Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Americká kina v nouzi: Zažila nejslabší víkend za 16 let!


ikona
Cival
annabelle: zrození zlabalerínachanning tatumchristopher nolandunkerkemoji ve filmulogan luckyryan reynoldssamuel l. jacksonspider-mansteven soderberghtržbywind river
Zámořská kina dusí neskutečná bída. Svěrák je v nedohlednu a další hity jakbysmet... 

Přelom srpna a září bývá tradičně nejslabším obdobím kasovního roku, tohle už je ale extrém. Dlouhých šestnáct let se nestalo, že by filmy z první desítky amerického kasovního žebříčku během jednoho víkendu utržily tak málo dolarů - pouhých 45 milionů! Je to smutná tečka za ekonomicky nedomrlým létem, které hlavně finanční neúspěchy Transformerů, Pirátů a Krále Artuše poslaly nepříjemně nízko.

S výkonností trhu nic nezvládli udělat ani Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson. Jejich ulítlá buddy-komedie Zabiják a bodyguard klesla o 53%, takže nemá nárok stát se trvalkou - na obhajobu první pozice kasovního žebříčku to ale bohate stačilo. Deset mega bylo suverénně nejvyšším počinem a vytáhlo levnou oddychovku na průběžných 39 milionů dolarů.

 

Studia si ale musí drbat hlavu, že na tenhle termín nenačasovala některý ze svých blockbusterů, které v nahuštěné konkurenci zvládly propadnout (neurval by Valerian víc, než když šel přímo proti Dunkerku?), protože aktuální nabídka je nulová - všechny novinky pohořely a osvědčené tituly paběrkovaly.

V Sony museli hodně oplakat, že nová křesťanská ubulenost All Saints vůbec neoslovila bohabojné publikum a s milionem a půl se trápí na patnácté příčce.

Ambiciózní vzpomínka na Bruce Lee taky totálně zklamala. Birth of the Dragon vytáhlo z šestnácti stovek kin na osmém místě hanebných dva a půl milionu - to nejlepší filmy roku zvládnou i z padesátky kinosálů.

Nejúspěšnější premiérou týdne se tak stal importovaný animák Leap! aka Balerína, jenž díru neudělal ani do českých multiplexů. V těch amerických si započetl pět milionů, což je při nasazení do 2 575 kin opravdu nehorázná mizérie. To se ani nevyplácí uvádět - lepší rovnou pustit na Netflix.

 

Spokojenost tak může panovat dál hlavně u Warnerů, kterým stále utěšeně vydělává znepokojivá Annabelle. Příběh zrození děsivé panenky je na 77 melounech z Ameriky a 215 mega celosvětově. Co chtít po obchodní stránce víc od takhle levného hororového prequelu?

Diváci bohužel masově nepropadli dvěma těžkým peckám zajímavých autorů: Skvělý thriller Wind River s Jeremy Rennerem sice expandoval do dvou tisícovek kin, utrženými čtyřmi miliony ale rozhodně neoslnil. Zklamáním jsou i výnosy Soderberghovy novinky Loganovi parťáci - při extatických recenzích se čekalo určitě víc než jen patnáct milionů po dvou víkendech (z toho čtyři přibyly aktuálně).

Víceméně stejnou sumu si o víkendu připsal i Dunkerk. Válečný opus Christophera Nolana se díky tomu dostal na 412 milionů dolarů celosvětově - a brzy začne přezbrojovat vstříc oscarovému ceremoniálu.

 

Sedmou příčku obhájil Spidey, jeho výtěžnost už je ovšem v Americe zanedbatelná: Dva miliony pošouply zisky na 318 míčů, dalších 418 jich dodává zbytek světa. Celkem mě tenhle výsledek mrzí, protože mám pocit, že by si Spider-Man zasloužil víc. U obou jeho projekcí jsem se totiž poctivě bavil - a chtěl bych mít vyhlídky na brzký a stejně povedený sequel podložený přeci jen přesvědčivějšími čísly.

Desítku pak uzavírá megasračkový animák Emoji Movie a megaúspěšná ženská pařba Girls Trip.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden bude čerstvý neslavný rekord možná ještě jednou přepsán, protože se chystá jen re-release legendárních Blízkých setkáních třetího druhu Stevena Spielberga 40 let po premiéře, dobová Tulipánová horečka a hispánská komedie Hazlo Como Hombre. Jestli máte na skladě nějaký neuvedený velkobiják, rychle s ním do amerických kin! Konkurence je na nule...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace