Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ VIDEO: Charlize Theron jako paní Bourneová


ikona
imf
atomic blondecharlize theronmz video
Máte pocit, že holky se neumí prát? Naše video vás přesvědčí o opaku. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tak těžké natočit dobrou bitku, když by v zásadě mělo jít jen o řemeslo? V základu všichni tuší, že správná akční scéna má být dynamická, přehledná, má mít odpovídající gradaci a délku. A existuje celá řada ukázkových příkladů, o kterých se všeobecně ví, že se povedly. Tak proč vlastně nejsou kvalitní akční scény stejnou samozřejmostí jako zaostřená kamera, správné nasvícení nebo solidní CGI? Určitě znáte klasickou trojčlenku rychle, levně a kvalitně. Vybrat si z ní můžete vždycky jen dvě položky, protože dodržet všechny tři podmínky je nemožné. A světe div se, u akčních scén to funguje úplně stejně.

Pár příkladů za všechny - staré hongkongské filmy Jackieho Chana jsou tak skvělé, protože se v nich akční scény piplaly klidně několik týdnů - zabraly většinu natáčecího času, ale rozpočty byly oproti Hollywoodu minimální, a tak pár dní navíc neznamenalo žádné velké náklady. Výsledkem byla levná kvalita, se kterou si dal někdo na čas. Totéž platí třeba o thajském hitu Ong-Bak, indonéském Raidu nebo béčkových hitovkách Undisputed. Tyhle filmy většinou narážejí na strop až ve chvíli, kdy se v nich snaží někdo budovat příběh, ale dokud útočí na řemeslo trpělivostí a talentem, jsou k nezastavení. Stejně tak najdeme dobré akční scény třeba v blockbusterech od Marvelu - studio si totiž zaplatí ty nejlepší z nejlepších a investuje do přípravy tak, aby už na place všichni věděli, co mají dělat, a akční scény se podle předem dohodnutého scénáře natočí rychle a kvalitně, ovšem nikoliv levně.

No a pak je tu ten zbytek. Např. bulharské produkce vyhaslých akčních hvězd, které se točí jako na běžícím pásu, ale zároveň při hubených rozpočtech šetří na všem, od režisérů přes choreografy. Vždyť jsou ty akční hvězdy tak zkušené, proč by si nemohly akční scénu vymyslet samy? Podle toho to bohužel dopadne. Rychle, levně, ale nikoliv kvalitně. Rychle a levně to bohužel chtějí i o několik řádů dražší hollywoodské produkce, ve kterých často akční scény nemají prioritu, protože na nich snímek nestojí a nepadá. Nejdřív se musí zaplatit hvězda a marketing, kaskadéři a choreografové stojí na úplném konci výplatní pásky a na svou práci mají minimum času. Výsledek tomu odpovídá.

Atomic Blonde s Charlize Theron v hlavní roli je stejně jako John Wick "dítětem" lidí, kteří se dřív živili jako kaskadéři. A je vidět, že s akčními scénami si opravdu vyhráli a skromný rozpočet dohánějí láskou k řemeslu, know-how a dostatečnou přípravou. V důsledku pak může být z Charlize Theron zabijácká mašina, kterou si zamilujete. Jestli tedy máte pocit, že se holky neumí prát, běžte do kina a nechte si od jedné namlátit. A pokud milujete stylové akční filmy, běžte klidně dvakrát.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace