Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Epický rozbor teaseru Ready Player One


ikona
KarelR
ernest clinemz skalpelready player onesteven spielberg
Z většiny blockbusterových upoutávek se dá vyscreenovat obsáhlý MZ skalpel. Pojďme si otestovat, kde má tohle pitvání hranice... 

V březnu 2018 se do kin přiřítí Ready Player One, adaptace stejnojmenné geekovské modly od Ernesta Clinea. V poslední době nevyšlo moc božích knih, které by měly tak široký záběr, aby se o nich houfně debatovalo a pak se bleskově dostaly do kin (naposledy se to poštěstilo Marťanovi). Ready Player One se ale podobně jako Harry Potter začíná měnit v povinnou četbu, která dokáže nadchnout filmové i herní fanoušky do takové míry, že by nejradši hned vyrazili do jejího fiktivního světa.

 

O jaký svět jde? Místo Bradavic se v Ready Player One šílí po Oasis, virtuální realitě, v níž můžete (se správnými finančními prostředky) být prakticky kýmkoliv a vydat se prakticky kamkoliv. Prostě si nasadíte speciální vizor a haptické rukavice, navolíte si avatara a voila, už můžete ve svém DeLoreanu brázdit Středozem a potkávat u toho křižníky ze Star Wars nebo obří roboty z Transformerů. V jádru se (pro absenci lepších přirovnání) jedná o dokonale vyladěný mix Minecraftu a Second Life, v němž je tisíckrát lépe než v realitě. Ta totiž v roce 2045 nabízí akorát dystopické "budovy" z obytných přívěsů, které jsou stejně depresivní jako nebezpečné.

No a jsme u zlatého hřebu teaseru - velkého závodu v Oasis, jenž vznikl speciálně pro film. O tom, že se ho účastní hlavně zaměstnanci zlé korporace Innovative Online Industries (aka IOI), která chce získat Hallidayovo bohatství, si radši popovídáme jindy. V tuhle chvíli se totiž cpou do popředí další odkazy, mezi něž patří dodávka z A-Teamu, rudý bourák Christine ze stejnojmenného hororu Stephena Kinga, Lara Croft, Dizzy z Gears of War a podle Ernesta Clinea i Batmobil, který ale v záběru ještě nikdo neobjevil.

 

 

 

 

Jednou z hvězd závodu bude i Aech, který řídí monster truck se třemi kotoučovými pilami, jimiž si prořezává cestu skrz závodníky IOI. Račte se pokochat.

 

 

Mezi jeho protivníky přitom patří i kdosi s Fordem Falconem XB GT Coupe 1973, jemuž se přezdívá V8 Interceptor a samozřejmě ho znáte z Šíleného Maxe.

 

 

V dalších záběrech se dá letmo spatřit Wadeův DeLorean, jenž má stejně jako v knize speciální úpravu. Je do něj totiž namontovaný KITT z Knight Ridera, což se projevuje zejména ikonickým "běhajícím" rudým světlem.

 

 

V další části závodu si DeLorean střihne elegantní vývrtku, zatímco kolem něj proletí slavný truck Bigfoot.

 

 

 

 

A pak už konečně dostane prostor Art3mis (Olivia Cooke), hlavní ženská postava filmu, do níž je Wade beznadějně zabouchnutý. Nejen fanoušci anime určitě poznali, že má Art3mis Kanedovu motorku z Akiry. Možná vám ale uniklo, že ji ozdobila nejen logem počítačové firmy Atari, ale také samolepkami SEGA a Hello Kitty.

 

 

 

 

 

Čím se dá taková nádhera trumfnout? Samozřejmě návratem DeLoreanu, který přistane s palubovkou vyladěnou přesně podle Návratu do budoucnosti z roku 1985.

 

 

A jakmile odhalí poznávačku Parzival, obratně uhne demoliční kouli, což se stane osudným Interceptorovi z Šíleného Maxe.

 

 

 

 

 

 

Teaser pak ještě krátce odhalí tvář Bena Mendelsohna, který hraje Nolana Sorrenta, hlavního padoucha a šéfa IOI (mihne se ve Wadeově vizoru).

 

 

 

No a na rozloučenou se objeví nejen logo filmu nadesignované do bludiště, ale i křišťálový klíč, který hraje velmi důležitou roli v poslední části příběhu.

 

 

Je to všechno? Hmmm... kdepak. Spielberg do teaseru ukryl ještě QR kód, který vás odvede na web Join the Quest. Zatím se tam neděje nic zásadního, tak spíš "marněte čas" omíláním teaseru. Časem by se ale mělo rozjet nějaké pořádné virální blbnutí, tak buďte ve střehu - zrovna tady by mohlo stát za to.

 

Odkazy napěchovaná upoutávka je mimochodem zajímavá i hudebně, jelikož začíná předělávkou melodie Pure Imagination z původního Karlíka a továrny na čokoládu (podoba s příběhem je, ehm, čistě náhodná... stejně jako Spielbergův pokus získat do role Hallidaye Genea Wildera). A v závodní sekvenci vám samozřejmě zní do uší Tom Sawyer od Rush, což je Hallidayova nejoblíbenější kapela, při níž programoval Oasis.

Spielberg tak opravdu jede pomrkávací maximum a bude hodně zajímavé sledovat, kolik toho vecpe do další trailerů a do samotného filmu. Když se dá tohle všechno najít v teaseru, v kině nám nejspíš bouchnou hlavy!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace