Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ochránci: Recenze


ikona
Mr. Hlad
comics
V Rusku se rozhodli zkusit natočit vlastní comicsovku. A dopadlo to mnohem hůř, než si vůbec dovedete představit.  

Jednou jsem v hospodě slyšel, jak barman nazval Rusko zemí bláta a dřevěných lžic. Dost se mi to přirovnání líbí. Můžeme se samozřejmě hádat o tom, jestli je nebo není spravedlivé, na jedné věci se však co se Ruska týče asi shodneme bez ohledu na politické přesvědčení a světonázor. Comicsové akčňáky tady dělat fakt neumějí. Ochránci jsou totiž jeden z nejzrůdnějších filmových zážitků, s jakým jsem musel ke své smůle trávit čas. 

 

Nikdo asi nečekal, že to bude dobrý film. Comicsovka, zvlášť taková, která by se chtěla tvářit jako Avengers, musí stát hromadu peněz, jinak to nejde. Tady jich tolik nebylo, ovšem s tím by si šikovný tvůrce nejspíš nějak poradil. Pár let stará podívaná Černý blesk o létající Volze se vcelku vydařila a třeba fantasy Vlkodav je taky dost povedená podívaná, ale tvůrci jednoduše musí upravit svoje ambice podle toho, jaké mají reálně možnosti a schopnosti. Režisér Sarik Andreasyan to neudělal a od první chvíle se pokouší diváky (a nejspíš i sebe) přesvědčovat o tom, že točí výpravnou a epickou comicsovku, za kterou by ho pochválil i Joss Whedon. To vše se sebevědomím člověka, jenž po devíti letech konečně dodělal sedmou třídu základky a teď vám s vážnou tváří vysvětluje, jak nejlépe řešit ekonomickou krizi v Řecku. A i když vás to může chvíli bavit, po pár minutách začnete mít nejspíš pocit, že u něčeho takového fakt být nemusíte.  

 

Nechci tu moc řešit příběh a absenci logiky, když jsme v comicsovém žánru, bohužel to, co tady Andreasyan předvádí, vyloženě bolí a překonává i dnes už legendární scénu s maminkami z Batmana a Supermana. Hledání superhrdinů, kteří se roky skrývají před civilizací, je tu jednodušší než uvařit si vodu na čaj. Na druhou stranu ono se to asi dá čekat, když se ti kašpaři geniálně ukrývají například v moskevském cirkusu, kde předvádí davům platících zákazníků svou neviditelnost. Jak dát ale tým dohromady? No jak, prostě jim řeknete, že se tu objevil zlý vědec, který je všechny stvořil, a oni potáhnou za jeden provaz a určitě to dobře dopadne. Žádná z postav tu nemá nic, čemu by se dalo říkat osobnost nebo motivace. Prostě tu jsou, jeden má sílu, další rychlost, pak tu máme neviditelnou paní a chlapa, co se mění v medvěda. Nestačí tyhle schopnosti na boj s padouchem, co vypadá jako želva bez krunýře? Naverbujeme jeho bývalého kolegu. Proč až teď, když je Rusko totálně v háji? No… proč sakra ne? No a co když nebudou schopnosti gerojů na padoucha po několikadenním společném tréninku stačit? Dáme jim superobleky. Proč jsme jim je nedali před tím? Protože… hele dál už nevím. Představu o tom, jak moc dementní to celé je, si asi uděláte. 

 

OK, tak je to dementní, to se ovšem dá u podobného žánru přežít, důležité je, jestli to dokáže pobavit. Bohužel ani tady Ochránci body navíc nezískají a co hůř, není to ten typ špatného filmu, u něhož byste se mohli smát. Tahle konina má sice jen hodinu a půl, avšak už po čtvrthodině jsem na sobě pozoroval, že mi nedělá úplně dobře se na to dívat. Už při první akční scéně totiž nejspíš začnete mít dojem, že film točil někdo, kdo akční film nikdy neviděl. Nejde snad ani o to, že by byly statické, extrémně ošklivé a že schopnosti ústřední čtveřice jsou neoriginální a nudné, ale samotná výstavba scén nedává smysl. Po vysvětlujícím dialogu "proč jsme tady a co musíme udělat" najednou hrdinové někde jsou, ze všech stran na ně nabíhají protivníci a trošku se to řeže. Jak se však pán, co se mění v kámen, dostal mezi pětici ozbrojených vojáků, nikdy vidět není. Prostě se střihne do nějaké lokace a tam je bitka. Proč zrovna tady? Proč zrovna takhle? Nevím. A evidentně to nevěděl ani nikdo na place. 

 


Přehrajte si trailer
Ochránci jsou absolutní brak, ve kterém dojde i na scény typu „Přidejte se ke mně – ne – OK, tak vám dám po hubě, ale nezabiju vás, protože jsme teprve ve čtyřicáté minutě“ a vás už to ani v nejmenším nerozhodí. Snaha jít ve stopách Hollywoodu je tu stejně ubohá a zároveň směšná jako před lety u nás v Nahotě na prodej a podobných zrůdnostech, u nichž čeští filmaři bolestně zjišťovali, že kopat první ligu nebude zdaleka taková sranda, jak si mysleli. Kolega z TV Zone Sam.Vimes to celé vtipně okomentoval větou „Ochránci nemají scénář, ale mají medvěda s rotačákem.“ To je sice fajn, bohužel krom toho scénáře jim chybí i nápady, zábavná akce, nadhled, alespoň trochu slušné triky, koukatelná výprava a vlastně cokoliv, co by z tohohle blábolu udělalo film hodný vašich peněz a času. Nechoďte na to. Ochránci jsou nedůstojný omyl, který nefunguje ani jako béčko, jemuž se chcete cíleně smát. Tady vás čeká spíš depka. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)

Verdikt

avatar2/10

Mr. Hlad

Ruská odpověď na hollywoodské comicsárny se sice tváří sebevědomě, ale ve výsledku je to jen smutná podívaná plná obřích logických děr, zoufale špatně napsaných a zahraných postav, odfláknuté akce a špatných triků, které navíc chybí nadhled a svou debilitu prodává s vážnou tváří, aniž by si byla vědoma toho, jak moc je mimo. Naprosto ve všech směrech. Zoufalý film, který neobstojí ani na večeru milovníků brakové kinematografie.



Hodnocení čtenářů

  • avatar8/10

    Ivoman

  • avatar2/10

    yeniczek

  • avatar2/10

    Cross

  • avatar1/10

    janis

  • avatar2/10

    Nexus6

  • avatar5/10

    Spiker

  • avatar4/10

    Dataminer

  • avatar1/10

    malylada

  • avatar7/10

    kraxon

  • avatar3/10

    Maverick

  • avatar1/10

    filmfanouch

  • avatar2/10

    LiLLZe

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace