Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Epický rozbor teaseru Ready Player One


ikona
KarelR
ernest clinemz skalpelready player onesteven spielberg
Z většiny blockbusterových upoutávek se dá vyscreenovat obsáhlý MZ skalpel. Pojďme si otestovat, kde má tohle pitvání hranice... 

V březnu 2018 se do kin přiřítí Ready Player One, adaptace stejnojmenné geekovské modly od Ernesta Clinea. V poslední době nevyšlo moc božích knih, které by měly tak široký záběr, aby se o nich houfně debatovalo a pak se bleskově dostaly do kin (naposledy se to poštěstilo Marťanovi). Ready Player One se ale podobně jako Harry Potter začíná měnit v povinnou četbu, která dokáže nadchnout filmové i herní fanoušky do takové míry, že by nejradši hned vyrazili do jejího fiktivního světa.

 

O jaký svět jde? Místo Bradavic se v Ready Player One šílí po Oasis, virtuální realitě, v níž můžete (se správnými finančními prostředky) být prakticky kýmkoliv a vydat se prakticky kamkoliv. Prostě si nasadíte speciální vizor a haptické rukavice, navolíte si avatara a voila, už můžete ve svém DeLoreanu brázdit Středozem a potkávat u toho křižníky ze Star Wars nebo obří roboty z Transformerů. V jádru se (pro absenci lepších přirovnání) jedná o dokonale vyladěný mix Minecraftu a Second Life, v němž je tisíckrát lépe než v realitě. Ta totiž v roce 2045 nabízí akorát dystopické "budovy" z obytných přívěsů, které jsou stejně depresivní jako nebezpečné.

Právě v tomhle nemilém prostředí začíná první teaser filmu, k jehož režii zázračně svolil Steven Spielberg. Jakmile si totiž odbudeme tři loga, která si hrají s virtuální grafikou podobně jako Matrixy (a odkazování na 80. léta v nich startuje klasický amblinovský E.T.), přijde na řadu známý výjev z přebalu knihy.

ČLÁNEK OBSAHUJE MENŠÍ (?) SPOILERY Z KNIHY

 

 

 

 

 

 

 

 

Vítejte v dystopické verzi Oklahoma City roku 2045. Právě tady žije Wade Watts (Tye Sheridan), osmnáctiletý klučina, jenž stejně jako zámožný tvůrce Oasis James Donovan Halliday (Mark Rylance) miluje popkulturu - a hlavně tu z 80. let 20. století. Ready Player One začíná Hallidayovou smrtí a vyhlášením soutěže, v níž jeho bohatství a celou firmu zdědí první hráč, který v Oasis najde tajuplný easter egg. O co se jedná? To nikdo netuší. Wade se ale rozhodne, že tuhle výzvu pokoří, a začne studovat všechno, co by mu v tom mohlo pomoct.

 

Za tímhle účelem se samozřejmě připojuje do Oasis, což v teaseru znamená návštěvu dodávky, v níž má na to Wade potřebné soukromí. Spielberg a Cline tu už pomalu začínají se skrytými odkazy na 80. léta. Wade má totiž na batohu a v dodávce nálepku z Q*berta, arkádové hry z roku 1982, a na jeho vizoru můžete zahlédnout logo Burtonova Batmana z roku 1989.

 

 

 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace