Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Epický rozbor teaseru Ready Player One


ikona
KarelR
ernest clinemz skalpelready player onesteven spielberg
Z většiny blockbusterových upoutávek se dá vyscreenovat obsáhlý MZ skalpel. Pojďme si otestovat, kde má tohle pitvání hranice... 

V březnu 2018 se do kin přiřítí Ready Player One, adaptace stejnojmenné geekovské modly od Ernesta Clinea. V poslední době nevyšlo moc božích knih, které by měly tak široký záběr, aby se o nich houfně debatovalo a pak se bleskově dostaly do kin (naposledy se to poštěstilo Marťanovi). Ready Player One se ale podobně jako Harry Potter začíná měnit v povinnou četbu, která dokáže nadchnout filmové i herní fanoušky do takové míry, že by nejradši hned vyrazili do jejího fiktivního světa.

 

O jaký svět jde? Místo Bradavic se v Ready Player One šílí po Oasis, virtuální realitě, v níž můžete (se správnými finančními prostředky) být prakticky kýmkoliv a vydat se prakticky kamkoliv. Prostě si nasadíte speciální vizor a haptické rukavice, navolíte si avatara a voila, už můžete ve svém DeLoreanu brázdit Středozem a potkávat u toho křižníky ze Star Wars nebo obří roboty z Transformerů. V jádru se (pro absenci lepších přirovnání) jedná o dokonale vyladěný mix Minecraftu a Second Life, v němž je tisíckrát lépe než v realitě. Ta totiž v roce 2045 nabízí akorát dystopické "budovy" z obytných přívěsů, které jsou stejně depresivní jako nebezpečné.

Ve filmu se v téhle scéně nejspíš začneme seznamovat s Oasis, kde svorně tráví životy většina planety. Teaser ale razantně skáče někam za půlku knihy, kdy se Wade (skrze svého avatara Parzivala) vydává na večírek Hallidayova nejlepšího přítele Ogdena Morrowa (Simon Pegg). Ano, po Parzivalově boku tu v Oasis stojí Harley Quinn a Deathstroke. Bystřejší diváci pak mohli spatřit i Barbara Conana a nahoře mezi kupou (údajně slavných) avatarů tancuje samotný Gandalf, jímž by měl být samotný Ogden.

 

 

 

 

 

 

Z opojného večírku, který je mimochodem DOKONALE otisknutý z knižní předlohy, teaser přeskakuje k Wadeově výpravě s Železným obrem (snad ho bude opět dabovat Vin Diesel, který se Spielbergem natočil Zachraňte vojína Ryana) a postavou s katanami, která siluetou připomíná Lady Deadpool (ale nespíš půjde o někoho úplně jiného). Sám Ernest Cline potvrdil, že se jedná o avatary Daita a Shota, japonských bratrů, s nimiž se Wade časem dá dohromady. Jejich existence v Oasis se tak očividně upravila, aby pořádně čerpala z dostupných licencí.

 

 

Od nečekaného představení Železného obra teaser uhne k závodu, k němuž se dostaneme za chvíli. V záběru na fontánu Bethesda v newyorském Central Parku se totiž představuje driftující DeLorean, který samozřejmě patří Wadeovi.

 

 

Kam se skáče dál? Přímo do Joustu, legendární arkádové hry z roku 1982, v níž se vyskytují rytíři na létajících pštrosech. V knize tahle hra souvisí s jednou zásadní zkouškou a ve filmu to nejspíš bude podobné. Místo stání u automatu ale dostaneme 3D verzi, v níž se bůh ví proč objeví Napoleon (!) jedoucí na robotickém škorpiónovi.

 

 

 

 

 

Jak jste si možná všimli, létající pštrosi se po likvidaci (stejně jako ve hře) mění ve vajíčka a navíc i v penízky, které letí zpět ke hráči. Na tomhle principu bude Oasis zřejmě fungovat v celém filmu, stejně totiž probíhá i další scéna, v níž Wadeův nejlepší kamarád Aech (s avatarem velikého orka, jímž Spielberg možná pomrkává na filmy Petera Jacksona) bojuje s Freddym Kruegerem a Duke Nukemem a používá přitom slavnou zbraň Master Chiefa z HALO!

 

 

 

 

 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace