Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 parádních thrillerů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
tedgeorgetématop 11
Kvalitní napínáky občas naleznete i mimo Hollywood... 

Vítejte u další TOP 11. Dnes to bude o thrillerech, tedy o žánru, který nejenom podle mě Hollywood zanedbává. Moji redakční kolegové vám z Varů už zanedlouho nabídnou první dojmy chválené kriminálky Wind River, ale než se tak stane… Zamyslel jsem se a na papír hodil jedenáctku kvalitních thrillerů, které dost možná neznáte. Vcelku často jsem mířil mimo Hollywood, protože kde nic není, ani kuře nehrabe. Respektive hrabalo tam, ale bylo to už tolikrát provařené, že ty žížaly zná snad každý filmový divák. Uff, zapomeňme na tu kostrbatou metaforu a raději si ke čtení otevřete kvalitní víno. Vracím se do Vinařství Veverka a volím Veltlínské zelené z roku 2015. Sliboval jsem ho Mr. Hladovi, ale omylem jsem ho vypil sám. A teď už ke článku.

8. Uvězněni v čase (2007)

Zanechte všeho a jděte shánět tento film. Španělé (respektive rejža Nacho Vilogando) natočili snímek, jehož přívlastky mysteriózní / thriller / horor / sci-fi by vás měly okamžitě udeřit do frňáku a jasně vám ukázat, že tuhle „haluz“ si prostě nemůžete nechat ujít. O co jde? Hector se se svou atraktivní ženou přestěhuje na vesnici. Jednoho dne se hlavní protagonista zadívá do svého dalekohledu a v dálce uvidí nahou dívku. Udělá to, co každý správný muž. Jde prozkoumat situaci. Na místě je napaden tajemným zakrváceným mužem.

 

Já osobně miluji chytré sci-fi filmy, které až na dřeň těží fenomén cestování v čase. Mírně spoileroidní název vám už teď říká to, co pochopíte po prvních dvaceti minutách. Hector je totiž chycen v časové smyčce se všemi svými paradoxy, které vlhký sen správného astrofyzika nabízí. Myslíte si, že už jste viděli všechno a tento filmový subžánr vás nemá čím překvapit? Podívejte se na Timecrimes (Uvězněni v čase) a pak zavítejte se svými poznámkami do diskuze pod článkem. Předem vás upozorňuji, že pokud se vám doporučovaný film nebude líbit, budu nevrlý.

 

7. Vzkaz v láhvi (2016)

Nejdříve si naordinujte Ženu v kleci, následně Zabijáky a trilogii z pera Jussiho Adler-Olsena zakončete právě Vzkazem v láhvi. Mluvím tu samozřejmě o triptychu parádních švédských kriminálek, ve kterých hraje prim nesourodé duo detektivů jménem Carl a Assad. Ti pracují v tzv. oddělení Q a po vzoru Muldera a Scullyové se zabývají neobjasněnými zločiny. Akorát zapomeňte na přívlastek sci-fi. Noir ze Švédska by vám však rozhodně neměl uniknout.

 

Může za to především Carl a životní role Nikolaje Lie Kaase. To je nemluvný bručoun, kterého si zamilujete už po prvním díle a budete mu fandit víc než české fotbalové 21 na Euru. Hollywood nám na podzim nabídne adaptaci dobrodružství detektiva Harryho Holea, které jistě budete znát pod názvem Snowman (Sněhulák). Hlavní roli si zahraje Michael Fassbender. To čekání bude ještě dlouhé, tak si mezitím naordinujte tuhle drsnou detektivku od našich severských sousedů. Dovolíte odbočku na závěr? Měl jsem možnost Kaase poznat na živo a takového sympaťáka jen tak nenajdete…

 

6. Hořící Mississippi (1988)

Nebude vadit, když pro změnu zamíříme do Hollywoodu a ještě skoro 30 let nazpět? Díky. Troufnu si tvrdit, že na MovieZone pobíhá nemálo filmových fanoušků, kteří žijí svoje cinefilské životy bez toho, aby znali dost možná nejlepší film Alana Parkera. Hořící Mississippi je thriller podle pravdivé události, jenž se odehrává na Ku-klux-klanem osídleném jihu Ameriky. Stane se tu trojnásobná vražda, o níž se začne zajímat FBI. Na místo činu přijíždí mírně cynický detektiv hraný Genem Hackmanem a mladý idealista, kterého si střihl (tenkrát opravdu ještě docela mladý) Willem Dafoe.

 

Ten příběh vás rozčílí až do běla a chvílemi nebudete ani dýchat. Až tak dobře pracuje Parker s tempem a dvojkou (znovu) nesourodých detektivů. Viděl jsem už v životě leccos, ale vážně si nevzpomínám, kdy mě naposledy strhnul film takovýmhle stylem. Hlavně Hackman je tu naprosto nepřekonatelný a jeho nas_anost ve vás zůstane velmi dlouho. Jo, a budete šokovaní, že se takové věci děly ještě v polovině dvacátého století. Je to vážně síla!

 

5. Devítky (2007)

Ryan Reynolds si díky Deadpoolovi užívá status jedné z nejobletovanějších hvězd současného Hollywoodu, ale nebylo tomu tak vždy. V roce 2007 měl za sebou roličky mimo jiné v "peckách" Zahulíme, uvidíme, Blade: Trinity a Sejmi eso. Proto není žádným překvapením, že vzal za vděk hlavní rolí v nezávislém filmu Devítky dvorního scenáristy Tima Burtona – Johna Augusta. Ten se překonal a zrežíroval si mysteriózní thriller, jenž se mu kupodivu nerozsypal pod rukama.

 

Že jste o Devítkách dodnes neslyšeli? Vlastně se ani nedivím. Je třeba se připravit na minimalistický přístup k látce (rozpočet byl asi opravdu skoro nulový), který však vyvažuje promakaný scénář, který vás dovede nejednou překvapit a na konci dost možná donutí říct ono „wow“. Zdánlivě nesouvisející epizody totiž začnou dávat smysl a neskutečně podivný film vás odmění zjištěním, že sovy opravdu nejsou tím, čím se zdají být. Jestli tedy víte, jak to myslím...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace