Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rozjezd Varů: Uma, mor, Batman a film roku?


ikona
Rimsy
baby drivercarl daviscasey affleckjames newton howardjeremy rennerlistopadobchod na korzepřízrakskyfalluma thurman
Rimsy, Affleck a Cival jeli k vřídlu. 

V úvodu festivalu se představily hned tři čtvrtiny nejzářivějších hvězd. Jeremyho Rennera s novinkou Wind River si karlovarská dramaturgie nechala až na závěr, takže zatím jsme na červeném koberci mohli přivítat Umu Thurman, Caseyho Afflecka a Jamese Newtona Howarda. Všechny je sice zvládly zastínit jedny kozy Jitky Čvančarové, ale takovou moc už holt prsa mívají - jinak jde o moc hezkou skladbu hvězd, kterou samozřejmě doplnila plejáda českých celebrit a hvězdiček. Stejně jako každý rok se tu tedy touláme kolem Geislerové, Donutila, Stivínové, Bokové a dalších a dalších.

Uma na zahájení dostala Cenu prezidenta festivalu, jinak se zatím drží v ústraní. Všichni napjatě očekáváme, kdy s ní bude tiskovka, protože Tarantinovu múzu člověk nepotkává každý den. O něco méně tajemný je Casey Affleck, který společně s režisérem Davidem Lowerym a producenty představí očekávanou podivnost Přízrak (v originále A Ghost Story). Ještě nevíme, jak k vám z ní dopravíme první dojmy, ale už teď je jasné, že se bude jednat o jeden z nejsilnějších zážitků letošního festivalu, ne-li celého roku...

Uma Thurman na červeném koberci (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

První pokoukání

S Civalem jsme se hned v pátek poctivě vypravili na první film a beze strachu skočili do těžkého festivalového hardcoreu. Estonské pohádkové melodrama Listopad nám párkrát slušně zamotalo hlavu, protože moc dobovek o moru, démonech, nešťastné lásce a podivných robotech z kos, srpů a kravských lebek (navíc v černobílé verzi) v kinech nevídáme. V dalším zpravodaji o něm napíšeme trochu víc. Pro tuhle chvíli nám však bylo zřejmé minimálně to, že o bizarní filmové zážitky nebude ani na letošním festivalu nouze. Nad čímž osobně slintám blahem a chudák Cival… to nějak přežije.

Jako úvodní film festivalu byla zvolena romantická komedie Pěkně blbě, na kterou jsme vás naladili už v předstihu (není zač), na další festivalové hity se chystáme. Z těch očekávaných jsem si zatím smlsnul jen na restaurované verzi Obchodu na korze, na které byla odvedena očividně výborná práce. Nadšené VIMko bude následovat v nejbližších dnech. Viděl jsem i pár soutěžních evropských snímků, které zase zajímají jenom mě, ale stejně vám je později aspoň trochu vecpu.

Delegace k Obchodu na korze, nejblíže Zuzana Kronerová a Elmar Klos mladší (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Umění a nerozhodnost

Doprovodnému programu první dva dny vévodil James Newton Howard. Slavný skladatel (už Vyvolený a Temný rytíř mu zajistili vstupenku do hudebního nebe) během zahájení převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a ještě tentýž večer před Hotelem Thermal oblažil fanoušky filmové hudby koncertem s Českým národním symfonickým orchestrem. Vytasil se se světovou premiérou několika kusů z Fantastických zvířat, ale jelikož svou hudbu naživo diriguje dost nerad, větší část koncertu odmakal Carl Davis. V centru dění byly bondovky, na našem Instagramu se můžete podívat i na kousek Skyfall. Adele nepřijela, ale i tak to bylo fajn, stejně jako oprášení hitovek ze Zítřek nikdy neumírá nebo Zlatého oka. O den později pak Howard zaujal při první z festivalových Master Class, kde se za asistence Jana P. Muchowa a kritika Leonarda Maltina podělil o taje skládání filmové hudby.

James Newton Howard během své Master Class (zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary)

Dramatem pátečního večera se stala večerní produkce DJe NobodyListen, která musela být už po pár minutách přerušena a ukončena, aby to statika hostitelského domu vydržela. Inu, takhle se paří ve Varech!

S dalšími novinkami se budeme hlásit už brzy, teď si jdeme lámat hlavu nad skladbou nedělního večera. Kryjí se totiž první projekce Baby Drivera, obou dílů Kill Billa v letním kině s úvodem od Umy Thurman a také úvodní promítání 3D verze Terminátora 2. Málokdy v životě člověk v neděli večer řeší takovouhle volbu, obvykle vybírá jen mezi Chalupáři a Kriminálkou Anděl a i z toho má většinou tak zamotanou palici, že se musí jít radši opít.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace