Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 parádních thrillerů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
tedgeorgetématop 11
Kvalitní napínáky občas naleznete i mimo Hollywood... 

Vítejte u další TOP 11. Dnes to bude o thrillerech, tedy o žánru, který nejenom podle mě Hollywood zanedbává. Moji redakční kolegové vám z Varů už zanedlouho nabídnou první dojmy chválené kriminálky Wind River, ale než se tak stane… Zamyslel jsem se a na papír hodil jedenáctku kvalitních thrillerů, které dost možná neznáte. Vcelku často jsem mířil mimo Hollywood, protože kde nic není, ani kuře nehrabe. Respektive hrabalo tam, ale bylo to už tolikrát provařené, že ty žížaly zná snad každý filmový divák. Uff, zapomeňme na tu kostrbatou metaforu a raději si ke čtení otevřete kvalitní víno. Vracím se do Vinařství Veverka a volím Veltlínské zelené z roku 2015. Sliboval jsem ho Mr. Hladovi, ale omylem jsem ho vypil sám. A teď už ke článku.

11. Mokřina (2014)

Španělé jsou vůbec borci. Před nějakými deseti lety jsem to zjistil díky hororové pecce REC a následně si to potvrdil nesčetněkrát. Mokřina (respektive La Isla mínima) je pro mě posledním thrillerovým zásahem do černého. O co jde? Nesourodá dvojka detektivů vyšetřuje nezvykle brutální sérii sexuálně motivovaných zločinů. To vše v kulisách politicky složitě vysvětlitelného post-fašistického Španělska. Máte náladu na drsnou kriminálku s dvojkou detektivů, které jako by stvořil David Fincher?

 

Měli byste. Všude se dočtete, že je Mokřina takový španělský True Detective (odmítám tuhle pecku nazývat "Temný případ") trvající hodinu a půl. Mají pravdu, ti chlapci. Podoba tu totiž rozhodně je a může za ni hlavně ta šílená bezútěšnost, jež detektivy na cestě za poznáním provází. Do rovnice si přidejte fantastickou kameru, neúprosný genius loci, z něhož se zpotíte, a detektivní příběh, který dovede překvapit. Byla by velká chyba, kdyby vás Mokřina minula. Hollywood totiž v tomto případě může (až na výjimky) jenom slintat.

 

10. Inspektor Regan (2012)

The Sweeney, respektive Inspektor Regan, se před pár lety dočkal MovieZone hypeu od zasloužilého dua redaktorů Mr. Hlada a KarlaR. Jenomže nadšení časem vyprchá a já si dovedu představit čerstvou generaci MovieZone mlíčňáků, kteří o této britské kriminálce par excellence slyší poprvé. Pro ty mám následující slova: Ve filmu Inspektor Regan (zase a znovu - nesnáším český distribuční název) hraje Ray Winstone a jeho Sweeney má takové koule, až by se z toho jeden zalknul. To jsem napsal nešťastně.

 

Výše jmenovaný „bad motherfucker“ vede zásahovou jednotku, která se s tím prostě nes_re a je noční můrou každého příživníka na slušném kapitalistickém státu za kanálem La Manche. Po krku mu jde anglická obdoba Generální inspekce bezpečnostních sborů, ale jemu je to šumák. Jednoho dne mu jistí zločinci šáhnou na tým. Drsoň desetiletí (Liam Neeson sedí se staženým ocasem v koutě) se naštve ještě víc a začne peklo. Co dodat? Modrá čísla na ČSFD jsou naprosto ostudná a ve filmu Ray Winstone (s prominutím) vojede Hayley Atwell. Nemáte zač.

 

9. Backcountry (2014)

Dobrá, v tomto případě je hranice mezi thrillerem a hororem velmi tenká, ale čert to vem. Backcountry neznámého kanadského režiséra Adama McDonalda je nenápadným napínákem, který diváky vezme na kempování s dvojkou sympatických hrdinů. V divočině se tentokrát neskrývá ani masový vrah, ani Yetti. Místo toho párek milenců potká… A víte co? Já vám to na tomto místě neřeknu. Byť si článek jistě projíždí hodně uvědomělých čtenářů MovieZone, kteří právě doporučovaný film už viděli, ne každý tuší, co je TO netušené nebezpečí, jež milovníkům outdoorového dobrodružství udělá ze života peklo.

 

Pokud patříte mezi ty šťastné, kteří drama ještě neviděli, vyhněte se ČSFD. Nic si o filmu nezjišťujte a připravte se na fakt, že scénář měl pravděpodobně jenom několik stránek a ke konci už přece jenom nemá čím překvapit. Nějak se mi nechce věřit, že by to byl příběh založený na skutečnosti, ale to nic nemění na síle látky. Vzpomínáte si, jak jste se po shlédnutí Čelistí báli koupat v Jaderském moři, protože tam měl kdysi žralok sežrat českou učitelku? Připravte se, že Backcountry bude mít stejný efekt na všechny dobrodruhy mířící na čundr do Beskyd.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace