Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 filmů, které byly mnohem dražší, než jste si mysleli


ikona
TedGeorge
avatarbatmanpirates of the carribeanstar warssupermantedgeorgetématržby
100 milionů dolarů sem, 100 milionů dolarů tam… 

Vítejte u další TOP 11ky. Tentokrát si rozebereme filmy, které podle různých zdrojů stály mnohem víc peněz, něž kolik je oficiálně uváděno. Pro některé to budou známé spekulace, jiní budou mít čelist až na zemi. Co se pořadí filmů týče, tak nejedu podle matematiky a rozdílových milionů mezi oficiálně uváděnými čísly a kvalifikovanými odhady tržebních no-liferů. Pořadí je sestavené podle faktoru zajímavosti s tím, že jednička je prostě nejvíc. Toliko k úvodu. Uvelebte se tedy na kvalitní pohovce a pokud jste plnoletí, otevřete si ke čtení kvalitní červené víno. Doporučuji Frankovku 2013 z Vinařství Veverka. Můj šéf ji dostal od svého šéfa k narozeninám a olizuje se ještě dnes.

8. Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016)

Oficiálně uváděný rozpočet: 110
Spekulace tržebních „expertů“: 156
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 8/10
Vytáhni v hospodě: Tenhle „šproch“ ze zákulisí mě baví. Producenti měli říct Marku Wahlbergovi, že chtějí ve filmu kombinaci mladé a staré herecké generace. Markovi se nápad zalíbil a začal kontaktovat známé hollywoodské legendy, které znal. Prý se ozval i v (dočasném) hereckém důchodu žijícímu Jacku Nicholsonovi. Byl tedy velmi překvapený, když mu producenti později oznámili, že jde o nedorozumění a on má být tím zástupcem starší generace.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Parádní thrillerový nářez, který strká do kapsy řadu dnešních blockbusterů.

Deepwater Horizon je výborný katastrofický film, který dokáže strhnout a jasně vám ukáže, že režisér Peter Berg umí. Jediný problém je, že rejža nemá soudnost a přesvědčil v roce 2016 se trápící studio Lionsgate k tomu, aby se utratilo astronomické peníze za kulisy. Nechápu, kdo mohl takový rozpočet odklepnout. Rejža přitom dokáže točit působivé scény i za mnohem menší peníze. Ne, teď nemyslím Battleship, vy kazišukové. Na mysli mi přistál film věrně zachycující několik reálně existujících Rambů operujících v Afghánistánu. Snímek Na život a na smrt je totiž strašná pecka a pokud to nevidíte, tak jste slepí.

Vyloženě mě rozčiluje, že si s námi před necelým rokem zahrálo studio Lionsgate takovou habaďůru. Nejdříve se uváděl rozpočet vyšší než 170 mega. Pár týdnů před premiérou se číslo změnilo na 158 mega. No a když bylo týden před startem v kinech jasné, že nás čeká propadák, který pošle akcie jmenovaného hollywoodského studia blízko jejich historickému minimu, začalo se operovat s daňovými úlevami a rozpočet byl najednou „pouhých“ 110 mega. Kdo věří studiu a kdo mně?

 

7. Jurský svět (2015)

Oficiálně uváděný rozpočet: 150
Spekulace tržebních „expertů“: 250
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 8/10
Vytáhni v hospodě: Je tu nějaký fanda seriálu Parks and Recreation? Když vyšlo v roce 2009 DVD s druhou sezónou tohoto povedeného seriálu, byl tam zajímavý bonus. V něm četl Chris Pratt falešný dopis Stevena Spielberga, ve kterém mu rejža oznamuje, že ho obsadil do Jurského Parku 4.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vynikající dinosauří comeback, který mám (kacířsky) možná maličko radši než jedničku.

Vzpomínáte si, když jsem pod dojmy z prvních Strážců galaxie a Jurského světa poslal Chrise Pratta na první místo v žebříčku největších hollywoodských hvězd? Slušní uživatelé MovieZone tento můj fail přešli s úsměvem, jenom Cival mi to čas od času připomene. Asi ho v hloubi duše štvou jeho mylné tipy čísel Krásky a zvířete následované Piráty z Karibiku 5. Ale pojďme pryč od šéfa MovieZone, který nerozumí filmovým tržbám (a má vysoce vyvinutý smysl pro humor) k Jurskému světu. Ten před dvěma lety způsobil po celém světě nebývalý poprask. Vyrazil totiž dech (dnes už překonaným) rekordem v podobě 209 milionů dolarů za první americký víkend a více než půl miliardou za první tři dny celosvětově.

Ta pohádka skončila za hranicí 1,5 miliardy kinotržeb z celého světa. Proto je vlastně skoro jedno, že film pravděpodobně nestál oficiálně uváděných 150 mega, ale o kilo víc. Universal poslal do kin velký film, který nabídnul úchvatný pohled na vymakaný a uvěřitelný zábavní park z blízké budoucnosti a každý utracený dolar dává v tomto případě smysl. Dovolíte ještě jedno neoficiální „Vytáhni v hospodě“ na závěr? Talentovaný režisér připravované dvojky (respektive pětky) J. A. Bayona se v jednom rozhovoru prokecl, že rozpočet pokračování je plánovaný na 260 mega. Co myslíte, zvládne to natočit španělský šikula bez dodatečných nákladů a přetáček?

 

6. Avengers: Age of Ultron (2015)

Oficiálně uváděný rozpočet: 250
Spekulace tržebních „expertů“: 330
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 10/10
Vytáhni v hospodě: Nejsem žádný odborník na Marvelovky, ale dočetl jsem se, že Whedon chtěl, aby se v závěrečné scéně objevili Spiderman a Captain Marvel. Karle?
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Druhá nejlepší marvelovka (hned po Winter Soldierovi), z níž jsem byl bůh ví proč nadšený snad jenom já.

Dvojka Avengerů není dobrý film. Možná si vzpomínáte na nedávnou TOP 11ku, ve které jsem spolupracoval s redaktorem TVZone Samem Vimesem. Ten se ve článku Ultrona zastával a v té hospodě jsme se o posledním marvelovském filmu režiséra Josse Whedona docela pohádali. Už jsem říkal, že je to špatný film? Jsem tu však od toho, abych si s vámi povídal o tržbách. Ty byly výborné a skoro napodobily jedničku. V Americe se sice klesalo o nezanedbatelných 150 mega, ale svět vytáhnul partu kolem Tonyho Starka na úroveň jedničky, tedy na dostřel 1,5 miliardy dolarů.

Rozpočet musel oproti jedničce (220 mega) zákonitě růst a už v době premiéry dvojky se objevovaly zvěsti, že oficiálně uváděné číslo 250 melounů prostě nemohlo na nákladnou produkci a plat Roberta Downeyho mladšího stačit. Pokud vás možný nárůst rozpočtu o 100 mega oproti jedničce šokuje, raději nečtěte následující věty. Říká se totiž, že trojka a čtyřka „Mstitelů“ by měla celkově stát miliardu dolarů. To je informace, kterou jste už možná z pera KarlaR na v minulosti zaznamenali. Následující šťavnatou spekulaci vám však na stránkách MovieZone vyjevím poprvé já. Robert by si totiž za trojku a čtyřku měl přijít na 200 mega. Ha!

 

5. Spectre (2015)

Oficiálně uváděný rozpočet: 245
Spekulace tržebních „expertů“: 350
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 9/10
Vytáhni v hospodě: Víte, co mají společného Bondovky Dr.No, Žít a nechat zemřít a právě Spectre? Jsou to jediné filmy, ve kterých se podíváte k Bondovi domů. Producentka Barbara Broccoli k tomu řekla: „Věděli jsme, že kulisy budou velmi důležité. Každý má totiž svůj pohled na to, kde by měl James žít. Daniel (Craig) osobně vybral několik předmětů, které můžete vidět v Bondově bytě.“
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jedna z nejhorších bondovek, která agenta 007 právem na pár let pohřbila.

Mně se Spectre v kině vlastně docela líbil. Svět sice sborově kritizoval nijakou akci a vyčpělost režiséra Sama Mendese, který „vyvrcholil“ v roce 2012 ve Skyfallu, ale já se prostě bavil. Daniel Craig má (respektive měl) v sobě něco super charismatického a budu na něj vzpomínat jako na super Bonda. Pojďme k tržbám. Na tomto místě je potřeba říct, že Bondovky už nějakou dobu produkuje studio Sony. To je už dobře 5 let strašidelným způsobem neúspěšné. Není to sice taková tragédie jako u Paramountů, ale stejně je pronásleduje jeden průšvih za druhým.

Proto se zraky všech zúčastněných upíraly na premiéru Spectre. „Chobotnička“ v Americe trochu zklamala. Těch 200 mega pro drahou bondovku není žádný zázrak. Svět sice znovu zachraňoval, co se dá, ale miliardu Skyfallu se napodobit nepodařilo a podle všeho se jedná o konec kapitoly 007 psané Mendesem a Craigem. Vzhledem k neskutečně rychle rostoucímu rozpočtu (více než dvojnásobek oproti Casinu Royale) to je možná dobře. Velmi bych se divil, kdyby se Craig do své nejslavnější role vrátil. Spíš bych to viděl na Charlieho Hunmana. Dobrá, to je po parádním, ale v kinech propadnuvším, Králi Artušovi pouze moje zbožné přání.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace