tím udělal Cary... který je uznán i v titlích, takže asi toho ve scénáři po něm zůstalo dost na to, aby mu ti kredity alespoň částečně uznali.

ps: Všem z redakce omluva za grafomanství. Do BR si dám zase pohov, slibuju.

07.09.2017 14:04:30

Podle některých reakcí je 135 minut málo, chtělo to aspoň 3hodinový film. Ono adaptovat pořádně 500 stran není vůbec lehké, zvlášť u knihy, kde je tolik hlavních postav a vedlejších zápletek, které všechny tvoří tu úžasnou mozaiku.

07.09.2017 14:02:31

Freya

Prvni cast je o dost koukatelnejsi, nez druha, mozna proto to zatracovani

07.09.2017 09:42:18

Rozčarování z recenze

Přiznávám, že ani já jsem u takto (i na Moviezone) ostře sledovaného filmu tak slabou recenzi nečekala. Předpokládala jsem, že dostaneme důkladný rozbor a ne základní informace (děj, postavy) a kupu zajímavostí. Co takhle nějaké informace o hudbě, výpravě, kostýmech, efektech? Překvapuje mě i stejné bodové hodnocení staré a nové verze. Oki, původní verzi jsem neviděla, ale koukatelné filmy jsou u mě tak za 4-5/10 a dosud jsem žila v domnění, že původní verze je celkem nepovedený kousek, fanoušky Kingovy tvorby spíše zatracovaný.

© copyright 2000 - 2017.
Všechna práva vyhrazena.
Hosting zajišťuje: Stable.cz
Kontakty: Technická podpora | Redakce

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se na MovieZone zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se