Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Weinsteini do nebe?


ikona
imf
weinstein
 

Bylo to asi jen otázkou času, když bratři Weinsteinové pověřili ve své nové společnosti Beye Logana - maniaka do asijských filmů - nejvyšší pozicí v oblasti nákupu licencí. Bey začal ukecávat, až dotáhnul bratrskou dvojici k zásadnímu rozhodnutí. Se slavnostní pompou tak mohu oznámit, že vzniká odnož Weinstein Co., pojmenovaná Dragon Dynasty, která se bude věnovat výhradně distribuci asijských filmů do kin i na videotrh.

Weinsteini mají v tomhle ohledu pěkných pár vroubků a byly časy, kdy je celý západní svět nenáviděl (tedy alespoň ta jeho část, která ulétávala na Jackie Chanovi, Jetovi a dalších hrdinech z Číny a Hong Kongu). Důvod byl prostý - Weinsteini většinou nakoupili licenci, dva roky na ní seděli jako slepice na vejcích a když už se konečně uvolili ji vypustit do amerických kin, bylo to v sestříhaném stavu, s jinou hudbou a většinou jen do několika vybraných měst, bez ohledu na komerční potenciál snímku. To bylo ještě v dobách Miramaxu a došlo to do stádia, kdy jim někteří asijští tvůrci odmítali prodávat svoje snímky, bez ohledu na to, že jejich nabídka byla bezkonkurenčně nejvyšší.

Teď se ale bratři zjevně poučili a hodlají skrz Dragon Dynasty vypouštět to nejlepší z asijské kuchyně, aby asimilovali co nejvíc laických Američanů. Jaký je plán?

První krok: Dostat do kin aktuální "popcornovou" tvorbu z Asie, což krom čínských pecek jako SPL a Seven Swords, zahrnuje i thajskou akční tvorbu tj. The Protector (Tom Yum Goong), Born to Fight a čerstvě i práva na distribuci Ong-Bak 2. Ze slabších kousků tu najdeme i Dragon Squad, ale není se co divit, v tomhle filmu má prsty sám Bey Logan, tak proč by si ho neprotlačil. Ruka ruku myje.

Druhý krok: Zásobovat regály DVDčky. Weinsteini si při odchodu od Disneyho vzali archiv filmů od Shaw Brothers (celkem asi padesát kousků) a Quentin Tarantino jim s jejich vydáváním hodlá pomoct (zřejmě hlavně tím, že natočí nějaké šílené PR kecy o tom, že tohle je celuloidové zlato a jestli ho neuvidíte, tak vám přijde Nevěsta vyrvat pravé oko ;). Weinsteini navíc mají dohodu s Fortune Star, což je jeden z největších distributorů čínských filmů, v jehož archivu jsou tisíce zajímavých kousků. Momentálně se Weinsteini spokojili s oprášením starých wooovek, ale v plánu jsou i exkluzivní dvoudiskové kolekce slavných filmů Jeta Li - Fist of Legend a Tai-Chi Master. Plánuje se výroba audiokomentářů a spousty bonusů. Bey Logan jistě zvládne vrcholně zasvěcené povídání o filmu, jeho kamarád Brian White zase dlouhé roky šéfoval v Hong Kong Legends, což je zřejmě ta nejlepší možná vizitka, protože jejich DVDčka jsou absolutní špičkou. V tomhle ohledu tedy vládne velké očekávání.

Nesmíme se ale těšit předčasně. Weinsteini totiž podobný krok nedělají poprvé. Už před lety, tenkrát exkluzivně pro Quentina, zřídili label Rolling Thunder, pod nímž vyšlo několik filmů (mj. Chungking Express), aby se pak propadnul do neznáma a všichni se na něj vykašlali. Držím palce, aby to napodruhé dopadlo líp. Všichni si to zasloužíme.

Tedy zaslouží si to Američani. My si zjevně zasloužíme jen Festival čínského filmu, který právě probíhá v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Olomouci. Promítá se osm (slovy OSM!) filmů, z toho jeden animovaný a jeden dokument. Nechci nijak rýpat, ale jestli někdo považuje tuhle sbírku (bez pardónu kvalitních filmů, o tom žádný spor) za "to nejlepší z posledních pěti let čínské kinematografie", potom to já naopak považuji za urážku toho apendixu, který k Číně už nějakých devět let patří. A jestli mi chce někdo naznačit, že v Hong Kongu za poslední pětiletku nevznikly žádné kvalitní filmy, pak trpí pokročilou slepotou, nebo si svým nesmyslně úzkým výběrem filmů pro tento festival něco kompenzuje. Tak či onak, je to smutná tečka za tímhle článkem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace