Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 filmů, které byly mnohem dražší, než jste si mysleli


ikona
TedGeorge
avatarbatmanpirates of the carribeanstar warssupermantedgeorgetématržby
100 milionů dolarů sem, 100 milionů dolarů tam… 

Vítejte u další TOP 11ky. Tentokrát si rozebereme filmy, které podle různých zdrojů stály mnohem víc peněz, něž kolik je oficiálně uváděno. Pro některé to budou známé spekulace, jiní budou mít čelist až na zemi. Co se pořadí filmů týče, tak nejedu podle matematiky a rozdílových milionů mezi oficiálně uváděnými čísly a kvalifikovanými odhady tržebních no-liferů. Pořadí je sestavené podle faktoru zajímavosti s tím, že jednička je prostě nejvíc. Toliko k úvodu. Uvelebte se tedy na kvalitní pohovce a pokud jste plnoletí, otevřete si ke čtení kvalitní červené víno. Doporučuji Frankovku 2013 z Vinařství Veverka. Můj šéf ji dostal od svého šéfa k narozeninám a olizuje se ještě dnes.

11. Mumie (2017)

Oficiálně uváděný rozpočet: 125 (milionů dolarů)
Spekulace tržebních „expertů“: 195
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 9/10
Vytáhni v hospodě: Když se novináři zeptali režiséra Alexe Kurtzmana na možnou potitulkovou scénu, tak byl překvapivě otevřený. Řekl něco ve smyslu: „Ale jděte, to je doména Marvelů“.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Mně se ten film vážně líbil a docela mě mrzí, že jsem v tom skoro sám.

Začneme v současnosti. Jsou to asi dva týdny, co jsem Mumii viděl v kině a na nejbližším MovieZone srazu musím kolegům z redakce pořádně vynadat. Film totiž rozhodně není mírně nadprůměrný blockbuster, jak naznačovali v prvních dojmech. Je to srágora, která mě úplně zbytečně stála dvě hodiny volného času. Pojďme raději k číslům. I ten nejopuštěnější pes žijící na divoké hranici Slovenska a Ukrajiny ví, že řešený blockbuster studia Universal je propadák, na kterém budou všichni zainteresovaní tratit peníze. Může za to především Amerika, která (až na výjimky) hází na poslední filmy Toma Cruise bobek a nechává ho napospas asijským tržbám.

Ty byly a jsou slušné. Právě tento fakt zachraňuje producenty od pohromy „johncarterovských“ rozměrů. Rozpočet totiž podle všechno nabobtnal na absurdně vysokých 195 milionů babek. Alex Kurtzman se sice pyšní nejedním úspěšným scénářem, ale jako rejža prý stál za starou belu. Film se dočkal nákladných přetáček, Cruise sám prý film zachraňoval ve střižně a oficiálně uváděnému číslu v kolonce rozpočet tak nevěří snad nikdo. Pokud se někdo takový najde, ozvěte se prosím v diskuzi. Rád se s vámi pohádám.

 

10. Star Wars: Síla se probouzí (2015)

Oficiálně uváděný rozpočet: 245
Spekulace tržebních „expertů“: 306
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 10/10
Vytáhni v hospodě: Šušká se, že nechybělo mnoho a George Lucas značku Star Wars Disneymu neprodal. To jenom potvrzuje vyjádření Marka Hamilla a Carrie Fisher, podle něhož je Lucas s nápadem na pokračování oslovil už v létě 2012.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vynikající most mezi starou a nejnovější trilogií. Abrams je pořád bůh.

To byl ze strany Disneyho zatraceně dobrý kup. Když na podzim léta páně 2012 vysolil Myšák Georgi Lucasovi více než 4 miliardy dolarů na dřevo za práva na značku Star Wars, leckdo si ťukal na čelo. To trvalo až do roku 2015, kdy si odbyla premiéru sedmička Hvězdných válek s podtitulem „Síla se probouzí“. Více než dvě miliardy zvládnul předtím vydělat jenom Avatar a plány na dalších 5 filmů ze světa rytířů Jedi všem jasně ukázaly, že Disney to měl zatraceně dobře spočítané a až na výjimky mu prostě vyjde vše, na co sáhne.

Já osobně moc nevěřím oficiálně uváděnému rozpočtu 245 mega. Režisér J.J. Abrams je sice (relativně) šetřivý tvor, ale ten film je až moc velký. Mnohem pravděpodobněji se mi jeví spekulace o číslu 306 melounů pocházející z webu Cinemablend. Najdou se dokonce tací, kteří tvrdí, že film stál více než 440 mega (financebuzz.io), ale tady bych se přikláněl k tomu, že numero zahrnuje náklady na reklamu. I když… Jenom Harrison Ford prý dostal 15-20 mega předem a zajímavá procenta z čistého zisku (to bude nových letadel do hangáru). Mark Hamill a Carrie Fisher prý také dostali několik mega. Když si do rovnice přidáte nákladné kulisy a dlouho trvající produkci, jenom blázen by věřil oficiálně uváděnému číslu v rozpočtové kolonce.

 

9. John Carter: Mezi dvěma světy (2012)

Oficiálně uváděný rozpočet: 250
Spekulace tržebních „expertů“: 306
Jak je podle autora článku pravděpodobné, že mají tržební „experti“ pravdu: 10/10
Vytáhni v hospodě: Robert Zemeckis obdržel nabídku režírovat film. Odmítnul s tím, že předlohu z pera Edgara Rice Burroughse už naplno vytěžil jistý George Lucas.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Velkolepé pulpové dobrodružství, u kterého bych si ta dvě pokračování klidně dal.

Znáte seriál Newsroom z pera mého oblíbence Aarona Sorkina? Ne? Tak to se nejdříve podívejte na tuto scénu rozebírající mnou právě rozebíraný propadák. Zaručuji vám, že pokud se cítíte kvůli tomuto „flopu“ špatně, tak po shlédnutí linkovaných 50 vteřin vám bude mnohem líp. Pro Disneyho to tenkrát opravdu bylo jenom malé zaškobrtnutí za slávou plnou obřích hitů zaručujících každému producentovi nové sporťáky do jejich garáží. A kokain.

Nic to nemění na tom, že film byl opravdu hodně, hodně drahý. Číslo 306 mega bude velmi přesné. Právě takové numero dostal na stůl úřad zodpovědný za daňové úlevy. Pokud tedy nějaký takový existuje a není to prostě obyčejný „finančák“. A všichni jistě víte, že v životě jsou jistě jenom dvě věci. Smrt a daně. Že se Hollywood poučil? Ale jděte. Warneři se připomněli Vycházejícím Jupiterem a Luc Besson skoro určitě prodělá obrovské peníze díky svému Valerianu už za nějaký měsíc.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace