Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 hollywoodských risků, které se vyplatily


ikona
TedGeorge
dunkerkleonardo dicapriomad max: fury roadtématom hardytop 11
Hollywoodští mogulové si občas dopřejí happy ending... 

Vítejte u další TOP 11. Dnes se zaměříme na necelý tucet filmů, jejichž odsouhlasení muselo u dotyčných studií a producentů znamenat nespočet bezesných nocí. Narvat desítky milionů dolarů do filmu chce občas koule a mně osobně udělá vždycky radost, když to vyjde. V Hollywoodu se totiž riskuje čím dál méně a po několik měsíců starém propadáku desetiletí jménem Král Artuš bude ještě hůř. Tentokrát jsem se až na jednu výjimku zaměřil na filmy startující v kinech po roce 2000. Zapomeňte tedy na zmínky o Občanu Kaneovi. Těch se vám dostane v připravovaném článku KarlaR. MovieZone doyen ho už měl hotový, ale pár dní před plánovaným vydáním mu za podezřelých okolností shořel počítač. Pohodlně se tedy usaďte, k pití si otevřete Zweigeltrebe – Výběr z hroznů 2015 ze Znovína Znojmo a pojďte si spolu se mnou zavzpomínat.

 

4. Titanic (1997)

Rozpočet: 200
Tržby v USA: 658,7
Tržby ve světě: 1 528,1
Tržby celkem: 2 186, 8
Vytáhni v hospodě: Jedno dlouhé „Vytáhni v hospodě“ jsem vám před 8 měsíci napsal zde.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu:
Vždycky mi to přišlo výborný a mám pocit, že by mě to dostalo i dneska.

 

Já vím, já vím. O Titanicu už bylo v minulosti napsáno snad všechno, ale tenhle srdcový projekt Jamese Camerona v mém výčtu prostě nemůže chybět. Naprosto nádherně totiž ukazuje, že doba se mění a Hollywood byl tenkrát ochotný riskovat s naprosto neskutečnou intenzitou. Jistě, zase se objeví argumenty, že Titanic původně počítal s polovičním rozpočtem a nikdo střízlivý by už na začátku neodsouhlasil tehdy naprosto absurdní rozpočet 200 mega. Cameron tehdy moguly ovládající studio Paramount opravdu překecal, nikdo ale nemohl tušit, že po strastiplném natáčení vznikne až do příchodu Avatara nejvýdělečnější film všech dob.

 

Jenom pro pořádek ještě dodám, že James si tehdy vydobyl stavbu repliky Titanicu, se kterou několik měsíců vyváděl psí kusy. Pro film objevil začínající Kate Winslet a z Leonarda DiCapria udělal hvězdu všech hvězd. Co se platícího studia týče, tak to po skončení natáčení učinilo šťastné rozhodnutí a svoji právě skončenou noční můru přetavilo v plus. Naočkovali diváky tím, že do kin směřuje nejdražší a největší film všech dob, který prostě musí vidět a plebs na to slyšel s naprosto bezprecedentní intenzitou. A zbytek už je historie.

 

3. Počátek (2010)

Rozpočet: 160
Tržby v USA: 292,6
Tržby ve světě: 532,9
Tržby celkem: 825,5
Vytáhni v hospodě: Nolan přiznal, že třetí level prefabrikovaného snu (ten sníh) je celý inspirovaný jeho oblíbenou Bondovkou – Ve službách jejího veličenstva. Tímto si můžete odškrtnout čtvrtý den v kuse, kdy se na stránkách MovieZone spekuluje o tom, že by si režisér konečně měl zrežírovat „svého“ Bonda.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jedna ze slabších Nolanovek, které škodí, že je tak úporně nalajnovaná.

 

Tehdy se hodně napsalo o tom, že Nolan dostal obří peníze na svůj skoro deset let připravovaný originální film hlavně pro klid ve warnerovské rodině. Jinými slovy – po miliardovém Temném rytíři Warneři prostě potřebovali, aby Chris neprskal a kývnul na režii dalšího Batmana. Asi těžko mohli tušit, že Počátek bude na konci roku 2010 brán za jeden z nejvýdělečnějších filmů roku a už definitivně zacementuje pozici režiséra mezi hollywoodskou smetánkou.

 

Vidím tu jednu zajímavou a opakující se konstantu. Leonardo DiCaprio. Když jsem před několika lety psal (dnes už tak trochu nechvalně známou) TOP 11 největších hollywoodských hvězd, tak jsem ho dal až na čtvrté místo. Je na čase si vysypat popel na hlavu. Co jsem si dopr… myslel, dát ho mimo TOP 3 a na první místo dát Chrise Pratta! Dal jsem si teď facku a povídání o Počátku zakončím tím, že si myslím, že na konci filmu postava Cobba pořád spala a režisér si s námi pěkně pohrál. Vzpomínáte, jak dlouho jsme to pod recenzí tenkrát řešili?

 

2. Deadpool (2016)

Rozpočet: 58
Tržby v USA: 363,1
Tržby ve světě: 420
Tržby celkem: 783,1
Vytáhni v hospodě: Nemáte rádi Green Lanterna, v němž si Ryan Reynolds zahrál hlavní roli? Nejste v tom sami. Reynolds to nikdy neřekl naplno, ale během natáčení Lanterna bojoval s režisérem Martinem Campbellem a ve filmu si nepokrytě dělá srandu z toho špatného zeleného kostýmu, který je navíc kompletně CGI. Nepovedená komiksovka přesto jedno pozitivum má – Ryan při natáčení potkal Blake Lively.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zábavná superhrdinská poloparodie, ale čekal jsem o něco víc. Snad se naplno trefí dvojka.

 

Je mi jasné, co se vám chce říct: „Ale vždyť tohle nebyl vzhledem k rozpočtu vůbec žádnej risk…“. Zčásti máte pravdu. I když započteme klasicky blockbusterově drahou reklamu, tak se tu neriskovaly stovky milionů dolarů. Přesto trvám na tom, že sem film patří. Tak předně – Ryan Reynolds si Deadpoola na Foxech vyloženě vytrucoval a já osobně nechápu, že ten film vypadá s tak „nízkým“ rozpočtem tak dobře. Jistě, nenajdeme tu demolici měst, respektive planet, jak nám nabízejí jeho komiksoví konkurenti. Ale akce je v něm kvalitní a trvám na tom, že kdyby vám tu nízkou cifru předem nikdo neřekl, tak budete tipovat mnohem větší rozpočet.

 

Po americkém otvíráku o velikosti 132 mega podle mě zazvonil Reynoldsovi telefon. Na druhé straně se ozval hlas šéfa Foxů: Ryane, pojď se vožrat“. To však není všechno. Film se stal globálním hitem, který si v kinech přišel na neuvěřitelných 783 milionů dolarů. A to prosím pěkně bez Číny, kde soudruzi premiéru zatrhli. Všem filmovým fanouškům zároveň dělá radost fakt, že se jedná o nekompromisní eRko. Takže kde je ta dvojka?

 

1. Dunkerk (2017)

Rozpočet: 150 (V posledních dnech se dokonce spekuluje o pouhém kilu!)
Tržby v USA: Někde mezi 170 - 190
Tržby ve světě: Někde mezi 300 - 350
Tržby celkem: Někde za půl miliardou
Vytáhni v hospodě: Nolan a jeho žena / producentka Emma Thomas absolvovali plavbu na bárce mezi Anglií a Francií. Mělo jim to přiblížit, co civilisté a vojáci zažívali při evakuaci Dunkerku. Celá plavba prý nakonec trvala 19 hodin, protože moře zrovna hodně bouřilo. Za sebe chci říct, že jsem si právě rozmyslel svůj plánovaný pokus přeplavat Lamanšský průliv.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vymazlená imaxová pecka s famózním Hardym!

 

Co to je? Má to rozpočet 150 milionů dolarů. Není to pokračování. Není to na motivy knižního bestselleru. Není to komiksovka. Odpověď? Nový film Christophera Nolana. Jak už jistě chápete, Chrise mám opravdu hodně rád a jeho produktivní registrované partnerství s Warnery mi prostě imponuje. Jsou to 3 dny, co jsem čtenářům MovieZone sdělil, že Dunkerk dal za první 3 dny 50 mega v Americe a o trochu víc ve světě. Tentokrát to nemůžeme svést na DiCapria, tohle je prostě jenom potvrzení toho, že Nolan je režisérská superhvězda, která v současnosti jako jediná dokáže nalákat diváky do multiplexů jenom svým jménem.

 

Zároveň je třeba znovu zmínit Warner Bros. O nich je známo, že nebývají zrovna šetrní a jako poslední jsou ochotní vytáhnout z kapsy 150 milionů dolarů a víc na originální film. U Krále Artuše se škaredě spálili, ale Dunkerk je naštěstí pro všechny úspěch. Kdyby tomu tak nebylo, tak jsme se v budoucnu klidně mohli dočkat filmů s velkou produkční hodnotou jenom z ranku zmiňovaných v předchozích větách. A to by byla strašná nuda.

---

Takže takhle bych to pojal. Zapomněl jsem na nějaký film? Chcete se u nějakého bodu pohádat? Neváhejte a zamiřte do diskuze. A díky za pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace